Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 07.07.2023. 14:15

Po kojoj ceni je prodat ovogodišnji rod pšenice na Produktnoj berzi?

Do zaključenja berzanskih ugovora za pšenicu rod 2022. godine nije došlo, ali jeste za rod 2023.

Foto: Martina Pavlović
  • 14.465
  • 887
  • 0

U nedelji za nama na robno - berzanskom tržištu beležimo rast cene sojinog zrna, ali i pad cene kukuruza u odnosu na prethodnu nedelju. Najviše se trgovalo stočnim ječmom rod 2023. godine. Tokom ove nedelje prometovano je 1.743,00 tone robe, što predstavlja pad obima prometa u odnosu na prošlu nedelju od 65,14%. Finansijska vrednost ukupnog prometa iznosila je 49.688.600,00 dinara, za 56,21% manje u odnosu na prošlu nedelju.

Ovogodišnji rod pšenice 19,3 din/kg bez PDV-a

Na tržištu kukuruza tokom čitave nedelje beležimo slabu aktivnost učesnika, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje. Razlika u cenovnom nivou ponude i tražnje, kao i razlika u paritetu i kvalitetu tražene i nuđene robe, dodatno je otežavala zaključenje berzanskih ugovora. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,50 do 20,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 19,87 din/kg bez PDV-a (21,85 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja cenovni pad od 2,90%. Kukuruzom se trgovalo i na paritetu CPT kupac po ceni od 21,50 din/kg bez PDV-a.

Kada govorimo o tržištu pšenice, na početku nedelje beležimo veću ponudu u odnosu na tražnju, da bi krajem nedelje došlo do smanjenja ponude. Kada je u pitanju pšenica rod 2022. godine, najčešće se u ponudi nalazila pšenica sa višim parametrima kvaliteta, dok je tražnja bila slaba i usmerena na pšenicu sa nižim parametrima kvaliteta. Potraživala se takođe i stočna pšenica. Do zaključenja berzanskih ugovora za pšenicu rod 2022. godine nije došlo. U nedelji za nama beležimo aktivnosti na tržištu kada je u pitanju pšenica novog roda, te se tako pšenicom rod 2023. godine sa hektolitrom 75kg i proteinom 12% trgovalo po jedinstvenoj ceni od 19,30 din/kg bez PDV-a (21,23 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu.

U nedelji za nama najviše aktivnosti po pitanju trgovanja beležimo na tržištu ječma, pri čemu je prometovano 608 tona stočnog ječma, što predstavlja 35% udela u ukupnom obimu prometa. Prvog radnog dana u nedelji tražnja za stočnim ječmom je bila slaba, da bi tokom ostatka nedelje došlo do smanjenja aktivnosti na strani ponude. Stočnim ječmom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,80 do 17,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,96 din/kg bez PDV-a (18,65 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja blagi cenovni rast od 0,04%. Trgovalo se takođe i ječmom sa hektolitrom manjim od 62kg u cenovnom rasponu od 16,00 do 16,30 din/kg bez PDV-a.

Rast cene soje za 14,5 odsto?

Za razliku od prethodne nedelje, kada je trgovanje na tržištu soje izostalo, ove nedelje se sojinim zrnom trgovalo u cenovnom rasponu od 60,00 do 62,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 60,67 din/kg bez PDV-a (66,73 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na poslednji upoređujući podatak predstavlja rast cene od 14,47%.

Uljana repica rod 2023. godine prometovana je u cenovnom opsegu od 40,91 do 41,27 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 41,15 din/kg bez PDV-a (45,26 din/kg sa PDV-om).

Suncokretova sačma sa 33% proteina nudila se u toku nedelje u cenovnom rasponu od 39,00 do 40,00 din/kg bez PDV-a, ali do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berza 3.7.-7.7.

Prinosi ozimog ječma zadovoljavajući, drugih useva razočaravajući

Evropsko tržište je prošle nedelje pratilo američko tržište. Prvo zbog vremenskih prilika, sa padom cena sadolaskom kiše u kukuruzni pojas, i na kraju sa iznenađujućim USDA izveštajem u prošli petak. Žetva napreduje različitim tempom zbog nestabilnih vremenskih prilika u zapadnoj Evropi. Prinosi ozimog ječma su veoma zadovoljavajući, ali prinosi drugih useva su razočaravajući, na primer uljane repice.

