Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište
  • 03.03.2015. 11:46

Pad svetskih cena mleka za čak 50 odsto

Mlečno internacionalno tržište je u stagnaciji. Pritisak tržišnih turbulencija osećaju i američki poljoprivrednici, a zaštćeni su jedino australijski mlekari, gde je cena nešto veća.

Foto: depositphotos.com
  • 194
  • 9
  • 0

Nestabilno EU tržište, pogođeno prevelikim količinama proizvedenog mleka i smanjenjem kineskih potreba za istim, što je dovelo do pada cena za čak 50%, neće se, prema mišljenju EU analitičara, brzo oporaviti. Kina je bila jedno od brzorastućih mlečnih tržišta, no tamošnja potrošnja je presušila nakon što su visoke cene smanjile domaću potražnju, ostavivši tako velike zalihe uvezenog mleka u prahu. Internacionalno tržište mleka je u stagnaciji i svi se oslanjaju na domaću proizvodnju.

Najnovije projekcije za ukrajinsku uljanu repicu pokazuju smanjeni potencijal proizvodnje za 23%, što će uveliko uticati na njenu prisutnost na svetskom tržištu. Grci mole Rusiju da ukine embargo na uvoz narandži, jagoda i bresaka. Više o događanjima na svetskom i EU tržištu pročitajte u nastavku.

Mlečno internacionalno tržište u stagnaciji

"Moglo bi proći još šest meseci pre nego se prognoze poprave", rekla je Suzan Kilsbi, tržišna analitičarka, navodeći kako bi u EU, SAD-u i Kini ipak trebalo doći do sezonskog porasta u proizvodnji mleka s dolaskom proleća. Ne smatra kako će porast biti masivan, jer su cene jednostavno preniske, nema kritičnog momenta, međutim postojaće dovoljna količina koja će zadržati cene niskima do sredine godine.

Kina je takođe, kao i EU, doživela ulaganja u visokoprinosne moderne mlečne farme, dok su mali farmeri mleko bacali i prodavali krave kako se smanjivala potražnja prerađivača. Analitičari Kinu ne vide na svetskom tržištu sve do druge polovine 2015. Neki veliki igrači su pokazali kako neće uopšte izlaziti na internacionalno tržište ove godine. Njihovi glavni dobavljači, odnosno velike farme, još uvek povećavaju proizvodnju pa će izvor mleka, za većinu, biti domaća proizvodnja.

Severna Evropa ima najveći potencijal za rast proizvodnje

Oštar pad cena podudara se s planovima nekih EU poljoprivrednika da prošire proizvodnju pre ukidanja mlečnih kvota.

Ruski embargo je takođe prekinuo jedno od većih tržišnih protoka za EU sireve, tržište koje je 2013. godine vredelo milijardu evra, što je na kraju 2013. i ubrzalo smanjenje cena mleka koje su bile rekordno visoke.

"Bili smo jako zavisni o Rusiji što se tiče izvoza sira, zato se i odvija trenutna turbulencija na tržištu, ali morate odvojiti mikro i dugoročne trendove", reči su Pjera Begoca, internacionalnog direktora pri francuskoj konsultantskoj agenciji Agritel. "Severna Evropa zona je s najvećim potencijalom za rast proizvodnje" dodao je, uz opasku da je Novi Zeland na kraju tog spiska.

I američki mlekari osećaju pritisak tržišnih turbulencija

Proizvođači mleka u zemljama gde je glavni fokus zadovoljiti domaće potrebe, kao što je SAD, donekle su bile i zaštićene pri padu internacionalnih cena mleka, no sada se pritisak oseti svuda.

Sile globalnog tržišta koje snižavaju cene mleka osetio je gotovo svaki proizvođač mleka na svetu, dok su pre šest meseci u toj situaciji bili samo mlekari na Novom Zelandu.

S obzirom na prejašnje nivoe, dogodio se oštar pad američkih cena, no kupci sada obnavljaju inventar. To sada pruža određenu podršku cenama na američkom tržištu, iako izvoz predstavlja izazov. "Naše cene nešto su više od novozelandskih, što otežava izvoz", kažu američki analitičari tržišta. Međutim, slabe lokalne valute pružile su određenu zaštitu za australijske proizvođače, četvrtog najvećeg svetskog izvoznika te mlekare EU.

