Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skuplje gume
  • 27.07.2021. 07:30

Očekuje se globalno poskupljenje guma - razloga je više

Od aprila prošle godine gume su poskupele za čak 57 odsto, a svetski mediji pišu da se očekuje dalji rast cena.

Foto: Depositphotos/Veremeev
  • 201
  • 44
  • 0

Vest da širom sveta nedostaje materijala za izradu poljoprivredne mehanizacije već je dobro poznata, a sada globalni mediji izveštavaju da je dodatna pretnja i oskudna zaliha prirodne gume. Kako piše everstream, prvo je gljivično oboljenje lišća napalo stabla kaučuka (lat. Heavea brasiliensis), od kojeg se pravi kaučuk, odnosno prirodna guma. 

Ovih stabala u izobilju ima u područjima sa tropskom klimom. Glavni proizvođači uglavnom su koncentrisani u jugoistočnoj Aziji, a Tajland je najveći proizvođač i izvoznik, čineći više od jedne trećine globalnog izvoza prirodne gume, a slede susedna Indonezija, Vijetnam i Malezija. 

Od poplava do pandemije

Nakon globalne nestašice 2011. godine, koju su izazvale jake poplave u tom delu sveta, kao i snažna potražnja Kine, nikle su mnoge nove plantaže što je prouzrokovalo prekomernu ponudu na tržištu i dovelo do smanjenja cene u sledećoj deceniji. Konstantno niske cene nisu bile podsticajne za poljoprivrednike u sadnji novog drveća, a istovremeno nema većih firmi koje se bave ovom proizvodnjom i koje bi mogle da pomognu u prilagođavanju tržišta kada dođe do problema u lancu snabdevanja.

Nova kriza nastupila je 2020., a uzrokovana je pandemijom Covid-19 i velikom potražnjom za gumenim rukavicama. Pored toga, poljoprivrednici su se suočili i sa nedostatkom radne snage zbog ograničenja za radnike migrante. 

Pored svega navedenog, zemlje proizvođači bile su izložene vremenskim poremećajima, posebno ekstremnim 2020. kada je Tajland zahvatila najgora suša u poslednjih nekoliko decenija, a onda i jake poplave koje su oštetile plantaže kaučukovca. Vijetnam su pogodili tajfuni, a visok nivo padavina u delovima jugoistočne Azije stvorio je povoljno okruženje za gljivičnu bolest lišća koja oštećuje stabla i u toj se regiji širi od 2019. godine.

Poskupela i sintetička

Ugovorne cene kaučuka su u prvim mesecima ove godine dosegle četverogodišnji maksimum, a od aprila 2020. godine porasle su za čak 57 odsto. Za isporuku guma čeka se pet puta duže, što dodatno otežava proizvodne procese.

I nafta je poskupela što se odrazilo na cenu sintetičke, koja je u prvih šest meseci ove godine koštala 66 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Kako stablima kaučuka treba oko sedam godina da dostignu veličinu za preradu, malo je verovatno da će dostupna ponuda u bliskoj budućnosti značajno da se proširi. Tokom prošlih nestašica, stručnjaci za nabavku okrenuli su se sintetičkoj, iako ta zamena zavisi od primene. Međutim, može da se očekuje ​​da će i njene cene u određenoj meri da rastu kao rezultat naglog povećanja onih za prirodnu gumu, kao što je bio slučaj tokom nestašice 2011.  

Porasla je i cena električne energije, što je posebno važno za države u kojima se guma proizvodi. Dodatno poskupljenje prouzrokovali su i skuplji prevozni troškovi, naročito onaj brodski zbog rasta cena kontejnera.

Cene mehanizacije i dalje rastu - problemi kod uvoza i nedostatka radne snage

Gume su u Evropi ove godine već poskupele, a u čitavom sistemu proizvođač - trgovac marže su malo manje kako bi se izbegao veći rast cena. Ipak, u drugoj polovini godine može da se očekuje da će one biti značajnije skuplje.


Tagovi

Gume Poskupljenje Mehanizacija Kaučuk Skuplje gume


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer