Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena kriza
  • 11.11.2022. 07:30

Nestašica đubriva: EK iznela plan za jačanje poljoprivredno-prehrambenog sektora

Postavljen je opsežan plan za kratkoročne i dugoročne mere u jačanju industrije đubriva u EU-u, dok se istovremeno ispituju načini da poljoprivrednici budu manje zavisni od njih.

Foto: Depositphotos/vlalukinv@gmail.com
  • 73
  • 44
  • 0

Evropska komisija ove je nedelje predstavila Komunikaciju o osiguravanju dostupnosti i cenovne pristupačnosti đubriva, u kojoj se navodi niz mera osmišljenih kako bi se obezbedila dostupnost i pristupačnost ključnih inputa usred poremećaja uzrokovanih ratom u Ukrajini.

Kako znamo, ruska invazija na Ukrajinu izazvala je šok u poljoprivredno-prehrambenom sektoru EU-a i uzrokovala vrtoglavi skok cena ove robe. 

Iako se još uvek ne nude zakonodavni predlozi, piše Euractiv, postavljen je opsežan plan za kratkoročne i dugoročne mere u jačanju ove industrije u EU-u, dok se istovremeno ispituju načini da EU poljoprivrednici budu manje zavisni od đubriva.

Prebaciti se na alternative 

"Što smo učinkovitiji i što se brže prebacimo na alternative za mineralna đubriva, to ćemo manje zavisiti od fosilnih goriva, time će naš prehrambeni sistem biti otporniji", rekao je potpredsednik EK Frans Timermans.

Komesar EU-a za poljoprivredu Januš Vojčehovski naglasio je važnost ove komunikacije za poljoprivrednike, koji su teško pogođeni ogromnim troškovima. 

"Ne možemo stajati besposleni u ovoj situaciji", naglasio je, dodajući da je održiva proizvodnja ključni preduslov za stratešku autonomiju i kontinuirani doprinos globalnoj bezbednosti hrane.

Što je novo?

Konkretno, najavljuje se pokretanje dve nove inicijative; nove grupe za praćenje tržišta čime bi se poboljšala transparentnost i rad na otpornosti poljoprivrede za šta je zadužen Evropski savet za inovacije. 

Ovo bi telo trebalo osigurati 65 miliona evra za podršku novoosnovanim AgTech kompanijama za brzi razvoj dubokih tehnoloških (deep-tech) inovacija, kao što su startapovi, za održavanje i poboljšanje prinosa s ekološki prihvatljivim tehnologijama, posebno u području đubrenja.

Obe bi inicijative trebalo da budu pokrenute 2023.

Troškovi su i dalje ogromni (Foto: Depositphotos/pavlo.baliukh)

Finansijska podrška 

Osim što podstiče države članice da daju prednost proizvođačima đubriva u slučaju racionalizacije gasa, postavljen je niz opcija za finansijsku podršku pogođenim stranama. To uključuje sredstva generisana pomoću mera kao što su nepredviđeni prihodi i solidarnost. 

Komunikacija se takođe uveliko oslanja na državne podrške kako bi se ponudila posebna sredstava poljoprivrednicima i proizvođačima đubriva. 

"Ne postoji druga opcija nego odobriti državnu podršku u ovoj vrlo teškoj situaciji", komentarisao je Vojčehovski.

Ističe se i da će poljoprivrednici imati koristi od nedavne odluke Komisije da poveća gornju granicu za maksimalnu pomoć u okviru privremenog kriznog okvira na rekordnih 250.000 evra.

U međuvremenu, proizvođači đubriva će imati koristi od većeg intentziteta podrške i njihovih iznosa, do 150 miliona evra, pod uslovom da ispunjavaju kriterijume prihvatljivosti. Za kompanije koje primaju veće iznose, u saopštenju se navodi da će oni biti povezani s obvezama da se postavi put prema smanjenju karbonskog otiska potrošnje energije i sprovođenju mera energetske efikasnosti.

Jamstvo i za proizvođače i za poljoprivrednike

Javna tela takođe će moći kupovati đubriva i nuditi ih poljoprivrednicima po nižim cenama.

"Proizvođači će imati garanciju da će ga moći prodati, a poljoprivrednici da će dobiti po nižoj ceni", rekao je Vojčehovski dodavši da bi to moglo biti vrlo učinkovito.

Dugoročno gledano, komunikacija stavlja naglasak na ulogu programa subvencija za poljoprivredu u sklopu ZPP-a. 

Preko nacionalnih strateških planova ZPP-a, od država članica se očekuje da uvedu izmene i dopune kako bi pomogli poljoprivrednicima da koriste đubriva na učinkovitiji i održiviji način, uključujući olakšavanje pristupa organskim đubrivima i hranljivim supstancama iz tokova recikliranog otpada.

Traže se alternative (Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller)

Globalni izazov 

Uspostavljaju se i baveze saradnje s odabranim partnerskim zemljama EU-a, uključujući pružanje podrške za promociju alternativa mineralnim đubrivima na temelju održivog upravljanja plodnošću zemljišta.

To uključuje obavezu pridruživanja "Global Fertilizers Challenge-u". Pokrenut na Forumu velikih gazdinstava u junu 2022; ovaj izazov ima za cilj da ublaži nestašicu snabdevanja kroz bolje upravljanje hranljivim supstancama, povećanu učinkovitost upotrebe, alternativne poljoprivredne prakse i alternative mineralnim đubrivima.

Komisija će takođe pokrenuti rasprave o poboljšanjima transparentnosti, uključujući izbegavanje izvoznih ograničenja trgovine ovom robom u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).


Tagovi

Prehrambena kriza Komunikacija Alternativa Nestašica đubriva Proizvodnja đubriva Mineralna đubriva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