Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farmax
  • 26.01.2023. 16:30

Pet mašina u jednoj: Koje su prednosti rotacionih plugova?

FarmaX rotacioni plug ima funkciju obavljanja nekoliko operacija, a pored obrade zemljišta, predsetvene pripreme, direktor firme Agrostandard Plus Marko Lučić kaže da je moguća i sama setva.

Foto: farmax.info
  • 1.333
  • 216
  • 0

FarmaX rotacioni plugovi su poreklom iz Holandije, zemlje koja za razliku od naše, ima poprilično loše agroekonomske uslove. Zbog malo obradive površine, malog broja sunčanih dana, nepovoljne strukture zemljišta i slično, rodila se ideja da se pronađe neki novi način obrade, kako bi se smanjili troškovi, smanjio broj mašina zbog veličine poseda, pa je tako nastao i ovaj rotacioni plug.

Njegova prednost, kako kaže inženjer poljoprivrede i direktor firme Agrostandard Plus Marko Lučić, ogleda se u troškovima poljoprivredne proizvodnje, smanjen je broj prohoda i do 40 odsto je manja potrošnja goriva u odnosu na konvencionalnu obradu zemljišta redovnim plugovima, ravnjacima ili obrtačima. Vreme je u poljoprivredi jako bitno, ne samo zbog plaćanja radnika ako je veliko gazdinstvo, već i zbog određenih rokova operacija. Kod nas je u određenim momentima klima jako nepovoljna pred setvu, pa još ako je velika suša, oranjem i otvaranjem brazde kreće da "lapi" i ono malo vlage iz zemljišta koja je neophodna za pravovremeno klijanje i nicanje biljke. 

"Mašinu koristim već treću sezonu i pored toga što nema kvarova, prednosti su višestruke, počevši od uštede goriva. Potrošnja je manja i do 50 odsto u odnosu na rad sa klasičnim plugom. Ako pričamo o vremenskom intervalu, za obradu jednog jutra zemlje sa četvorobraznim plugom mi je potrebno oko 40 minuta, dok se sa ovim rotacionim taj posao uradi za 25 minuta otprilike", kaže poljoprivrednik iz Šašinaca Vojislav Ivanović dodajući da on radi sa traktorom CLAAS Ares od 160 konja, koji je kako kaže, malo i predimenzionisan za rotacioni zahvata tri metra koji koristi, ali u njegovom kraju je i zemlja teža.

Troši i do 50 odsto manje goriva, kaže poljoprivrednik iz Šašinaca

"Klasičnim oranjem se dešava situacija da se otvori brazda, pa dok čovek sve izore, dok ode da raskači plug, zakači tanjiraču da zatvori brazdu, već većina vlage izlapi", kaže Lučić i dodaje da se ovim plugom temperatura zemljišta zadržava, čak pomalo i povećava, zadržava vlaga, što kasnije rezultira i većim prinosom.

Pet mašina u jednoj

Mašina kako Lučić kaže, sposobna je za pet radnih operacija. Pored toga što prednjim radnim organima podriva zemljište, bolje ga meša i razbija plužni đon koji se stvara oranjem klasičnim plugovima, mašina obavlja i operaciju oranja, tanjiranja drljanja i setvospremanja. Agrostandard Plus ima mašine radnog zahvata od 1,05 do četiri metra, u zavisnosti od snage traktora i tipa zemljišta.

"Iznenadio sam se koliko je mašina jaka i kvalitetna, ali velika je prednost i što u jednom prohodu možete da uradite podrivanje na 40 centimetara, obradu rotofrezom na nekih 25 centimetara i da još valjak pozadi dodatno usitni i poravna zemljište", kaže Ivanović i dodaje da je u praksi, u prolećnoj pripremi dovoljno jednom da se pređe setvospremačem, da nije potrebno dva puta. 

Kod mašine postoji i varijanta hidrolift, gde može da se zakači dodatni valjak za ravnanje ili usitnjavanje zemljišta, ili recimo sejalica, pa da se automatski odradi sve u jednom prohodu. Pored toga, Lučić navodi da se sa njim može raditi u svim vremenskim uslovma, dok sa klasičnim ne možete ući u njivu kada je zabareno, kada padne dosta kiše.

