Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sistem za navodnjavanje
  • 16.11.2016. 11:00

Navodnjavanje pod zemljom direktno u koren

Ovaj sistem nudi niz prednosti, kao što su obezbeđena ujednačena distribucija vode po celoj navodnjavanoj površini pri čemu ostaje suvo zemljište između redova. Suvo zemljište omogućava nesmetan rad mašinama, a sprečava se i sabijanje zemljišta i pukotina.

  • 2.077
  • 52
  • 0

"Kod svih onih kod kojih nema dovoljno vode, gde ona nedostaje, treba paziti šta se s njom događa i ne treba se razbacivati. U takvim slučajevima navodnjavanjem ispod biljke postižu se odlični rezultati", objašnjava Vanja Ljubetić s kojim smo se sreli na štandu Irigazionne Veneto na sajmu EIMA u Bologni.

Za nas je nekako od svih stvari koje trebamo da iz sveta navodnjavanja da primenimo ovo bilo nešto najvažnije. Slušajući ga kako objašnjava način postavljanja cevi odmah ispod biljke kukuruza, voćke, pored samog korena žitarice, vinove loze, nismo mogli verovati da je sve to moguće. Taj sistem navodnjavanja, kako kaže Ljubetić, štedi čak 60% potrošnje vode u odnosu na tifone, topove, rampe i slično. On je u osnovi na neki način razvijen po sistemu kap po kap. Ali, ovoga puta precizniji - vodu obezbeđuje u zoni samog korena, odakle biljka uzima vodu.

Sistem za navodnjavanje kao stvoren za naše ljude

Jednom malom mašinom, koja se kod poljoprivrednika dopremi običnim kombijem i traktorom, kojeg obezbeđuje kupac, ceo sistem se instalira u kratkom vremenu. Za par sati hektar ili dva. Ima dva načina postavljanja. Jeftiniji, kada se postavljaju takozvane trake koje se iznose iz parcele kada se završi berba plodova što se najčešće koristi u gajenju ratarskih i povrtarskih biljnih vrsta. Drugi način iziskuje veće investicije i podrazumeva postavljanje cevi predviđenih da desetak i više godina budu u zemljištu.

Sistem čine podzemne cevi sa kapačima raspoređenim na svakih 40 ili 60 centimetra, u zavisnosti od proizvodnje. Potreban razmak između cevi ili traka proizvođač sam određuje na osnovu biljne vrste koju gaji. Sve se postavlja na dubinu 20 do 40 cm. Cev neprestano vlaži zemljište i obezbeđuje da usevi u potpunosti apsorbuju vodu. Mora biti jasno da se ovakvim podzemnim navodnjavanjem voda iskoristi i do 99%. Za razliku od ovakvog sistema navodnjavanja tradicionalni načini "promaše" useve u količini 60 odsto vode. Odnosno, iskoristi se četrdesetak posto vode. Razlog za ovako dobru iskoristljivost je što mikro sistem za navodnjavanje pod zemljom voda teče sporo i dostavlja se vrlo blizu korena, ističe Vanja pokazivajući nam fotografije s postavljenjem sistema u našoj okolini. Ovakvi sistemi koriste se u Italiji i Sloveniji.

Ujednačena distribucija vode

Ovaj sistem nudi niz prednosti, kao što su obezbeđena ujednačena distribucija vode po celoj navodnjavanoj površini pri čemu ostaje suvo zemljište između redova. Suvo zemljište omogućava nesmetan rad mašinama, a sprečava se i sabijanje zemljišta i pukotina. Poboljšava se i salinitet tla, a omogućuje i automatizacija u svim fazama navodnjavanja. To dodatno znači da je sisteme moguće instalirati na svim vrstama terena, uključujući i one pod nagibom.

Cena? Prava sitnica!

Osim svega navedenog, sistem je prihvatljiv i s ekološkog aspekta. I dobro je što se, na primer postavi jedan sistem s filterima i pumpom na pet hektara. Ali drugi dan se filteri i pumpe mogu prebaciti na drugu površinu s istim sistemom. Govorimo o pet hektara jer filteri su uglavnom kapaciteta za rad na parcelama površine pet hektara u komadu.Teško je govoriti o cenama bez prave računice. Ali, recimo da bi za površinu na jednom hektaru postavljanje bez pumpe i filtera koštalo oko četiri hiljade evra. Cevi su skupe i ta cena bi se prema našem računu odnosila na cevi. Trake su pak jeftinije, ali se one menjaju svake godine. Cena dužnog metra takve trake se kreće od 0,05 do 0,07 evra.

Moramo priznati da je naše oduševljenje ovim sistemom tim veće što je upotrebljivo za ratarsku proizvodnju koja nas najviše zanima. Posebno ako se postave cevi na dubinu oko 30 cm i onda se godinama na toj površini menjaju biljne vrste, ali to isključuje duboku obradu zemljišta. Treba istaći i da se mogu koristiti postojeće pumpe iz drugih sistema za navodnjavanje.


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU agro info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnista Agrokluba od 2008. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao