Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup zemlje
  • 28.07.2022. 18:00

Plaćaju poljoprivrednicima da prestanu s proizvodnjom - Britanija uvodi novi program

Navodno se stariji farmeri ne mogu prilagoditi novim zahtevima. Oko 75 odsto poljoprivrednika je zainteresovano da uzme novac.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 1.488
  • 300
  • 1

Vlada Velike Britanije je uvela novi program koji poljoprivrednicima nudi paušalna, fiskalna novčana plaćanja da se prestanu baviti konvencionalnom poljoprivredom, proizvoditi hranu i da prodaju svoju zemlju, izvestio je Natural News.

Program je nazvan "Šema osnovnog plaćanja", a cilj mu je da se ispune agende zelene politike. Za razliku od holandske vlasti, koja želi pod pritiskom da provede reforme, u Velikoj Britaniji su se odlučili za drugačiju taktiku. Oni koji prihvate gotovinu, moraju ili otići u penziju ili preuzeti drugi posao kojeg im vlada odobri. 

Problem su stariji?

Navode da se stariji farmeri ne mogu prilagoditi novim zahtevima i da oni koji ne žele da menjaju svoje poljoprivredne metode, mogu da odustanu od proizvodnje ili prodaju svoju zemlju. Alternativne, ekološki prihvatljive tehnike usvojiće novi farmeri.

Tvrdi se da stariji poljoprivrednici stoje na putu zelene agende jer s njima nema promene i ne može se ići napred. Mnogi su u velikim dugovima i jedini izlaz vide u Vladinoj ponudi.

Agrar Velike Britanije već godinama slabi, što se posebno može zahvaliti epidemiji kovid-19. Mnogi će izgubiti poslove zbog nevolja u lancu snabdevanja, ali i korupcije na tržištu i vrtoglave inflacije. 

Stariji se ne mogu prilagoditi 

75 odsto zainteresovanih

Uz stalni rast goriva, đubriva i svih ostalih poljoprivrednih inputa postaje nemoguće opstati. Farmeri se prisiljavaju da napuste svoja imanja i porodični posao.

Anketa koju je sprovela The Tenant Farmer's Association of England pokazuju da se oko 75 odsto njih izjasnilo da su zainteresovani da uzmu novac, napuste poljoprivredu i prodaju svoju zemlju.

Ovim putem su krenuli i u drugim državama. Holandija u nekim slučajevima nudi otkup imanja. Slično je u Kanadi, Italiji, a najavljuju se ovakvi potezi i u drugim državama.

Protesti u Holandiji se ne smiruju - 11.200 gazdinstava će prestati s radom

Stižu i kritike na aktivnosti vlasti koje nude takozvane, visoko naduvane fiat valute (novac koji pokriće svoje vrednosti nema ni u kakvom konkretnom dobru, poput zlata ili srebra, već mu vrednost daje garancija institucije koja ga izdaje, op.a.), a koje su na ivici dampinga i postaju bezvredne u zamenu za materijalnu imovinu kao što je poljoprivredno zemljište.


Tagovi

Otkup zemljišta Basic Payment Scheme Otkup imanja Zelena agenda Stariji poljoprivrednici Velika Britanija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.