Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posao agronoma
  • 10.04.2024. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Od prakse do posla: Firme među studentima traže buduće kolege

Zovu nas iz kompanija da im preporučimo studente, da pitaju imamo li nekoga da zaposle, kaže prodekan za razvoj i saradnju sa privredom na Poljoprivrednom fakultetu dr Nenad Magazin.

Foto: FB/Poljoprivredni fakultet Novi Sad
  • 1.250
  • 81
  • 0

Nakon što je na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu završio osnovne studije fitomedicine kao student generacije, Stefan Ugrinov upisao je master program na istom smeru. Kao najbolji student, dobio je posao na Departmanu za fitomedicinu i zaštitu životne sredine, pa uporedo studira i radi kao stručni saradnik. Na ovom fakultetu godišnje diplomira oko 250 studenata, a na putu do zapošljenja prolaze prakse u kompanijama, na imanjima, laboratorijama i oglednim poljima.

"Radim na projektima sa asistentima i profesorima, idem sa studentima na terensku nastavu. Od ove godine mnogo se radi na uvođenju prakse, više nego pre. Studenti treće i četvrte godine idu svake nedelje na terene u razne firme. Uspostavili smo kontakte sa proizvodnim imanjima i kompanijama kao što su "Agrounik", "Massagrar", juče smo išli u vinariju “Grumen”, obilazimo fakultetsko imanje. Praksa je priprema za posao, to studente obrazuje za u rad u struci", priča Ugrinov.

Njegov stav u vezi sa odabirom fakulteta je više nego jasan.

Stefan Ugrinov: Praksa je priprema za posao (foto: Dinka Bogunović)

"Kada upisuju bilo koji fakultet najvažnije je da to vole, ne treba da idu negde samo zato što misle da će od toga više zaraditi. Ne zna se šta će biti za pet godina, a neće moći da rade ceo život ono što im ne leži samo zbog novca. Ako upišu ono što vole, onda će to i završiti. Ne postoje prepreke koje se ne mogu prevazići."

Ne ostavljati teške ispite za kasnije

A zašto su se opredelili da upišu Poljoprivredni fakultet, pitali smo i studente prve godine.

"Moja mama ima drugaricu koja je veterinarka i jedan dan sam provela kod nje u ambulanti. Sve to me je veoma zainteresovalo i od tada samo veterina postoji za mene. Gradivo nije teško, iako je obimno. Trenutno se malo mučimo sa anatomijom, treba zagrejati stolicu i naučiti. Možda će problem biti i biohemija, to ne znamo još uvek", kaže Mila Obrić iz Novog Sada pred kojom je šest godina studiranja veterine.

Studentkinja Mila Obrić: Sada nas muči anatomija

A da li stariji kolega ima neki konkretan savet kada je reč o polaganju ispita?

"Među studentima postoje glasine da neki predmeti ne mogu da se polože i oni ih onda ostavljaju za kraj. Polažu ih kasnije, ali problem je što izađu iz materije. Moj savet im je da polažu odmah kada ih odslušaju, ali i da idu na sva predavanja i vežbe, obavezne i neobavezne. Tako će im savladavanje predmeta biti lakše", napominje Ugrinov.

"Zovu nas da im preporučimo studente"

Oko 250 studenata godišnje diplomira na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Dok ne steknu diplomu, prolaze dug put - kako teorijske, tako i praktične nastave.

"U saradnji sa firmama nudimo studentima praksu, plaćenu i neplaćenu. Ugovore o saradnji imamo sa kompanijama kao što su “Agromarket”, “MK Group”, sa segmentima “Delta agrar” i svim većim firmama. Uvek kažem studentima da iskoriste tu mogućnost. Kada tokom leta nema nastave, mogu da odu da rade, recimo da beru jabuke. Ostaviće utisak, neko će ih zapamtiti, možda i zaposliti",  kaže prodekan za razvoj i saradnju sa privredom na Poljoprivrednom fakultetu dr Nenad Magazin.

Dr Nenad Magazin: Inženjerima treba dati dobre uslove za rad (foto: Julijana Kuzmić)

Kako dodaje, velika je potražnja za zapošljavanjem stručnih ljudi u različitim segmentima poljoprivrede.

