Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Evropi
  • 01.08.2018. 18:15

Nezapamćena suša - evropski poljoprivrednici pred bankrotom, nemaju čime da hrane stoku

Srednju, Zapadnu i Severnu Evropu pogodila je nezapamćena suša. Stočari nemaju čime da hrane stoku, pa je prisilno kolju. Prinosi su manji za 50%, u Švedskoj izbijaju požari.

Foto: Phys.org
  • 1.052
  • 52
  • 0

Evropski poljoprivrednici ovih dana su u potrazi za hranom za stoku, jer je suša sve poharala. Zbog toga životinje neplanirano završavaju u - klanicama.  Dokaz tome su vesti koje stižu iz srednje i severne Evrope. Neuobičajeno visoke temperature i dalje uzrokuju devastaciju zemljišta, pa poljoprivrednicima propada usev, a oni sami su pred bankrotom

U Letoniji i Litvaniji je još u junu proglašena vanredna situacija, a Švedska je primila tek 12% uobičajenih padavina, piše The Guardian. Takođe, u Švedskoj je zbog ovako visokih temperatura - čak 30°C u Arktičkom krugu - izbilo više od 50 velikih požara. I što je najgore, na vidiku nema predaha od toplotnog talasa.

Prinosi žitarica u Švedskoj 50% niži

Lenart Nilson (Lennart Nilsson), 55-godišnji poljoprivrednik i dopredsednik Udruženja švedskih poljoprivrednika iz Falkenberga kod Malmea kaže da je to najgora suša koju je doživeo:

"Ovo je zaista ozbiljnoVećina jugozapadne Švedske nije imala kiše od prvog dana maja. Žetva je zaopčela vrlo rano, a čini se i da su prinosi najniži u poslednjih 25 godina - 50% niži, ili čak više u nekim slučajevima, a to uzrokuje teške gubitke."

Suncokret u Nemačkoj (Foto: Phys.org)

Ako uskoro ne dođe kiša, Nilsonovo udruženje procenjuje poljoprivredne gubitke do 8 milijardi švedskih kruna (gotovo 800 miliona evra). Suša bi samog Nilsona mogla koštati oko 500.000 kruna, a kako kaže, on trenutno, kao i većina poljoprivrednika, radi sa gubitkom.

Preostaje još samo nadati se i moliti - i razgovarati sa bankarima

U Holandiji je situacija slična. Tamo mladi poljoprivrednik Iris Bauers (Bouwers) kaže da je ova suša za njegovu farmu katastrofalna. Ističe da stariji ovu godinu upoređuju sa davnom 1976. Kaže da njegov otac ne može da se seti nijedne suše poput ovogodišnje. 

Porodica Bauers ove godine očekuje gubitak od 100.000 evra, nakon što su u prinosu krompira zabeležili pad od 30%. Budući da su zimus uložili u svinjarstvo, nemaju čime trenutno da pokriju svoj gubitak. Na pitanje što će učiniti, Iris se samo nasmejao i rekao: "Nadati se i moliti. Ne mogu mnogo da učinim. Još ne bih govorio o stečaju, ali naš će deficit biti značajan. To verovatno znači da ćemo moramo da obavimo važan razgovor sa bankom".

Situacija je još gora u Poljskoj, Belorusiji i Češkoj, a u delovima Nemačke neki poljoprivrednici navodno uništavaju suve useve. Takođe, ovih dana se govori i o suši u Austriji, zbog čega propada rod krastavaca

Novac ulažu u silažu i krmivo

Nakon što je ovogodišnji jun proglašen drugim najtoplijim mesecem od kada je meteoroloških zapisa, Evropska komisija je obećala pomoć zemljoradnicima u vidu niza mera, uključujući i privremenu obustavu obaveze "ozelenjavanja", koja je delimično namenjena sprečavanju klimatskih promena . 

Poljoprivrednici koji su poštovali raznolikost useva i uložili u navodnjavanje, imaju bolju poziciju za rešavanje ekstremnih vremenskih prilika, koji će, čini se, postati sve češći u nadolazećim klimatskim promena. Naravno, i dalje će biti teško malim vlasnicima monokultura i onima koji nemaju sisteme navodnjavanja. 

Ništa bez navodnjavanja (Foto: Pixabay/Distel2610)

Naravno, sve će ovo dovesti do poskupljenja hrane za stoku. Pa tako Tomas Dafi (Thomas Duffy), irski poljoprivrednik koji proizvodi mlečne proizvode, kaže da ih suša neće slomiti. Ipak, ističe da će troškovi stočne hrane biti 50% veći nego prošle godine i sav novac koji bi inače trebalo da ulože u poboljšanje uslova za stoku i infrastrukturu, sada idu u silaže i krmne proizvode. 

Raznolikost i navodnjavanje 

Evropski opservatorijum za sušu (EDO) opisao je ovu situaciju kao "opsežnu i tešku anomaliju" koja utiče na Skandinaviju, Škotsku, Irsku, Baltičke zemlje, Holandiju i severnu Nemačku. Predstavnici Zajedničkog istraživačkog centra EU-a, koja nadgleda EDO, rekla je da bi poljoprivrednici trebalo da se pripreme za prolagođavanje toplijoj klimi sa "diverzifikacijom ili promenom vrsta i sorti poljoprivrednih kultura, ali i efikasnijom upotrebom vode".

Radi li se zaista o klimatskim promenama ili tek cikličnim promenama koje se pojavljuju od kada je sveta i veka, pokazaće vreme. Poljoprivrednici ili mogu čekati da se sve vrati na staro ili da reaguju sada i odmah, kako bi od (ne)vremena koje nas je zadesilo izvukli najbolje što mogu. 


Tagovi

Suša u Evropi Suša Navodnjavanje Bankrot Gubitak Bioraznolikost Švedska Nemačka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.