Kod žitarica, period žetve, zajedno sa nastavkom pritiska od strane zaliha na kraju sezone u regionu Crnog mora, utiče na cene u bliskoj budućnosti. Razlika između ruskih i evropskih cena je ključni faktor koji će se pratiti na početku sezone, da bi se ocenila privlačnost ruske robe u odnosu na zapadno evropsku. Poslednja ruska objava koja se tiče koridora za izvoz žitarica iz Ukrajine, koji je već nekoliko puta produžavan, čini sve više verovatnim da neće biti daljeg obnavljanja sredinom jula. Evropski izvoznici pažljivo prate početak izvozne sezone 2023/24. suočeni sa oštrom konkurencijom ruske robe.

Strahovi, pretnje i glasine koje kruže poslednjih nekoliko dana o nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini podstakli su rast cena pšenice, koja je više osetljiva od ostalih roba na konflikt u regionu Crnog mora. Što se tiče međunarodne tražnje, Tunis je objavio da je kupio 100.000 t meke pšenice i 100.000 t durum pšenice, dok je Alžir objavio da je kupio 200.000 do 250.000 t durum pšenice.

U Francuskoj, Arvalis iIntercereales zajednički predviđaju prinos meke pšenice od 7,5 t/ha, što je +4,5% više u odnosu na prošlu godinu i5% iznad desetogodišnjeg proseka. Nafta je u Njujorku iznad 72 $/barel, vratila se na najviši nivo u mesec dana. USDA izveštaj o zalihama u sad 1. juna, bio je znatno niži od juna 2022. i znatno ispod očekivanja. 

Kukuruz iznad očekivanja, soja znatno ispod 

Kukuruz je znatno iznad očekivanja, dok je soja znatno ispod očekivanja, što je rezultiralo padom cena kukuruza i rastomcena soje pri zaključenju u petak prošle nedelje. Američka tržišta su u ponedeljak i utorak bila zatvorena zbogpraznika. Tri fjučers ugovora za pšenicu su rasli u sredu u SAD. Jara pšenica koja se kotira u Miniapolisu jačala jezbog zabrinutosti oko suše sa obe strane granice SAD-Kanada, sa rejtingom useva koji je snižen za 2 poena na 48% dobro do odlično. Sa druge strane, kiša u Kanzasu podstiče jačanje ugovora na tvrdu crvenu ozimu pšenicuu Kanzas Sitiju.

Samo je 37% pšenice požnjeveno, u poređenju sa 50% prošle godine do istog datuma. Situacija jegeneralno podeljena na američkom tržištu sa proizvodima koji koriguju svoje kretanje posmatrano nedelju dana. Tako se soja, koja je značajno napredovala nakon objave USDA o manjim površinama, smiruje, dok kukuruz, sadruge strane, jača. Fondovi su juče u Čikagu prodali 6.000 lotova pšenice, 6.500 lotova soje i kupili 8.000 lotova kukuruza.

Struktura prometa na Produktnoj berzi za jun 2023. godinu

Tokom meseca juna na robno-berzanskom tržištu prometovano je ukupno 14.774 tone robe, finansijske vrednosti 327.059.260,00 dinara. Žetva novog roda ječma uticala je na tržište, te je stočni ječam u junu bio dominantna roba kada je u pitanju obim ukupnog prometa. Tokom prve dve nedelje juna nastavio se negativan cenovni trend kada su u pitanju svi primarni poljoprivredni proizvodi. Sredinom meseca bio je primetan porast cena kukuruza i pšenice, da bi tokom poslednje dve nedelje u junu došlo do rasta cena svih primarnih poljoprivrednih kultura u odnosu na početak meseca.

Berza jun mesec

Porast cena na svetskim tržištima u ovom periodu, uzrokovan sušom u regionima proizvodnje dominantnih poljoprivrednih proizvoda, ali i upitnim produžetkom važenja Sporazuma o transportu žitarica Crnomorskim koridorom, uticao je i na naše tržište i izazvao uzlazni trend cena krajem juna. Ipak, u odnosu na prethodni mesec, beležimo pad cena kukuruza, pšenice i soje.