"Zovu nas iz kompanija da im preporučimo studente, da pitaju imamo li nekoga da zaposle. Iako je potražnja velika, opet imamo i dosta nezaposlenih agronoma. Možda je problem što se mladi teško opredeljuju da rade u struci ili imaju očekivanja da je posao u okolini Novog Sada i većih mesta."

Magazin naglašava da je problem i u tome što se mladi sve teže odlučuju da zasnuju život tamo gde je "realna poljoprivreda".

"Deo odgovora leži i u tome što pristup samih kompanija ranije nije bio zadovoljavajući. Treba tim inženjerima ponuditi dobre uslove, a naši studenti koji završe imaju dobro znanje." 

Precizna poljoprivreda u zamahu

Prodekanica za nastavu dr Mirjana Đukić Stojčić precizira da se trenutno dobro zapošljavaju oni koji završavaju poljoprivrednu tehniku i informacione sisteme.

"Zapošljavaju ih sve velike kompanije koje prodaju i preprodaju traktore i priključne mašine. Precizna poljoprivreda je u zamahu i naši studenti se obučavaju u tom pravcu, posebno na master studijama. I diplomirani studenti sa drugih fakulteta upisuju kod nas master program precizna pojoprivreda kako bi se usavršili u tom pravcu. Tu se traži ulaznica više. Svaki student koji kod nas završi taj smer odmah se zaposli", kaže ona i posebno naglašava važnost saradnje između fakulteta i kompanija.

"Naš smer Pejzažna arhitektura je dualni model obrazovanja. Novina je da se studenti sa ovog smera od treće godine zapošljavaju u JKP “Gradsko zelenilo”, tako da paralelno rade i studiraju. U narednom periodu kada budemo akreditovali i malo modifikovali studijske programe svakako ćemo ići na to da što više povećavamo broj časova praktične obuke studenata i radne prakse."

Cilj je, kako dodaje, da se studenti upoznaju sa potrebama kompanija, da kasnije tu rade diplomske i master radove, pa i da se kasnije zapošljavaju.

U ovom roku 725 mesta

Ove godine na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu biće mesta za ukupno 725 studenata. Od toga, 575 na budžetu, a 125 na samofinansiranju.

"Najveće interesovanje je za integrisani studijski program veterinarska medicina gde upisujemo 60 studenata i tu se odmah u prvom roku popune sva mesta. Sledeći atraktivan je fitomedicina gde imamo 125 mesta, treći je pejzažna arhitektura. Na ova tri smera se u prvom roku popune sva mesta", kaže prodekanica za nastavu.

 Upis od 24. do 28. juna, prijemni 1. i 2. jula

Osim ova tri, ostali smerovi su: Ratarstvo i povrtarstvo, Animalna proizvodnja, Voćarstvo, vinogradaratsvo i hortikultura, Poljoprivredna tehnika i informacioni sistemi, Uređenje, korišćenje i zaštita voda, Agroekonomija, Organska poljoprivreda.

Prijava kandidata za prvi upisni rok biće od 24. do 28. juna, a polaganje prijemnih ispita biće organizovano 1. i 2. jula. U toku je pripremna nastava za polaganje prijemnih ispita na ovom fakultetu. Održana su dva časa u martu, a naredni časovi su u subotu 13. aprila, 20. aprila i 1. juna. Pripremna nastava se održava iz četiri predmeta: biologija, hemija, ekonomika preduzeća i matematika. Najviše učenika se opredeljuje za biologiju, jer oni koji žele da upišu osnovne studije polažu jedan predmet koji izaberu za prijemni ispit. Studenti integrisanih studija veterinarske medicine polažu dva predmeta, a to su obavezno bilogija i hemija.

Na sajtu fakulteta dostupni su svi materijali neophodni za pripremu prijemnog ispita. Budući studenti mogu detaljno da se informišu o svakom studijskom programu, šta se izučava, koji su ishodi, kao i gde mogu da se zaposle nakon završetka fakulteta.


Tagovi

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu Stefan Ugrinov Mila Obrić Nenad Magazin Mirjana Đukić Stojčić Upis na Poljoprivredni fakultet Precizna poljoprivreda Veterina Fitomedicina Pejzažna arhitektura


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612