Pretraživanje tekstova
Postavlja se pitanje zašto je jedna osoba imala dva zaduženja. Od klanica se traži da preispitaju bezbednost radnika koji rade na ovim poslovima.
U Hong Kongu se desila nesreća u klanici pri čemu je život izgubio 61-godišnji mesar. Njega je udarila omamljena svinja, izveštava Today Line.
Vest je uzbunila širu javnost, a njegove kolege ističu da nikada nisu čuli za ovakav slučaj.
Prema izveštaju, mesar je omamio svinju električnim udarom, ali se ona trgnula i iznenada ga udarila. On je pao na sekač za meso koji mu je presekao arteriju. Nesrećni čovek je hitno prevežen u bolnicu, ali mu nije bilo spasa.
Navodi se da je jedna osoba istovremeno bila zadužena i za omamljivanje i za klanje. Udar od tri sekunde elektrošokerom u zadnji deo vrata svinje teže od 100 kilograma trebao je da je potpuno omami.
Ali, vrsta uređaja koju je koristio ovaj mesar inače se ne upotrebljava u konvencionalnim proizvodnim linijama. Navodi se da omamljivanje tako velike svinje traje i do 20 sekundi, jer električni udar neće delovati. Postavlja se pitanje zašto je jedna osoba imala dva zaduženja. Od klanica se traži da preispitaju bezbednost radnika koji rade na ovim poslovima.
Upotreba omamljivača olakšava rad kod klanja svinja, a radnici su pošteđeni maltretiranja i borbe sa životinjom. Ali, treba paziti da se kod omamljivanja svinji prilazi u miru. Smanjuje se nivo stresa što daje bolji kvalitet mesa.
Kako pravilno omamiti svinju bez nanošenja boli i opasnosti za ljude?
Postoje mnogobrojne tehnike, a najviše se koriste namenski pištolji i električni uređaji. U zavisnosti od tipa električnog uređaja deluje se na glavu, mozak, ili na srce. Životinja pada, dolazi do zaustavljanja ritma disanja, noge se grče, glava pada prema nazad, a očne jabučice ostaju ukočene do 20 sekundi. Svinja udara nogama i polako se opusti.
Klanje treba sprovesti za 20, najviše 60 sekundi.
Tagovi
Nesreća Omamljivanje svinja Nesreća u svinjcu Klanje svinja Omamljivač Vrste omamljivača Klanica Bezbednost radnika
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U 2. epizodi serijala #TalentiEUregija donosimo priču o Viti Ivičić, nagrađivanoj dizajnerki tekstila koja stvara od prirodnih materijala. Posebno je inspiriše lan, tipičan za Belu Krajinu, gde i živi. Jedna od njenih najposebnijih tehnika,... Više [+]
U 2. epizodi serijala #TalentiEUregija donosimo priču o Viti Ivičić, nagrađivanoj dizajnerki tekstila koja stvara od prirodnih materijala. Posebno je inspiriše lan, tipičan za Belu Krajinu, gde i živi. Jedna od njenih najposebnijih tehnika, botanička štampa, osvojila je nagradu za najinovativniju i najeksperimentalniju kolekciju na modnom takmičenju Mittelmoda u Milanu 2017. Uskoro više...