Fizika pluga

Konvencionalni svojim radom, ima suprotan pravac sile otpora zemljišta od pravca kretanja traktora, navodi Lučić Praktično, traktor ide napred, plug ga vuče nazad, pa tako kida transmisiju, a posebno zadnji most traktora, što stvara veliko opterećenje i uzrokuje ulazak motora u neke veće obrtaje, veću potrošnju, veće habanje njega i ostalih delova koji su zaduženi za prenos snage, a samim tim prouzrokuje i više kvarova. 

"Rotacionim se ne obavlja obrada zemljišta samo horizontalno, nego i vertikalno, jer radne motičice i vertikalno kopaju, ne ostavljaju plužni đon, a posebno je bitno i što se radni organi kreću u pravcu kretanja traktora, pa rukovalac oseti kako ga mašina gura i traktor praktično glisira, što omogućava njegovu dugotrajnost", kaže Lučić i dodaje da je ova mašina, holandskog proizvođača FarmaX, izdržljiva jer je cela napravljena od hardoks čelika.

Razbija se plužni đon, što biljakama omogućava prodiranje korena u dublje slojeve

Transmisija mora da bude jako dobro urađena, zbog svih tih sila koje prolaze kroz mašinu. Prenos snage se obavlja preko lanaca i sa leve, i sa desne strane, koji su u uljanoj kupki da bi se podmazivali. To su japanski Tsubaki lanci, prepoznati kao jedni od najkvalitetnijih i najboljih, kako kaže inženjer poljoprivrede, najčvršćih i najizdržljivijih na istezanje i na pucanje, 30-40 odsto jači i izdržljiviji u odnosu na dosadašnje najjače lance koje su ljudi ovde koristili. 

"Radni organi kod naše mašine, motike koje sitne, koje mešaju zemlju su izmenjivi, na dva su šrafa, jer kada bi bili vareni morali bi da šaljete ceo rotor sa svim radnim organima u Holandiju da se stave novi, da se kalibrišu", kaže Lučić i dodaje da ako naiđe na neki kamen, taj šraf će pući jer je ujedno i sigurnosni vijak između ostalog, pa neće doći do oštećenja reduktora, prenosa i samog traktora.

Prednost u biološkom smislu

Najveća prednost u biološkom smislu je, kako Lučić kaže, što se postiže bolja struktura zemljišta, što uzrokuje povećane prinose. Plug premešta organsku materiju u sloj zemljišta koji je najbogatiji kiseonikom i koji je biološki najaktivniji pa ti mikroorganizmi mogu da koriste tu organsku materiju, za stvaranje novih hranljivih materija koje će biljka usvajati. Obezbeđuje optimalan toplotni, vazdušni i vodni režim biljaka, koji je neophodan za njihov rast, razvoj, bolje ukorenjavanje, veći prinos i sama održivost poljoprivrede što je jedno od ključnih pitanja u današnje vreme.

"Najveću prednost sam video u pripremi zemljišta za pšenicu, tu mi se pokazala najveća razlika i tu sam primetio značajno veće prinose. Pošto ide priprema zemljišta na 25-27cm, u junu kada sasuši, pšenica mnogo bolje podnosi kada je dublja priprema", kaže Ivanović i dodaje da na ostalim kulturama nije primetio značajniju razliku u prinosu, ali da je svakako ušteda na gorivu i vremenu vidljiva.

"Sa ovom mašinom možemo da vidimo i da osetimo budućnost poljoprivrede, gde imate organsku materiju, gde su smanjeni troškovi goriva, đubriva, gde ćete smanjiti kupovinu mašina i njihovu amortizaciju", završava Lučić.

U video-prilogu pogledajte kako izgleda rad pluga:

 

Za više informacija o FarmaX plugovima i njihovim dodatnim karakteristikama, obratite se firmi Agrostandard plus na telefon 0642953656!


Tagovi

Farmax Rotacioni plug Marko Lučić Vojislav Ivanović Plugovi Pet operacija Hidrolift Agrostandard plus Tsubaki lanci Ušteda goriva


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

FarmaX

Nijverheidsstraat 5, 7591 Denekamp, Srbija
tel: +381642953656, e-mail: agrostandard.plus@gmail.com web: https://www.rotacioniplug.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]