Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krugher & Brent
  • 23.01.2019. 16:00

Pivo iz Vršca po češkoj i bavarskoj recepturi

Najstarija privatna zanatska pivara u selu Ritiševo proizvodi šest vrsta piva, stavljajući kvalitet ispred kvanititeta.

Foto: Pixabay / spooky_kid
  • 257
  • 6
  • 0

Najstarija privatna zanatska pivara u bivšoj Jugoslaviji "Krugher & Brent" nalazi se u selu Ritiševo, nedaleko od Vršca. Osnovana 1991. godine, vlasništvo je porodice Laoj. Proizvode šest vrsta piva, koji se mogu probati na prostoru južnog Banata, u Novom Sadu, Zrenjaninu i Beogradu. Bračni par Olivera i Livijus Laoj počeli su od želje da naprave pivo po svom ukusu.

"Hteli smo da proizvedemo dobro pivo, a ujedno i da porodični kapital uložimo u proizvodnju. Pošto je nedostajalo dobrog piva, a tadašnje velike pivare su uglavnom pravile pivo od kukuruza, mi smo hteli da to promenimo i unesemo nešto novo. Pokušali smo i uspeli smo u tome", kaže za Dnevnik Olivera.

Češka i bavarska receptura

Naslednik, sin Marius, direktor je prodaje porodične kompanije. Kaže da je njihovo pivo pravljeno po češkoj i bavarskoj recepturi i da je, kada se pojavilo na tržištu, veoma brzo našlo i svoje konzumente, jer je bilo drugačije od svih drugih piva koja su bila na tržištu tadašnje Jugoslavije. Ipak, cena piva utvrđivana je uz odobrenje nadležnog ministarstva, kao da se radi o velikoj pivari koja snabdeva tržište cele Jugoslavije, a ne porodičnom pogonu koji može da proizvede najviše 2.000 litara piva dnevno.

"Na žalost, raspad Jugoslavije i ratovi zaustavili su razvoj privare. Ipak odluka je doneta da se ne šire mnogo kapaciteti, već nam je cilj bio da zadržimo standarde kvaliteta", rekao je Marius.

Marius
Počelo se od svetlog piva, onda je došlo crno, pa crveno (Foto: Facebook / pivara Krugher i Brent)

Pivo su do 1993. godine prodavali u buradima, a onda su počeli da proizvode i flaširano. Počelo se od svetlog piva, onda je došlo crno, pa crveno s osam procenata alkohola, po čemu su posebno poznati, a proteklih nekoliko godina paleta ukusa proširena je sa porterom, pšeničnim pivom i prošlogodišnjim novitetom - pivom "Gold", koje se prav od tri vrste hmelja.

Kako napraviti pivo u kućnoj radinosti?

Pivo se ne pravi od domaćeg hmelja

Trenutni kapacitet pivare je 4.000 litara piva na dan, ali se ne proizvodi toliko. Kako kaže Marius, kvalitet je uvek ispred kvantiteta. Međutim, pivo se ne pravi od domaćeg hmelja.

"Na žalost, hmelj na našim prostorima ne uspeva. Najviše ga je bilo po Bačkoj, ali su ti zasadi uništeni i sada se polako proizvodnja hmelja obnavlja, ali za to treba puno vremena. Mi smo se nekada bavili proizvodnjom ječma, pa smo to prerađivali u sladarama koje takođe ne postoje. Uglavno, za domaće pivo potrebni su nam sastojci iz uvoza", kaže mladi pivar.

Kvalitet + ambijent = uspeh

Kvalitet piva nije jedini razlog zbog čega gosti rado odlaze kod Laoja. Jedan od razloga je - ambijent.

"Ugostili smo mnoge putnike namernike sa raznih strana. Zanimljivo im je što se u okviru porodičnog domaćinstva nalazi i pogon za pivo. Većina kuća u Ritiševu su posebno oslikane, pa tako i naša. I trudimo se da očuvamo to nasleđe. Čak su i iz Japana dolazili da pišu o našoj kući i pivari", otkriva Marius Laoj.


Povezana biljna vrsta

Hmelj

Hmelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Hop | Latinski naziv: Humulus lupulus

Hmelj je višegodišnja biljka i pripada u najunosnije ratarske kulture. Višegodišnja je dvodomna biljka, što znači da se muške i ženske biljke morfološki razlikuju. Gaji se da bi... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Zanatska pivara Zanatsko pivo Ritiševo Hmelj Marius Laoj Krugher & Brent