Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna energija
  • 18.05.2015. 14:00

Napajanje elektronskih uređaja iz zemlje!

Inženjerke iz Čilea razvile su USB punjač koji skuplja višak energije iz zemlje i pretvara ga u struju za punjenje uređaja.

  • 93
  • 4
  • 0

Uskoro bismo svoje mobilne telefone, tablete i laptopove mogli da punimo pomoću zemlje. Čak bismo to mogli da radimo i preko sobnih biljaka. Naime, stručnjakinje iz Čilea napravile su USB punjač koji skuplja energiju iz zemlje i pretvara je u struju za punjenje elektronskih uređaja.

Konstruktorke ove tehnološke inovacije su Evelin Aravena, Kamila Rupčić i Karolina Gerero. Ženski inženjerski trio razvio je taj sistem još 2009. godine dok su bile studentkinje na Duoc UC u Valparaisu i Univerzitetu Andres Belo.

Nova E-Kaia tehnologija sakuplja višak energije od biljaka kako bi napajala elektronske uređaje.

Jedna biljka može da napuni pametni telefon - smartphone za gotovo jedan i po sat, a osim punjenja mobilnih telefona, može, na primer, da proizvode struju i za napajanje stone lampe. Izum je nazvan E-Kaia, a princip njegovog rada zasnovan je na fotosintezi kojom biljka svetlosnu energiju pretvara u hemijsku.

Mikroorganizmi oko korena zatim stvaraju energiju za rast biljke, ali pritom se otpuštaju elektroni. E-Kaia poseduje elektrode koje hvataju elektrone iz zemlje i pretvaraju ih u neki oblik struje. Tehnologija ne ometa rast i razvoj biljke, a može da proizvede struju napona 5 volti što je dovoljno za punjenje elektronskih uređaja.

E-Kaia prototip, na slici, koristi bio strujni krug zakopan u zemlju, dok se povezani USB nalazi van saksije. Bio strujni krug koristi elektrodu da bi uhvatio elektrone koji se proizvode tokom fotosinteze i pretvara ih u elektricitet.

Takva tehnologija, osim što nije štetna za okolinu, predstavlja budućnost za prenosivu energiju.


Tagovi

Energija Biljke Fotosinteza Tablet Elektronički uređaji Punjač Mobiteli LED svjetla Pretvorba energije


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.