Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hlorpirifos
  • 18.08.2023. 10:30

Pesticidi na bazi hlorpirifosa dozvoljeni samo za šećernu repu

Zbog ukidanja sredstava za zaštitu bilja na bazi aktivne supstance hlorpirifosa, dovedeno je u pitanje suzbijanje repine pipe koja predstavlja značajni ekonomski štetni organizam u šećernoj repi.

Foto: Depositphoto/stevanovicigor
  • 92
  • 35
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je nakon konsultacija sa stručnom javnošću donelo odluku o davanju dozvole za ograničenu i kontrolisanu primenu sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa isključivo za tretiranje šećerne repe.

Ukoliko rezultati analiza potvrde prisustvo sredstava na bazi ove aktivne materije u spornoj pošiljci breskvi koje su bile namenjene izvozu u Hrvatsku, pošiljka će biti uništena, a protiv odgovornih lica biće preduzete sve mere predviđene zakonom, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i dalje poručilo da je svako neovlašćeno korišćenje sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa za druge kulture zabranjeno zakonom i strogo kažnjivo.

Suzbijanje repine pipe dovedeno u pitanje

Suočeni sa ozbiljnim problemom opstanka proizvodnje šećerne repe, kao strateške biljne kulture za našu zemlju, Ministarstvo je razmatralo podnete zahteve proizvođača šećerne repe i donelo takvu odluku uzimajući u obzir preporuke Stručnog saveta za sredstva za zaštitu bilja.

Sagledane su sve relevantne činjenice i trenutna situacija vezano za proizvodnju šećerne repe, kao i značaj proizvodnje ove kulture za našu zemlju, a imajući u vidu da su površine pod šećernom repom značajne, kao i da se radi o strateškom proizvodnu, neophodno je da se poljoprivrednim proizvođačima omogući sigurna proizvodnja i prinos.

Kako zaštititi šećernu repu od repine pipe?

Zbog ukidanja sredstava za zaštitu bilja na bazi aktivne supstance hlorpirifosa, dovedeno je u pitanje suzbijanje repine pipe koja predstavlja značajni ekonomski štetni organizam u šećernoj repi. Za proizvođače šećerne repe kritička tačka za proizvodnju je od njenog nicanja pa do formiranja prvih listova, kada se pojavljuje repina pipa koja desetkuje usev i za čije suzbijanje u tom momentu ne postoji prihvatljiva, dovoljno efikasna zamena za sredstva na bazi hlorpirifosa.

Za repinu pipu ne postoji efikasna zamena za sredstva na bazi hlorpirifosa (Foto: PIS Vojvodina)

Na osnovu Zakona o sredstvima za zaštitu bilja kojim je propisano da se u slučaju nepredvidivih opasnosti koje mogu prouzrokovati štetni organizmi, a koje nije moguće suzbiti ili ograničiti na odgovarajući način primenom registrovanih sredstava za zaštitu bilja i drugim merama ili usled nestašice registrovanih sredstava za zaštitu bilja na tržištu, rešenjem se može odobriti ograničena i kontrolisana primena navedenih sredstava za zaštitu bilja na period od 120 dana.

Takve mere su takođe u skladu sa zakonodavnim odredbama EU sa kojima se naše zakonodavstvo usklađuje. Kontrolu nad izvršenjem ovog rešenja sprovodi fitosanitarna inspekcija, a sve neutrošene količine se lageruju kod proizvođača do konačnog uništenja na bezbedan način.


Tagovi

Hlorpirifos Tretiranje šećerne repe Pošiljka breskvi Ministarstvo poljoprivrede Repina pipa Zaštita bilja


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva