Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza sa đubrivima
  • 27.11.2021. 18:00

Nestašica đubriva dovešće do loših prinosa i velike prehrambene krize

Svajn Tore Holseter, direktor "Yara International"-a upozorava na zastrašujuću prehrambenu krizu, posebno u nerazvijenim zemljama. U SAD-u farmeri zbog visokih cena odlažu kupovinu đubriva.

Foto: Depositphotos/pavlo.baliukh@gmail.com
  • 773
  • 142
  • 0

Globalna nestašica đubriva podiže cenu hrane i dovodi siromašnije zemlje do krize, izjavio je za bbc Svajn Tore Holseter, izvršni direktor jednog od najvećih svetskih proizvođača azotnih đubriva, "Yara International". 

Troškove proizvodnje đubriva povećavaju više cene gasa, što posledično utiče na cene hrane u čitavom svetu. "Yara International" je još u oktobru najavila zatvaranje oko 49 odsto evropskih kapaciteta za proizvodnju amonijaka.

Holseter tvrdi da će zemlje u razvoju biti najteže pogođene nestašicom, opadanjem prinosa kao i rastom cena hrane.

"Zaista je zastrašujuće, suočavamo se s prehrambenom krizom, najviše su pogođeni najranjiviji", kaže dodajući da je u nerazvijenim zemljama to "pitanje života ili smrti". 

Do povećanja cena gasa dovelo je otvaranje privrede, nakon oštrih mera uslijed pandemije Covid-19, ali i smanjenje korišćenja obnovljivih energija. 

Farmeri u SAD-u odlažu kupovinu đubriva

Dokaz tome da globalna nestašica azotnih đubriva diže cene na rekordne nivoe su i poljoprivrednici u Sjedinjenim Američkim Državama koji odlažu kupovinu i riskiraju veliku potražnju za hranivima u proleće, pre sezone setve, piše reuters.

Tamo se najviše koriste za povećanje prinosa kukuruza, uljane repice i pšenice, a veći troškovi bi itekako mogli da se odraze i na rast cena mesa i pekarskih proizvoda.

Arktički zračna masa koja je u februaru vladala u Teksasu kao i uragan Ida u avgustu poremetili su tamošnju proizvodnju đubriva. Zatim su cene prirodnog gasa, ključnog inputa za proizvodnju azota porasle u Evropi zbog velike potražnje i niske ponude. Globalne cene uree ovog su meseca po prvi put premašile hiljadu dolara po toni, izvestio je BMO Capital Markets. Istovremeno su Rusija i Kina ograničile izvoz.

Rizikuju zbog visokih cena

"Imamo dovoljne zalihe azotnog đubriva za primenu pre zime", izjavio je Daren Kopok, izvršni direktor američkog Udruženja poljoprivrednih trgovaca. Pojasnio je da sadašnja primena smanjuje prolećno opterećenje. Ali, zbog previsokih cena neki farmeri odlažu kupovinu i riskiraju njihov nedostatak tokom najprometnijeg doba godine, kada bi one mogle da budu i više.

Globalna bruto prodaja azotnih vredela je 53 milijarde dolara u 2020. godini, a troškovi su u poslednjih 12 meseci bili za oko 80 odsto veći.

"Biće mnogo onih koji će čekati", rekao je Kopok dodavši da ako svi misle da će u proleće za sve biti dovoljno, nečiji kukuruz sigurno neće biti nađubren.

Više soje, a manje kukuruza

Ima i onih koji su se ipak osigurali, a jedan od njih je i farmer Džim Cimerman.

"Zabrinut sam zbog cene jer na znam kakve očekivati iduće godine. Moglo bi biti još gore", rekao je.

Jedini azotni proizvod koji trenutno nedostaje u SAD-u je urea amonijev nitrat (UAN), rekao je Kreg Rul, menadžer za hraniva u poljoprivrednoj zadruzi Grovmark iz Ilinoisa. Stoga, Američka komisija za međunarodnu trgovinu sprovodi antidampinšku istragu o ovoj vrsti đubriva iz Rusije, na zahtev tamošnjeg proizvođača "CF Industries". Uvoznici ne žele da rezervišu pošiljke do 2022. jer će možda morati da plate retroaktivne takse ako CF dobije slučaj, pojasnio je Rul.

EK otvara istragu o uvoznim carinama na UAN đubriva

Poljoprivrednici bi mogli da smanje svoje potrebe za đubrivom setvom više soje i manje kukuruza, ali malo je dokaza da većina to planira da učini. Američko ministarstvo poljoprivrede predviđa da će površine pod usevima kukuruza pasti na 92 miliona hektara u 2022., sa 93,3 miliona ove godine.


Tagovi

Đubriva Poskupljenje SAD Kupovina Hraniva Poljoprivrednici Repromaterijal Nestašica


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.