Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 06.05.2022. 14:35

Novi cenovni maksimum pšenice - 39,7 dinara za kilogram

Za razliku od prethodnog perioda, gde su strukturu kupaca činili uglavnom domaći prerađivači i trgovci, zainteresovanost za kupovinom ove žitarice pokazali su i izvoznici.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 832
  • 148
  • 0

Novi cenovni maksimum pšenice, stabilan cenovni nivo kukuruza i pad cene sojinog zrna su dešavanja koja su aktuelna na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi. Ukupan promet je iznosio 3.048 tona, čija je finansijska vrednost iznosila 162.311.830 dinara.

Prvog dana protekle nedelje, potražnja pšenice je dovela do rasta i novih rekordnih cena na robno-berzanskom tržištu. Na vanrednoj sednici Vlade, 30. aprila doneta je odluka da se majska kvota za pšenicu poveća sa 150.000 tona na 211.458 tona, a kvota za izvoz pšeničnog brašna na 22.340 tona, što je uticalo da domaće tržište bude aktivnije.

Veća aktivnost izvoznika

Za razliku od prethodnog perioda, gde su strukturu kupaca činili uglavnom domaći prerađivači i trgovci, zainteresovanost za kupovinom ove žitarice pokazali su i izvoznici. U zavisnosti od parametara kvaliteta, berzanski ugovori su realizovani u cenovnom rasponu od 39,50 do 40,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 39,73 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je zabeležila uzlazni trend od 3,83 odsto. Poslednjeg dana ove radne nedelje, tržište je bilo mirnije, a ponude na cenovnom nivou od 39,50 do 40,50 din/kg bez PDV-a nisu rezultirale zaključenjem novih ugovora.

Na tržištu kukuruza bez bitnijih cenovnih promena u odnosu na prethodnu nedelju. Svi ugovori su zaključeni na cenovnom nivou od 34,00 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu i promene od +0,27 odsto. Kao i kod pšenice, osim domaćih prerađivača i trgovaca, strukturu kupaca su činili i izvoznici, što je uticalo da tržište ove žitarice bude aktivnije.

Prate se dalje cenovna kretanja soje

Soja nakon kontinuiranog rasta cena u prethodnom periodu, beleži blagu korekciju na niže. Kupoprodajni ugovori na paritetu FCA, zaključeni su u cenovnom opsegu od 84,00 do 83,80 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene. Na paritetu CPT se trgovalo po ceni od 84,50 din/kg bez PDV-a. Ovakav cenovni trend, beležila je i prethodne godine početkom maja, kada je ova uljarica postigla istorijski cenovni maksimum (85,50 din/kg bez PDV-a). Nakon toga, zabeležen je pad cene i potpuno odsustvo tražnje.

Ostaje nam da pratimo dalja cenovna kretanja, s obzirom da u istom periodu kao i prethodne godine imamo sličan tok događaja. Sam kraj nedelje, donosi veću ponudu ove uljarice, dok je na strani tražnje bila prisutna pasivnost. Ponderisana cena iznosi 83,90 din/kg bez PDV-a, što predstavlja pad od 0,11 odsto u odnosu prethodni upoređujući podatak.

Ruska urea, prilovana, 500/1, prometovana je po ceni od 93,83 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Produktna berza od 4. do 6. maja

Ekstremno suvi uslovi u Indiji ostavljaju posledice na stanje useva pšenice, dovodeći do korekcije potencijala prinosa i pojačavajući mogućnost budućeg smanjenja proizvodnje. Dodatno, rast temperatura u oblastima proizvodnje ozime pšenice u SAD povećava pritisak na useve za koje se već smatra da su u istorijski lošem stanju. U tom kontekstu, USDA mesečni izveštaj trebalo bi da pojača prethodnu prognozu, koja je već bila napeta, za sezonu 2022/23.

Kako se bliži kraj sezone, poslednji podaci Evropske komisije i dalje pokazuju manji izvoz pšenice i ječma nego prethodne sezone tokom 10 meseci. U isto vreme, uvoz kukuruza je blago povećan. Ipak, konflikt u Ukrajini i paraliza luka, lišili su mnoge evropske uvoznike robe tog porekla. Zbog toga oni su se okrenuli drugim snabdevačima.

Struktura prometa na Produktnoj berzi za april 2022.

Tokom aprila, cene primarnih poljoprivrednih proizvoda su zadržale visok nivo i imale su tendenciju rasta. Soja i pšenica su zabeležile nove cenovne maksimume, dok je kukuruz ponovio istu cenu iz marta meseca, neposredno pre donošenja odluke Vlade o privremenoj zabrani izvoza. Ukupan promet je iznosio 15.895,62 tone, što je za 18,24 odsto manje nego prethodnog meseca, dok je finansijska vrednost iznosila 680.376.188,00 dinara (-20,64 odsto).

April 2022.

