Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjokolj
  • 21.11.2021. 07:30

Kako pravilno omamiti svinju bez nanošenja boli i opasnosti za ljude?

Nije dopušteno korišćenje sekire i malja jer tako nanosite bespotrebnu bol životinji, uzrokujete stres što na kraju dovodi do nekvalitetnog mesa.

Foto: Depositphotos/mironovm
  • 8.886
  • 639
  • 0

Sigurno ste barem jednom negde na internetu pročitali uputstva za svinjokolj koje na šaljiv način opisuju kako izgleda taj tradicionalni običaj koga praktikujemo najčešće u novembru i decembru. Pa kaže, počinje ustajanjem u pet ujutru i jednom rakijicom. Nakon četiri, pet rakijica, upućuje ova šaljiva hronologija, u sedam sati sa čoporom komšija odlazi do svinjca. Probudi svinju, neka je komšija drži za rep, a ti joj stavi konopac na njušku. Izvuci je iz svinjca na dvorište... Sve ono što sledi, može da potraje sat vremena i zapravo nije ni malo smešno. Iz više razloga. 

Bespotrebno i nezakonito nanosite bol životinji, dovodite u opasnost sebe i sve prisutne, svojim ponašanjem upropašćavate kvalitet mesa. 

Idemo redom. 

Stres utiče na kvalitet mesa

Skladno uredbi Veća EU br. 1009/2009 propisano je da svinju pre usmrćivanja, odnosno klanja, treba omamiti tako da ona u potpunosti izgubi svest, u skladu sa kriterijima dobrobiti životinja. A to znači da po svinji nećete udarati sekirom, maljem ili nečim sličnim nego da ćete to učiniti električnim omamljivačem ili pištoljem za omamljivanje. 

"Nažalost, još uvek je dosta primera u praksi da ljudi nemaju pištolj, još manje električni omamljivač zbog čega koriste način mehaničkog omamljivanja koji je u prvom redu vrlo bolan za životinju, a i nije efikasan kao prethodna dva. Osim što joj nanosimo bol, takva je životinja izložena vrlo velikom stresu pa dolazi do negativnih posledica na kvalitet mesa", upozorava van.prof.dr.sc. Vladimir Margeta

Stres je posledica naglog gubitka glikogena koji osigurava energiju kako ljudima tako i životinjama pa održava pH vrednosti mesa.

"Ako dođe do stresnog stanja, u vrlo kratkom vremenu potroši se glikogen i pH mesa se snižava zbog čega dolazi do hemijskog procesa gde ono postaje bledo, mekano, otpušta veću količinu vode i gubi kvalitet potrebnu za preradu u tradicionalne suhomesnate proizvode", pojašnjava i podseća koliko je bitna boja kod proizvoda kao što su kulen, šunka, kobasica. 

"Pored toga, dolazi do kalo otpuštanja mesnog soka. Otpusti se do 50 odsto vode koja bi trebalo da ostane u mišićima."

Svako ovakvo natezanje uzrokuje stres (Foto: Depositphotos/Smuki)

Margeta kaže da je najbolji način omamljivanja ugljen dioksidom, ali on se sprovodi samo u klanicama. 

Cena omamljivača koji se mogu koristiti u domaćinstvima zavise od modela i jačine.

"Nisu eneormno skupi, značajno olakšavaju postupak, a životinji skraćuju bol i muke", komentariše profesor. 

Sa svinjom mirno, bez buke i natezanja

Osim trenutka omamljivanja, Margeta podseća da postoje i određene predradnje pre samog omamljivanja.

"Kod nas je uobičajeno da se okupi grupa ljudi, da se svinja u svinjcu 'zasajla' i napolje je izvuče njih petorica. To su sve stvari koje nanose bol životinji, utiču na njeno stresno stanje i to ne bi trebalo primenjivati", upozorava i opisuje pravilan postupak: 

"Onaj koji omamljuje svinju morao bi u svinjac da uđe mirno, bez vike doći do svinje, lagano je pomazi, prisloni ili uređaj za električno omamljivanje ili pištolj na čelo i na taj je način omami."

Optimalan smeštaj pištolja za omamljivanje kod svinje je dva centimetra iznad secišta uzdužne središnje linije glave i linije koja povezuje unutarnje uglove očiju (tačno iznad očiju), usmereno ravno prema repu.

Sremski svinjokolj - važni koraci do pravih domaćih mesnih prerađevina

"Nakon samog procesa, u sledećih 20-ak sekundi bi svinju trebalo zaklati, odnosno pristupiti iskrvarenju. Pre toga treba proveriti da li je ona dovoljno omamljena jer se često dogodi da zbog nestručnosti to ne bude tako. Tada je još gore pribeći iskrvarenju i ubijanju jer dolazi do još veće patnje životinja", navodi naš sugovornik. 

Spomenuli smo opasnost za ljude kada je reč nekvalitetno meso, ali postoji i opasnost na licu mesta prilikom klanja. Ako koristite sekiru ili malj i ne pogodite svinju iz prvog puta, ili ako je niste dobro omamili pištoljem ili električnim pomagalom, ona se može trgnuti, udariti ili ugristi osobu pored sebe, izbiti nož.

"Nije bio mali broj slučajeva gde su ljudi bili ozbiljno povređeni jer nije bilo uspešno obavljeno omamljivanje", zaključuje Margeta. 

Osim toga, znamo i kako ona rakijica, dve, pet deluju na svesnost i ponašanje osobe koja je omamljuje i kolje. 


Tagovi

Svinjokolj Kako omamiti svinju Električni omamljivač Pištolj za omamljivanje Vladimir Margeta Klanje svinje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.