Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 30.03.2021. 07:30

Neredi u Francuskoj: Poljoprivrednici na ulicama zbog poreza na đubriva

Kako bi iskazali nezadovoljstvo novim predlogom zakona, francuski farmeri su po ulicama rasipali stajsko đubrivo i traktorima se zabijali u rasvetne stubove.

Foto: Twitter/PrintScreen
  • 1.007
  • 388
  • 0

U Francuskoj je predlog zakona o oporezivanju azotnih đubriva kod poljoprivrednika izazvao bes, a kako piše agriland, krajem protekle nedelje je njih oko 2.000 u znak protesta izašlo na ulice Klermon Ferana.

Po gradu su rasipali stajsko đubrivo, traktorima se zabijali u rasvetne stubove i svađali sa policajcima kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog zakona koji podržava klimatsku otpornost i predlaže ono što farmeri opisuju kao kaznenu i nepravednu azotnu naknadu - odnosno porez na upotrebu azotnih đubriva. 

Protestom je koordinisao najveći francuski sindikat poljoprivrednika FNSEA. Učestvovali su i članovi organizacije "Jeunes Agriculteurs" (JA, Mladi poljoprivrednici) i druge organizacije koje se bave agrarom, sa željom da se usprotive predlogu zakona, upozoravajući da je stigmatizovao upotrebu veštačkih đubriva bez pružanja alternativa.

Zakon remeti napore struke

Sindikat smatra da će nove mere drastično da smanje prihode gazdinstvima bez pružanja konkretnog odgovora na klimatska pitanja.

"Argumenti koje smo izneli kako bi zatražili ukidanje novog zakona nisu naišli na odobrenje parlamentaraca", kazao je portparol FNSEA-e dodajući kako njihov predlog zapravo potire put smanjenju prekomerne upotrebe mineralnih đubriva u toj zemlji.

"Posao koji su obavila javna i privatna istraživačka tela značajno je poboljšao upravljanje fertilizacijom u poslednjih nekoliko desetak godina", dodao je rekavši da tu misli na analize zemljišta, alate za donošenje odluka i pružanje informacija o odabiru đubriva i slično.

Takođe tvrdi da je poboljšana tehnologija rasipanja đubriva sa niskim emisijama, što posledično dovodi do manjeg udela mineralnih đubrivaa, kao i viškova azota.

"Ti su napori uloženi u svim agrarnim sektorima. Na primer, između 1995. i 2010. godine na farmama muznih krava emisija azota smanjena je za 35 odsto, a upotreba veštačkih đubriva za 50 odsto", dodao je portparol rekavši kako novi predlog zakona koji uključuju sprovođenje poreza remeti sve napore poljoprivredne struke.

Smatra da dodatno pravi razlike između francuskih i farmera iz ostalih zemalja.

"Na primer, 2020. godine američki poljoprivrednici ureu su plaćali 65 centi po kilogramu azota u odnosu na 92 centa koliko je morao izdvojiti naš čovek", uporedio je.

Pojasnio je i da postoje velike razlike i na evropskom nivou budući da je od 2014. do 2020. oko 20 država članica uvelo sheme podsticaja za podršku agrarnih ulaganja usmerenih na smanjenje emsija - kao rezultat toga, neki su poljoprivrednici imali koristi od subvencija pokrivajući do 90 odsto ulaganja.

Traže veće naknade za agroekologiju

Istovremeno, dok poljoprivrednici negoduju, francuske i evropske vlasti predstavljaju agroekologiju kao jedan od ključeva uspešne zelene tranzicije. Ali, FNSEA upozorava da prelazni troškovi predstavljaju veliku prepreku za usvajanje takvog modela, piše euractiv.

Poljoprivreda je pre svega produktivna privredna delatnost od koje se mora zarađivati, a ovaj sindikat insistira na tome da se farmeri plaćaju u skladu sa ispunjavanjem obaveza u borbi protiv klimatskih promena.

"Propisi, a još manje sankcije nije nešto što će podstaći ljude na tranziciju“, navodi se u izveštaju ove organizacije, gde upozoravaju da zajednička poljoprivredna politika (ZPP) sa trenutnim proračunom neće biti pokretač održivog načina proizvodnje.

Pogledajte snimak protesta: 


Tagovi

Francuska Protesti Porez na đubrivo Agroekologija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.