Pretraživanje tekstova
Uprkos padu broja obradivih površina, proizvodnja ključnih useva i mesa porasla je za više od pola u periodu od 2000. do 2022. godine, stoji u ivzeštaju FAO-a
Dok šume i njive nestaju, globalna proizvodnja hrane beleži značajan rast, stoji u ovogodišnjem izveštaju UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu FAO.
Prema njemu, poljoprivredne površine smanjile su se za 91 milion hektara između 2000. i 2022., što otprilike odgovara zajedničkoj površini Nemačke i Francuske. U istom periodu šume su izgubile čak 109 mil. ha.
Uprkos padu broja obradivih površina, proizvodnja ključnih useva poput kukuruza, pšenice, šećerne trske i pirinča porasla je za 56 odsto, dostigavši 9,6 milijardi tona u 2022. godini.
Kako navode, proizvodnju mesa takođe prati uzlazni trend, povećala se za 55 odsto na 361 milion tona, sa živinom koja je preuzela vodeće mesto svinjetini kao najtraženije meso. Osim toga, povećanje proizvodnje biljnog ulja, posebno palminog, iznosilo je čak 133 odsto između 2000. i 2021. godine.
Bez obzira na ove napretke, kažu, glad i dalje predstavlja ozbiljan problem. Prošle godine između 713 i 757 miliona ljudi, uglavnom iz Azije i Afrike, bilo je pothranjeno. To je 152 mil. više ljudi u odnosu na 2019. godinu.
Svjetska poljoprivreda doživela je značajne promene u poslednje dve decenije. Vrednost sektora skočila je za 89 odsto, na impresivnih 3.800 milijardi dolara u 2022. godini. Istovremeno, procenat zaposlenih u poljoprivredi se smanjio, sa 40 na 26 odsto, stoji u izveštaju.
Upotreba pesticida povećala se za čak 70 odsto od 2000. do 2022., pri čemu su ih najviše trošile zemlje Amerike. U 2022. godini, korišćenje mineralnih đubriva u poljoprivredi dostilo je 185 mil. t, od čega je više od pola činio azot. Sveukupno je to povećanje od 37 odsto u odnosu na 2000. godinu.
Emisije gasova sa efektom staklene bašte iz agroprehrambenih sistema veće su za 10 odsto između 2000. i 2022., dok su emisije na nivou farmi povećane za 15 odsto, pri čemu stočarstvo generiše više od pola tih emisija.
Tagovi
FAO Organizacija za hranu i poljoprivredu Uzgoj pšenice Uzgoj kukuruza Uzgoj šećerne trske Proizvodnja mesa Rast proizvodnje Pad obradivih površina
Autor
Više [+]
Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Pčelari misle na naše zdravlje. Prikupili polena onoliko koliko nam treba.