Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučna otkrića
  • 01.11.2022. 18:00

Nauka otkriva biljke otporne na sušu: DeBiFix sve snima

Terenski robot, 3D i rendgenski snimci otkrivaju biljke koje daju visoke prinose uprkos lošim uslovima.

Foto: Fraunhofer
  • 114
  • 34
  • 0

Borba protiv klimatskih promena biljkama otpornim na toplinu novi je izazov za naučnike. Fraunhoferov razvojni centar je razvio inteligentni terenski robot i rendgensku tehnologiju, što im pomaže u odbiru sorti biljaka otpornih na toplotu.

Visoke temperature i suša postaju stvarnost i neizbežnost. Biljke su pred izazovom kako da daju adekvatan odgovor na izmenjene uslove. Uz dovoljno vode dolazi do isparavanja i tako se hlade. U uslovima suše, kada pate od nedostatka vode, biljke to nisu u stanju da sprovedu što dovodi do njihovog propadanja.

Da li će nestašica vode postati "novo normalno" za Evropu?

Upravo je zbog toga od izuzetne važnosti da mogu preživeti sa manje vode i dati dobre prinose uz istovremeno smanjene količine neophodnih đubriva i pesticida.

Terenski robot 

Istraživači na "Fraunhofer EZRT" godinama sprovode ispitivanje tehnologija za određivanje fenotipova biljaka. Spoljni izgled uključuje mnoštvo faktora kao što su veličina lista, raspored listova, debljina korena i prinos.

"Ljudi su birali useve na osnovu spoljašnjih karakteristika hiljadama godina“, objašnjava dr Stefan Gert, šef odjeljenja AMS Fraunhoferovog razvojnog centra za rendgensku tehnologiju. Naveo je kako se razvijaju tehnologije za objektivno merenje ovih karakteristika fenotipa i optimizovanje uzgoja na osnovu ovih podataka.

Robot sam pregleda klasje (Foto: Martina Pavlović)

Tim je razvio DeBiFix, terenskog robota za poljoprivredne primene. On prolazi kroz usev i snima klasove pšenice, dok kontinuirano beleži rendgenske snimke biljaka i generiše 3D slike pomoću optičkog sistema.

To uzgajivaču daje važne informacije i omogućava mu da pogleda klasje pšenice te utvrdi hoće li sorta koju uzgajaju dati dobar prinos.

Od krompira do pšenice

U okviru ovog projekta u Triesdorfu u Bavarskoj pokreće se Fraunhofer centar za tehnologije fenotipizacije biljaka. U laboratoriji, u okruženjima sa kontrolisanom klimom u Fraunhofer EZRT u Firtu, dr Gert je pokazao kako će uzgajivači raditi u budućnosti. Naveo je da su pre deset godina počeli sa proučavanjem biljaka krompira kako bi dobili informacije o rastu krtola.

Na osnovu 3D rendgenskih snimaka određivana je težina krtola bez potrebe da se iskopaju. Skeniranje pokazuje koje se biljke najbolje nose sa stresom i formiraju veći prinos krtola uprkos visokim temperaturama.

U jednoj deceniji EU zbog klimatskih promena izgubila 145 milijardi evra

Novi sistemi obuhvata i osetljivu podzemnu strukturu korena pšenice. Moderni rendgenski aparat je najmoćniji sistem za rendgensko snimanje delova pod zemljom. Trenutno se sprovodi 3D digitalno snimanje onih iznad zemlje, kao što su listovi i klasovi pšenice. Snimci daju informacije o toplotnoj toleranciji biljaka.

Efikasnost optičkih sistema za prepoznavanje biljaka je demonstrirana na testnom polju u semenskoj kompaniji "Strube D&S GmbH". Korišćen je robot koji se samostalno kreće, automatski uklanja korov na poljima šećerne repe i snima slike svih živih biljaka pomoću multispektralnih kamera. Skoro sav korov je uklonjen, a to znači manju količinu herbicida.


Tagovi

Otporne biljke 3D snimanje Robot Suša Fraunhoferov razvojni centar DeBiFix terenski robot


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.