Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministar poljoprivrede Srbije
  • 22.11.2017. 10:30

Nedimović: Šta sam uradio, a šta nameravam

O izmeni podsticaja u stočarstvu, pomoći prerađivačkoj industriji, navodnjavanju, akreditaciji IPARD-a, propustima u konkursima za nabavku poljoprivredne mehanizacije, Nedimović je govorio na forumu "Hrana za Evropu".

Foto: Ministarstvo poljoprivrede Srbije
  • 1.812
  • 87
  • 0

"Evo me već drugu godinu na forumu 'Hrana za Evropu'. Činjenica je da mi nedostaje šest meseci da oborim rekord. Valjda je rekord od dve godine što je neko bio ministar, od 2000. pa na ovamo".

Tako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović počeo svoje 45-minutno obraćanje agroekonomskom "kremu" (SANU, Ekonomski institut, PKS, PKV, ZSS, ZSV, privrednici, agronovinari) na Sedmom poljoprivrednom forumu.

Menjamo Zakon o podsticajima u delu o stočarstvu

Istakao je da se ove godine pokušava sa unapređivanjem prerađivačke industrije sa jedne strane, a sa druge da se pomogne poljoprivrednicima:

"Smatram da smo napravili dobar iskorak sa povećanjem budžeta od 9%. Ove godine sam primetio da imamo neke mere koje su aktuelne 10-15 godina, mnogo novca trošimo na njih, a koje ne deju željene efekte. Sigurno je da moramo da izmenimo Zakon o podsticajima, naročito u onom delu koji se odnosi na stočarstvo. Ovim merama smo uspeli, možda, da zaustavimo pad. Ali nismo doveli do progresije. A bez razvoja stočarstva nema ni veće progresije u poljoprivredi. Na stočarstvo gledam kao na fabriku. Kroz njega se prerade sirovina i dobije neka veća, dodatu vrednost".

Snažnije investirati u prerađivačku industriju

Nedimović kaže da su zajedno sa Ministarstvom privrede radili na Uredbi za podsticanje prerađivačke industrije:

"Do sada smo imali podsticanje investicija u vezi sa brojem zaposlenih koje je neko želeo da angažuje. Unapređenjem tehnologije, vi imate fabrike od 60 miliona evra u kojima radi 50 zaposlenih. Moramo ovde stvari da menjamo, jer u delu prerđivačke industrije nismo imali investicija koliko bi trebalo da imamo. Nova Uredba će biti definisana za sam projekat, gde je cilj da se ide u inovacije u širem smislu. Nama je cilj da što više preradimo primarnih poljoprivrednih proizvoda. Prerađivačke komplekse trebalo bi da formiramo u skladu sa tražnjom a ne da proizvodimo ono što mislimo da bi trebalo da proizvodimo".

Sastanak srpske i kineske delegacije u januaru ove godine (Foto: Ministarstvo poljoprivrede Srbije)

Rekao je da poljoprivredu ne bi trebalo gledati odvojeno već u zajednici sa prerađivačkom industrijom i trgovinom. Tržišta na koja računa su EU, pre svega, zatim evro-azijske unije, Bliskog istoka, Indije i na kraju Kine. Najavio je i ozbiljnu reformu standarda u izvozu prema Evro-azijskoj uniji, kako bi se smanjile zloupotrebe pri izvozu.

"Sporazumi o trgovini, koji vama daju neki poseban, preferencijalni status, pre ili kasnije daju rezultate. Kada je potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, niko nije ni zamišljao da ćemo mi imati ovoliko jabuka koliko ih danas imamo. Da ćemo u Rusiju izvoziti 200.000 tona jabuka. Pre toga je izvoz bio 8.000 tona", napominje Nedimović.

"Ubeđen sam da dobijamo akreditaciju za IPARD"

Kada je o IPARD-u reč, prošli smo eksternu reviziju, a kontrolu imamo od 20.11 do 24.11.

