Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farmer Tim
  • 01.02.2020. 18:30

Poljoprivreda u obrazovanju dece

Farmer Tim prepoznaje sve više škola širom Velike Britanije. Ideja projekta je da koristi video pozive za povezivanje dece i poljoprivrednika kako bi školarci iz prve ruke mogli da nauče o hrani, životinjama i životnoj sredini.

Foto: Depositphotos
  • 138
  • 4
  • 0

U prošloj godini projekat Farmer Tim, slavio je rekordan uspeh. Preko devet hiljada školaraca bilo je uključeno. Oni su iz svojih učionica učili na koji način dolazi hrana na njihove tanjire i kako žive poljoprivrednici. Za kvalitetno prenošanje informacija, obe strane koriste aplikacije kao što su Skype (Skajp) ili FaceTime (fejs tajm). Poziv se prenosi u stvarnom vremenu, kako bi učenici imali priliku da dobiju odgovore na svoja pitanja iz prve ruke.

Koja je tu korist za poljoprivrednike?

Učestvovanje u Farmer Tim-u omogućava poljoprivrednicima direktno komuniciranje sa novom generacijom potrošača, premošćivanjem jaza između agrarne industrije i javnosti. Sa više od 300 škola koje su već prijavljene, poljoprivrednici širom Velike Britanije obrazuju decu ne samo odakle dolazi njihova hrana, već i podstiču učenje u učionicama, promovišu zdravu ishranu i inspirišu buduću radnu snagu u proizvodnji hrane. Volontirajući, deo svog vremena za povezivanje sa školama, poljoprivrednici doprinose stvaranju odgovarajućih i privlačnih mogućnosti učenja zasnovanih na kontekstu iz stvarnog života.

U 2019. godini ostvareno je 10.800 sati učenja sa prosečnim razgovorom od 18 minuta. Ovakav pristup prenošenja znanja dobro se uklopio u obrazovni, ali i poljoprivredni sektor. Već u početku 2020. godine mnogobrojne nove zainteresovane strane započele su saradnju.  

Šta projekat znači školarcima? 

Povezivanjem sa poljoprivrednicima u stvarnom vremenu, bez odlaska iz prijatne atmosfere, učionice mladima daje izvrstan uvid u realni sektor bez skupih troškova. Korišćenjem tehnologije video poziva kvalitetne informacije sa terena prenose se u učionicu. Prednost takvog načina edukacije je razbijanje monotonije teoretskog učenja, informacije iz prve ruke, mogu da vide poljoprivrednika i gazdinstvo bez odlaska na udaljena mesta, mogu da postavljaju pitanja…

Deca se iz udobnosti učionice upoznavaju sa poljoprivredom (Foto: leafuk.org)

Prema dosadašnjim informacijama, školarce najviše zanimaju teme kao što su klimatske promene i prehrambene navike. Osim toga, poljoprivrednici često prenose znanja o načinu dobijanja pojedinog poljoprivrednog proizvoda. Tako učenici obogaćuju svoje znanje o poljoprivredi. Ovakav način prenošenja znanja pokazao se veoma uspešnim. To može da se zaključi iz prošlogodišnjih rezultata i zainteresovanosti mladih za prirodu i načine proizvodnje hrane.   

Osnivač je Tom Martin

Tom Martin je poljoprivrednik koji je došao na ideju prenošenja znanja mladim generacijama kako bi ih upoznao sa poljoprivredom. Kako ne bi gubio previše vremena odlascima do škola, pojavila se ideja o korišćenju video poziva. Škole su vrlo brzo prihvatile pozive za saradnju i projekat je krenuo u realizaciju. Od inicijalne ideje do pozitivnih rezultata potrebno je bilo manje od godinu dana. Službenica za obrazovanje sa NFU-a, Dženi Devin, izjavila je: "Mi smo apsolutno presrećni, što je projekat postigao tako veliki uspeh u isticanju profila poljoprivredne industrije u školama i pružanju učenicima boljeg razumevanja odakle im hrana dolazi."


Tagovi

Edukacija Tehnologija Video pozivi Poljoprivreda Škola Velika Britanija Obrazovanje Deca Farmer Tim


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Vladimir Miloš je magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Holandiji, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dve dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Rizikuj! - Ako pobediš bićeš srećan, a ako ne pobediš bićeš mudriji.