Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fitosanitarna inspekcija
  • 22.07.2016. 18:00

Nema štetnih organizama u vraćenim breskvama

Fitosanitarna inspekcija Srbije nije utvrdila prisustvo štetnih organizama u breskvama koje su vraćene iz Rusije.

  • 538
  • 26
  • 0

"Fitosanitarna inspekcija Srbije nije utvrdila prisustvo štetnih organizama u breskvama koje su vraćene iz Rusije", rečeno je danas u Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije.

"U toku 2016. godine dve pošiljke svežih plodova breskve su vraćene zbog prisustva "breskvinog smotavca" Grapholita molesta (sin. Cydia molesta), a koje su upućene iz Srbije u Rusiju. Fitosanitarni inspektori prilikom kontrole nisu utvrdili prisustvo navedenog štetnog organizma", navode u Upravi za zaštitu bilja.

Sve vraćene pošiljke podležu kontroli Fitosanitarne inspekcije

Kako su objasnili, svaka pošiljka koja se vraća u Srbiju podleže kontroli fitosanitarne inspekcije. "Ako se ovom kontrolom utvrdi prisustvo štetnog organizma koji nema karantinski status za teritoriju Republike Srbije, pošiljka se pušta u promet ili se naređuju adekvatne mere (na primer industrijska prerada). U slučaju da se nađe karantinski štetni organizam, naređuju se mere uništavanja kompletne pošiljke pod kontrolom fitosanitarnog inspektora", poručuju iz te uprave i dodaju da je "breskvin smotavac" (Grapholita molesta) insekt koji je prisutan na celoj teritoriji Srbije. Pored breskve kao glavnog domaćina, oštećuje i krušku, dunju, jabuku, kajsiju, šljivu. Na našem proizvodnom području zastupljena je na svim lokalitetima gajenja breskve, a prvi put je zabeležena 1947. godine.

Breskvin smotavac u Rusiji karantinski štetan organizam

U Srbiji, kako dodaju, spada u ekonomski štetne organizme dok na delu teritorije Ruske Federacije predstavlja karantinski štetni organizam čije je unošenje zabranjeno. Ruska poljoprivredna inspekcija za Orlovsku i Kursku oblast nije propustila više od tri tone zaraženih breskvi iz Srbije, javili su lokalni ruski mediji. Navodi se da su u utorak, 19. jula ruski inspektori na granici Ukrajine i Rusije u plodovima našli tu opasnu štetočinu.

Foto:bigstockphotos.com;SunSpots_Photography


Izvori

beta.rs


Tagovi

Fitosanitarna inspekcija Srbije Štetni organizmi Breskve Rusija Breskvin smotavac

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.