"Prošli smo 'sedam krugova pakla' dok ne završimo čitavu stvar! Gotovo sam ubeđen da ćemo 24. ili 26. 11 moći da kažemo - DA, to je to. Mi ćemo dobiti akreditaciju za mere koje se odnose na nabavku traktora. Proći će nam mera 3 - prerađivačka industrija. Isto tako, u decembru će biti otvorena Nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka. A u martu za bezbednost hrane. Ići ćemo na izmenu Zakona o bezbednosti hrane da bismo ojačali kapacitet tih institucija", najavljuje ministar poljoprivrede.

Od 100 miliona dolara za navodnjavanje, potrošili smo 14 miliona

Srbiji je na raspolaganju 100 miliona dolara za navodnjavanje, a ove godine smo iskoristili 14 miliona dolara. To je 14 projekata, od kojih je 11 na prostoru Vojvodine i tri na prostoru centralne Srbije. Oni će obuhvatati površinu od 50.000 hektara, kada budu svi završeni u junu.

"Za 2018. i 2019. smo pripremili novih 30-40 projekata. Uporedo sa tim idemo sa podsticajima za individualne sisteme za navodnjavanje, naročito u voćarstvu i povrtarstvu. U sledećoj godini ćemo imati jednu novu meru - elektrifikaciju polja. Naročito za prostore gde je razvijeno voćarstvo i povrtarstvo. Tu ćemo u njivama razviti niskonaponsku mrežu kako bismo što više pojeftinili troškove proizvodnje. Pilot-projekat tog tipa je pokazao dobre rezultate na području Leskovca", otkriva Branislav Nedimović.

Rekao je da je plan da pomoću novca iz Abu Dabi fonda pod sistemima za navodnjavanje bude 130.000 hektara, a da uporedo sa tim procesom bude sprovođena i komasacija. Nakon toga, plan je da sa IBRD (Međunarodna banka za obnovu i razvoj) pod sisteme za navodnjavanje bude stavljeno novih 200.000 hektara.

Propust u subvencionisanju kupovine poljoprivredne mehanizacije

Branislav Nedimović kaže da jedino ko ne radi, ne može da pogreši i prihvata kritike za propust u subvencionisanju kupovine poljoprivredne mehanizacije, za koji kaže da je došao zbog budžetskog okvira koji je jednogodišnji:

"Mi smo hteli da idemo na sistem profaktura da simuliramo IPARD. Na žalost, u jednogodišnjem budžetu to je jako teško. Rokovi su toliko nategnuti da ih je gotovo nemoguće realizovati. Platili smo školu, dok ne budemo prešli na programsko finansiranje i dok ne budemo imali trogodišnje cikluse".

Nedimović na SPIT-u u Kaću u julu ove godine (Foto: Vlada Vojvodine)

Sa druge strane, Nedimović je zadovoljam efektom kupovine traktora za voćarstvo, vinogradarstvo i povrtarstvo. On kaže da su imali 2.300 zahteva od kojih 2.080 ispunjava formalne uslove. Doneli su rešenja za 1.800 zahteva za povraćaj. On očekuje da se taj posao privede kraju u naredne dve nedelje.

Na primedbu agroekonomiste i narodnog poslanika Miladina Ševarlića da je izvršenje agrarnog budžeta samo polovično, ministar Nedimović je rekao da će on do kraja godine gotovo u potpunosti biti realizovan. Kada je reč o Ševarlićevoj konstataciji da imamo nelogičnost da su subvencije za organsku poljoprivredu niže za 1.200 dinara po hektaru u odnosu na konvencijalnu proizvodnju, Nedimović je rekao da rade na novom "paketu" propisa, koji predviđa davanja u procesu konverzije i uopšte povećanja davanja za organsku proizvonju, jer je po Nedimovićevim rečima 16.000 hektara u organskoj proizvodnji - nedopustivo malo. Najavio je agrarni budžet za 2018. od 40,8 milijardi dinara, a povećanjem od 2,8 milijardi dinara je - zadovoljan.

Foto: Ekonomski institut


Tagovi

Branislav Nedimović Ekonomski institut Agrarna politika


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."