Kukuruz

Ponuda kukuruza se tokom meseca juna kretala u širokom cenovnom rasponu u zavisnosti od pariteta prodaje i analize na aflatoksin. Tokom čitavog meseca beležimo slabu aktivnost učesnika na tržištu, kako na strani ponude gde su prodavci nudili kukuruz u manjim količinama, tako i na strani tražnje. Kukuruzom se tokom juna trgovalo u cenovnom rasponu od 16,70 do 20,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 18,32 din/kg bez PDV-a (20,16 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na mesec dana ranije cenovni pad od 6,24%. Berzanski ugovori za kukuruz do 16% vlage zaključeni su u cenovnom opsegu od 16,50 do 18,50 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se i kukuruzom rod 2021. godine po ceni od 17,50 do 20,00 din/kg bez PDV-a.

Pšenica

Tokom meseca juna zabeleženo je prvo trgovanje pšenicom roda 2023. godine po ceni od 22,00 din/kg bez PDV-a (24,20 din/kg sa PDV-om). Kada govorimo o pšenici rod 2022. godine, tokom prve dve nedelje u mesecu ona je bila dominantna kultura u trgovanju. Sredinom meseca došlo je do mirovanja na tržištu pšenice, budući da je ponuda bila izuzetno slaba, a razlika u paritetu potraživane i nuđene robe dodatno je otežavala zaključenje berzanskih ugovora. Pšenicu su potraživali trgovci i mlinovi, a bila je primetna i tražnja za stočnom pšenicom. Krajem meseca dolazi do povećanja aktivnosti na tržištu i zaključenja više berzanskih ugovora, te je pšenica ponovo bila najprodavaniji poljoprivredni proizvod. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 20,00 do 24,00 din/kg bez PDV-a, pri čemu je ponderisana cena iznosila 21,31 din/kg bez PDV-a (23,44 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na mesec maj pad cene od 1,11%. Trgovalo se takođe i pšenicom na paritetu CPT kupac po ceni od 22,00 din/kg bez PDV-a (24,20 din/kg sa PDV-om).

Soja

Kada govorimo o tržištu soje, početkom meseca beleži se nešto veća aktivnost u odnosu na prethodni period, da bi već od druge nedelje meseca došlo do mirovanja na tržištu koje je potrajalo do kraja juna. Sojinim zrnom se trgovalo u cenovnom rasponu od 50,50 do 53,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 51,75 din/kg bez PDV-a (56,92 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prošlomesečnu ponder cenu pad od 3,05%.

Ječam

Usled žetve novog roda stočnog ječma u drugoj polovini juna, najviše aktivnosti beležimo upravo na ovom tržištu, budući da stočni ječam rod 2023. godine čini 34,32% ukupnog obima prometa, sa prometovanih 5.070 tona robe. U poslednjoj nedelji juna ipak dolazi do smanjenja aktivnosti na tržištu ječma, pri čemu je tražnja bila pretežno usmerena na ječam sa hektolitrom 62kg. Stočnim ječmom rod 2023. godine se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,90 do 17,00 din/kg bez PDV-a, pri čemu je ponder cena iznosila 16,96 din/kg bez PDV-a (18,65 din/kg sa PDV-om). Stočnim ječmom sa hektolitrom manjim od 62kg se trgovalo u cenovnom opsegu od 15,20 do 16,70 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se takođe i stočnim ječmom na paritetu CPT kupac po ceni od 16,60 do 17,70 din/kg bez PDVa.

Sačme

Kada su u pitanju sačme, suncokretovom sačmom sa 33% proteina se trgovalo po ceni od 37,00 do 38,80 din/kg bez PDV-a uz jasan uzlazni trend cene, dok je sojina sačma sa 44% proteina prometovana po ceni od 56,00 din/kg bez PDV-a.

Uljana repica

Uljanom repicom rod 2023. godine trgovalo se krajem meseca u cenovnom rasponu od 38,70 do 40,44 din/kg bez PDV-a. Početkom juna zaključen je jedan berzanski ugovor za uljanu repicu novog roda sa preuzimanjem do kraja jula po ceni od 41,64 din/kg bez PDV-a

Đubriva

Od ostalih roba, trgovalo se u manjim količinama i mešanim đubrivom sa formulacijom NPK 6:24:12 u pakovanju 600/1 po ceni od 60,40 din/kg bez PDV-a.


Tagovi

Cena pšenice Cena soje Cena ječma Cena uljane repice Produktna berza Stanje an tržištu žitarica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/