Zaštita za australijske mlekare

"I dok je globalna cena mleka niža za 50%, naša je cena za naše potrošače niža za samo 12%", rekao je Gari Helou, direktor Murai Goulburn, australijskog najvećeg proizvođača mleka. Dodao je kako je snažna domaća potražnja dopustila prerađivačima prelazak na proizvodnju sira umesto mleka u prahu.

Veliki zamah cena mleka tokom zadnjih 12 meseci dovelo je do nekih razvojnih promena, na primer više tržišta budućnosnica koji bi pomogli farmerima da se nose sa nestabilnosti tržišta. Ekchange operator Euronext, prošli je mesec najavio da će pokrenuti obnovljene mlečne budućnosnice te opcione ugovore do kraja marta. Britanska vlada podržava istraživanje za mlečne budućnosnice.

Proizvodnja ukrajinske uljane repice niža nego što se mislilo?

U poređenju sa 2014., čini se da su projekcije za ukrajinsku uljanu repicu smanjene za 23% u ovoj godini. Iako proizvodnja uljane repice u Ukrajini čini oko 3% svetske proizvodnje, izjednačava se sa 14% svetskog izvoza uljane repice, što znači da će potencijalno manje uljane repice biti prisutno na svetskom tržištu u 2015./16.

Činjenica o očekivanoj manjoj proizvodnji repice nije iznenađenje za tržište s obzirom da je manje područje zasejano ozimom repicom, no opseg smanjenja mogao bi biti veći nego što se očekivalo. Zahvaljujući nižim prinosima, trenutno se procenjuje da će proizvodnja biti oko 1.7Mt u 2015., što nas vraća u vreme od pre pet godina, nakon dve godine prinosa većih od 2Mt. Rekli bismo, pet koraka unazad.

Iz kojeg razloga su tako niski prinosi? UkrAgroConsult je prijavio da je od 27. februara manje od pola useva zimske uljane repice bilo u dobrim uslovima, dok je ostatak useva bio u kategoriji zadovoljavajuće ili slabo. Nedavne nestabilne vremenske prilike i temperature vazduha ispod biološkog minimuma, uzrokovale su dormantnost useva u većini područja.

Grci mole Rusiju da ukine embargo na uvoz narandži, jagoda i bresaka

Vlasti Grčke obratile su se Rusiji s molbom da ukine zabranu uvoza narandži, jagoda i bresaka koja je uvedena prošlog leta. Ovo pitanje je zamenik ministra poljoprivrednog razvoja Grčke, Panagiotis Sgouridis razmotrio sa predstavnikom ruskog Ministarstva poljoprivrede, Aleksejem Aleksejenkom.

"Nakon obraćanja grčkog zastupnika Panagiotis Sgouridisa, predstavnik ruskog ministarstva, Aleksejenko je obećao da će uputiti pismo premijeru Rusije Dmitriju Medvedevu, u kojem će se založiti za izuzimanje ova tri grčka proizvoda sa liste robe, čiji je uvoz iz zemalja članica Evropske unije Rusija zabranila u avgustu, kao odgovor na sankcije protiv interesa zemlje", saopštila je grčka agencija. Sgouridis je izneo optimističnu pretpostavku da će molba Grčke biti usvojena.

Postoji vrlo velika verovatnoća da će 2-3 proizvoda biti izuzeta sa liste robe na koju se odnosi embargo, prema njihovom mišljenju. Nakon uvođenja embarga, uvoz voća i povrća iz Grčke u Rusiju smanjio se za preko 40%.

Foto: depositphotos.com; saletas


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Narandže Novi Zeland Rusija Embargo Domaća proizvodnja Grčka Kina Mlečne kvote Tržište mleka Cene mleka Breskve Zabrana uvoza Pad cena Ukrajina Ukidanje kvota Ovisnost o uvozu Severna Evropa Stagnacija tržišta Internaciona


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."