Kukuruz

Na tržištu kukuruza, u prvoj polovini aprila zabeležena je smanjena aktivnost učesnika na robnoberzanskom tržištu. Tražnja je bila mala i nisu zabeležene veće cenovne oscilacije. Razlog ovakve okolnosti je privremena zabrana izvoza koja je bila na snazi od 10. marta. Na strani kupaca su bili domaći prerađivači i trgovci, dok izvoznici nisu bili zainteresovani za nove kupoprodajne ugovore. Realizacija berzanskih ugovara za promptnu isporuku, bila je na cenovnom nivou od 32,50 do 33,00 din/kg bez PDV-a, dok se kukuruzom sa povećanim procentom vlage trgovalo od 31,50 do 32,00 din/kg bez PDV-a.

Druga polovina aprila, donosi pojačanu tražnju za ovom žitaricom, što je rezultiralo rastom cene. Odluka Vlade da umesto privremene zabrane izvoza reguliše mesečnim kvotama od po 150.000 tona za kukuruz, jeste bio mali pomak, ali ne i dovoljan da tržište bude aktivno kao pre donošenja ovih mera u martu mesecu. Berzanski ugovori, zaključeni se u cenovnom rasponu od 33,00 do 34,00 din/kg bez PDV-a. I bez obzira što je kukuruz statistički beležio uzlazni trend, zainteresovanost izvoznika za kupovinom kukuruza je bila mala.

Kukuruzom sa povećanim procentom vlage, trgovalo se od 32,30 do 33,00 din/ kg bez PDV-a. Ponderisana cena za april iznosi 33,40 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,18 odsto u odnosu na mart. Dalja dešavanja na tržištu, isključivo će zavisiti od daljih odluka Vlade.

Pšenica

Prva nedelja aprila, donosi pasivnost na strani tražnje i blagog snižavanja cene. Ponuda je bila veća u odnosu na tražnju. Berzanski ugovori, zaključeni su u cenovnom rasponu od 34,70 do 35,50 din/kg bez PDV-a. Sredinom meseca, tržište je bilo aktivnije. Najava izvoznih kvota uticala je na rast tražnje. Cena je imala tendenciju rasta. Na domaćem tržištu, pšenica je zabeležila novi cenovni maksimum od 38,50 din/kg bez PDV-a. Na vanrednoj sednici Vlade, 30. aprila doneta je odluka da se majska kvota za pšenicu poveća sa 150.000 tona na 211.458 tona, a pšeničnog brašna na 22.340 tona.

U zavisnosti od vremenskih prilika, žetva pšenice novog roda se očekuje krajem juna i zainteresovanost za kupovinom ove žitarice se povećavala. Terminski ugovor za pšenicu roda 2022. godine, na paritetu FCA, realizovan je na cenovnom nivou od 37,50 din/kg bez PDV-a, sa isporukom robe tokom jula. Ponderisana cena za april iznosi 36,22 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz meseca marta, pšenica je poskupela za 2,81 odsto.

Soja

Soja je zabeležila pozitivan cenovni trend. Početkom meseca, usled suzdržanosti prodavaca, zabeležena je slaba ponuda. Za razliku od prethodnog perioda, gde su strukturu kupaca činili domaći prerađivači i trgovci, tokom april, zainteresovanost za kupovinom ove uljarice pokazali su i izvoznici. Kao i pšenica, i soja je zabeležila novi cenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini.

Ovakav cenovni nivo je zabeležen i prethodne godine u aprili, kada je ova uljarica imala snažan rast cena koji je bio praćen čak i na dnevnom nivou. Realizacija berzanskih ugovora na paritetu FCA, kretala se od 82,00 do 84,00 din /kg bez PDV-a, dok je na paritetu CPT zaključen ugovor po ceni od 84,50 din/kg bez PDV-a. Sam kraj meseca, donosi potpuno odsustvo tražnje za kupovinom, a ponuđene količine po ceni od 84,00 din/kg nisu rezultirale zaključenjem novog ugovora.

Ponderisana cena je iznosila 83,55 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 4,65 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Prva terminska ponuda soje roda 2022. godine u količini od 150 tona, sa isporukom robe od 15. septembra do 05. oktobra, realizovana je po ceni od 640,00 €/t (75,36 din/kg bez PDV-a)

Suncokretova sačma

Suncokretova sačma sa 33 odsto proteina, beležila je pad cene. Ugovori su zaključeni od 43,50 do 44,60 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene.

Stočni ječam

Ugovori za stočni ječam, realizovani su po jedinstvenoj ceni od 36,00 din/kg bez PDV-a.

Đubriva

Ruska urea, prilovana, 500/1, trgovana je po ceni od 97,72 do 106,30 din/kg bez PDV-a, sa tendencijom pada cene. NPK 15:15:15, prometovan je po ceni od 96,78 din/kg bez PDV-a.


Tagovi

Produktna berza Cenovni maksimum Cena pšenice Cena kukuruza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/