Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nelegalni pretovar
  • 10.09.2019. 12:00

Nelegalne šljunkare prave veliku štetu

Tri šljunkare trebalo bi da se zatvore zbog toga što protivzakonito koriste vodne resurse. Do sada su zatvorene dve šljunkare na Velikoj Moravi, jedna na Dunavu u području Smedereva i jedna na Savi kod Sremske Mitrovice.

Foto: Depositphotos/maxsafaniuk.gmail.com/ilustracija
  • 427
  • 19
  • 0

Budžet Srbije na godišnjem nivou bude umanjen i ujedno i oštećen za oko dva miliona evra zbog postojanja nelegalnih deponija šljunka i peska. Zatvaranjem pomenutih šljunkara radi se na suzbijanju nelegalnog poslovanja. Do sada je zabeležen veliki broj mesta koja služe za nelegalni pretovar šljunka i peska, nafte i derivata nafte i poljoprivrednih proizvoda, navodi se u podacima Republičke inspekcije za bezbednost plovidbe.

Nelegalne šljunkare oštećuju budžet 

Takav sistem transporta robe ugrožava budžet naše države jer se, na taj način, ne plaćaju lučke naknade niti druge potrebne poreske obaveze s obzirom na to da u tim mestima nisu prisutni ni kapetanija ni MUP ni carina niti sanitarna i fitosanitarna inspekcija, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Takođe, na ovaj način, oni koji legalno pretovaraju robu u lukama gube poziciju na međunarodnom tržištu.

"U cilju rešavanja ovog višedecenijskog problema, najpre smo izmenili zakonski okvir kako bismo omogućili da se na sistemski način reši pitanje nelegalnih deponija šljunka i peska, kao i njihovog izmeštanja na utvrđena lučka područja", kažu za Politiku u ministarstvu.

U planu inspekcije bezbednosti plovidbe je da u narednih nekoliko meseci, odnosno do kraja ove godine, uradi kontrolu svih mesta u lukama u kojima se pretovara roba. Ukoliko budu registrovani slučajevi nelegalnog pretovara robe, ta inspekcija izdaće naređenje zabrane i podneće zahtev za pokretanje odgovarajućih postupaka.

Koordinaciono telo za suzbijanje sive ekonomije posebno radi na rešavanju problema sive ekonomije u oblasti poljoprivrede u kojoj je do sada bilo najviše neprijavljenih radnika.

"Ove godine do sada je prijavljeno čak 20.500 radnika, dok je tokom 2017. ukupno prijavljeno 3.585. Prethodnim akcionim planom je predviđena mnogo jednostavnija i lakša procedura za njihovo prijavljivanje", saopštilo je Ministarstvo finansija.

Do kraja godine izmena i dopuna Uredbe o paušalnom oporezivanju

Ministar finansija koji predsedava Koordinacionim telom za suzbijanje sive ekonomije Siniša Mali rekao je da će jedan od prioriteta Ministarstva finansija u poslednja četiri meseca godine biti usvajanje izmene i dopune Uredbe o paušalnom oporezivanju radi uvođenja konsolidovane naplate poreza i automatizovanog obračuna paušalnog oporezivanja.

Ta izmena omogućila bi oporezivanje paušalaca tako da bi oni unapred znali kolika je visina poreza koju moraju da plate, a ujedno bi Poreska uprava imala mnogo manje posla oko pravljenja poreskih rešenja. U planu je da primena novog sistema oporezivanja paušalaca počne da se sprovodi od početka sledeće godine.

To je deo Akcionog plana za sprovođenje Nacionalnog programa suzbijanje sive ekonomije 2019-2020. Vlada Srbije usvojila je taj plan u aprilu ove godine. On sadrži 36 mera i 153 aktivnosti. Od toga je, od maja do kraja avgusta, realizovana polovina preporuka, navodi šefica jedinice za konkurentnost i digitalizaciju u Naledu i članica Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije Dragana Ilić.

U naredne tri godine trebalo bi da se zaposli još 1.272 inspektora u različitim inspekcijama. U planu je i da se sudovi povežu sa e-inspekcijom, a do sada u sistemu e-inspektor učestvuje 36 inspekcija.

"Nisu određene sudije koje će voditi prekršajne postupke koje pokreću inspekcije. Nisu usvojene izmene zakona o poštanskim uslugama, koji bi trebao da omogući poštanskim službenicima identifikaciju pošiljaoca i primaoca uvidom u lične isprave. To treba da smanji nelegalnu trgovinu robe koja se šalje poštom. Takođe nije usvojen ni zakon o javnim nabavkama, koji je trebao da bude usvojen krajem juna", navodi Ilićeva.

Do kraja godine trebalo bi i da se promeni zakon o prekršajima, kao i da se neregistrovani privredni subjekti kažnjavaju kao fizička umesto kao pravna lica, a razlika u kaznama je ogromna, piše Politika.


Tagovi

Nelegalne deponije šljunka i peska Siniša Mali Dragana Ilić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.