• Prirodna energija
  • 18.05.2015. 14:00

Napajanje elektronskih uređaja iz zemlje!

Inženjerke iz Čilea razvile su USB punjač koji skuplja višak energije iz zemlje i pretvara ga u struju za punjenje uređaja.

  • 65
  • 4
  • 0

Uskoro bismo svoje mobilne telefone, tablete i laptopove mogli da punimo pomoću zemlje. Čak bismo to mogli da radimo i preko sobnih biljaka. Naime, stručnjakinje iz Čilea napravile su USB punjač koji skuplja energiju iz zemlje i pretvara je u struju za punjenje elektronskih uređaja.

Konstruktorke ove tehnološke inovacije su Evelin Aravena, Kamila Rupčić i Karolina Gerero. Ženski inženjerski trio razvio je taj sistem još 2009. godine dok su bile studentkinje na Duoc UC u Valparaisu i Univerzitetu Andres Belo.

Nova E-Kaia tehnologija sakuplja višak energije od biljaka kako bi napajala elektronske uređaje.

Jedna biljka može da napuni pametni telefon - smartphone za gotovo jedan i po sat, a osim punjenja mobilnih telefona, može, na primer, da proizvode struju i za napajanje stone lampe. Izum je nazvan E-Kaia, a princip njegovog rada zasnovan je na fotosintezi kojom biljka svetlosnu energiju pretvara u hemijsku.

Mikroorganizmi oko korena zatim stvaraju energiju za rast biljke, ali pritom se otpuštaju elektroni. E-Kaia poseduje elektrode koje hvataju elektrone iz zemlje i pretvaraju ih u neki oblik struje. Tehnologija ne ometa rast i razvoj biljke, a može da proizvede struju napona 5 volti što je dovoljno za punjenje elektronskih uređaja.

E-Kaia prototip, na slici, koristi bio strujni krug zakopan u zemlju, dok se povezani USB nalazi van saksije. Bio strujni krug koristi elektrodu da bi uhvatio elektrone koji se proizvode tokom fotosinteze i pretvara ih u elektricitet.

Takva tehnologija, osim što nije štetna za okolinu, predstavlja budućnost za prenosivu energiju.


Tagovi

Energija Biljke Fotosinteza Tablet Elektronički uređaji Punjač Mobiteli LED svjetla Pretvorba energije


Autorka

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."