Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelene obveznice
  • 26.08.2020. 07:30

Nemačka: Izdavanje prvih zelenih obveznica - u prvom talasu četiri milijarde evra

Nemačko Ministarstvo finansija saopštilo je da će u 2020. godini izdvojiti 11 milijardi evra, a za prvo izdanje desetogodišnjih obveznica u septembru planirano je četiri milijarde evra. 

Foto: JumpStory
  • 105
  • 5
  • 0

Nemačka je u ponedeljak, 24. avgusta objavila detalje prvog plasiranja zelenih obveznica kojima bi finansirala projekte za zaštitu životne sredine. 

Inače, Zelene obveznice pojavile su se desetak godina ranije kao inovativan oblik dužničkog finansiranja posredstvom tržišta kapitala, a radi ciljanog prikupljanja novčanih sredstava za finansiranje projekata koji sadrže komponentu ekološkog odnosno pozitivno utiču na životnu sredinu.

Od pojave, njihovo tržište doživelo je snažan i brzi rast, čemu zasigurno doprinosi i činjenica da su ubrzane klimatske promene i zagađenje životne sredine, te njihove globalne posledice na čitav spektar socio-ekonomskih elemenata i održivosti života na zemlji podstakli na povećanje potrebe za efikasnijim delovanjem u prevenciji ovih pojava s ciljem ublažavanja njihovih posledica.

Glavni cilj: smanjenje štetnih gasova

Ministarstvo finansija saopštilo je da će u 2020. godini izdvojiti 11 milijardi evra, a za prvo izdanje desetogodišnjih obveznica u septembru planirano je četiri milijarde evra, piše Handelsblatt.

Ova evropska zemlja je ukupno predvidela 54 milijarde evra za klimatski paket koji između ostalog uključuje uvođenje poreza na ugljen-dioksid kako bi se što brže podstaklo smanjenje štetnih gasova. Inače, Nemačka ima za cilj da do 2030. godine smanji njihov udeo za 55 odsto. 

U budućnosti manje goveda zbog štetnih gasova: Jedino rešenje ekstenzivan uzgoj?

"Zelene obveznice stvaraju jasan podsticaj svim poljoprivrednicima. Na ovaj način prikazujemo kako se klimatske aktivnosti mogu učiniti transparentnima i predvidljivim", rekla je državna sektretarka Parlamenta za životnu sredinu, Rita Švarzelur-Suter te dodala kako će one biti dvostruke, izdate zajedno s konvencionalnim saveznim obveznicama s istim rokom dospeća i kuponom. 

Kasne za Poljskom, Francuskom, SAD i Kinom

Nemačka se ovom trendu priključila relativno kasno. Poljska ih je lansirala već 2016., a Francuska godinu kasnije. Belgija i Holandija takođe su imale prednost ispred savezne vlade.

SAD je najveće svetsko tržište zelenih obveznica s najvećim brojem izdavača, a u grupi zemalja u razvoju, Kina, kao najveći zagađivač emisijom CO2, prednjači s udelom od oko 80 odsto u ukupnim izdanjima.


Tagovi

Nemačka Zelene obveznice Klimatske promene Zaštita životne sredine


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D