Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oduzete krave
  • 20.11.2023. 15:00

Oduzeli mu 24 krave jer su bile blatnjave - šta Sloveniji donosi novi Zakon o zaštiti životinja?

Četiri dana nakon što je u Sloveniji stupila na snagu dopuna Zakona o zaštiti životinja, a koja inspektorima omogućava njihovo oduzimanje ako se otkrije da ih uzgajivači drže u nehumanim uslovima, jednom su poljoprivredniku oduzete 24 krave.

Foto: FB/Business Suite Notification
  • 147
  • 17
  • 0

Prošle nedelje u selu pored Krškog, u Sloveniji, veterinarski inspektor bez ikakve najave i upozorenja oduzeo je 24 goveda sa farme porodice Možgan. Prema službenom saopštenju, životinje su navodno bile zanemarene, prenosi Moja Dolenjska. Ali, ono što je usledilo, ostavilo je bez reči i javnost i stočare u celoj Deželi, ali i u komšiluku. 

Dakle, četiri dana nakon što je u Sloveniji stupila na snagu dopuna Zakona o zaštiti životinja, a koja inspektorima omogućava njihovo oduzimanje ako se otkrije da ih uzgajivači drže u nehumanim uslovima, inspektorka bliska premijeru Robertu Golobu poljoprivredniku je oduzela 24 krave. 

Blatne krave 

U zapisniku inspekcije o oduzimanju navodno ne stoji šta je tačno uzgajivač počinio, niti koliko je životinja oduzeto. Vlasnik Rudi Možgan je šokiran te opovrgava da su životinje zanemarivane, a to što su bile blatnjave, opravdava nepovoljnim vremenom, ondnosno čestim jakim pljuskovima na tom području.

"Prikolice za stočnu hranu selimo metar po metar kako bi životinje koje su od teljenja sve vreme na ispaši bile što suvlje. Ne uzgajamo ih da bismo ih mučili", izjavio je Možgan, vlasnik stada vrednog 50.000 evra. Kaže kako je farmu iduće godine planirao da preuzme njegov sin, ali to sada neće biti moguće. 

U tamošnjoj Agenciji za bezbednost hrane za medije su kratko izjavili da je stoka bila ograđena u malom ispustu, koji je bio jako blatnjav, bez pristupa vodi i hrani, staji ili suvom ležaju.

"Životinje su bile prekrivene blatom i nije im pružena veterinarska nega", naveli su.

Neprimereno i protivzakonito? 

Ovaj je slučaj digao na noge Sindikat poljoprivrednika koji smatraju da je ovakav postupak nezakonit. Kako piše N1, predstavnici poljoprivrednika ističu sporan način oduzimanja, pri čemu je inspektorka navodno dozvolila jednoj od prisutnih zaštitnica životinja da sama odveze jednu od oduzetih krava.

Oštro je reagovala i Poljoprivredno-šumarska komora uverena da je reč o preteranoj i nezakonitoj meri.

"Životinje nisu bile uzgojene u optimalnim uslovima, ali nisu imale nikakve negativne posledice zbog toga. Mogle su otići iz mulja na pašnjak", saopštili su.  

Ogorčeni su i u Savezu slovenskih seljaka koji upozoravaju da je ovakvo postupanje neprimereno i protivzakonito. 

Kakve veze slučaj ima sa premijerom Golobom?

Sve je ovo dobilo i političku konotaciju. Dakle, inspektorka Danuša Štiglic, koja je naredila oduzimanje životinja, ovoga leta bila je kandidatkinja za novu direktorku Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja. Na to ju je, kako je tada pisao Dnevnik nagovorio premijer Robert Golob, a onda je Vlada, navodno zbog pobune Poljoprivredno-veterinarske komore i zaposlenih uprave, imenovala drugu kandidatkinju.

Ministarka poljoprivrede Irena Šinko takođe je morala da napusti ministarsko mesto u oktobru jer nije u potpunosti podržala navedeni zakon. Bila je uverena da će biti teško primenjiv u praksi. 

Zanimljivo je i to da se partnerka premijera Goloba, Tina Gaber otvoreno zalagala za primenu zakona te je bliska udruženjima za zaštitu životinja, konkretno, Udruženju za zaštitu konja koja je objavila fotografije krava u blatu te navodno primila jednu od njih. 


Tagovi

Oduzete krave Slovenija Zakon o zaštiti životinja Rudi Možgan Zanemarene krave Inspekcija na farmi Irena Šinko


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.