Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rebalans
  • 10.11.2022. 16:00

Poljoprivrednici o rebalansu: Da li će sredstva otići u prave ruke?

Mera za gorivo je nedovoljna, još se šire glasine da će biti ukinute Agro kartice. Stočari smatraju da i ostali, ne samo proizvođači mlečnih krava, treba da dobiju povlastice, a slično misle i oni koji seju pšenicu, kukuruz, soju...

Foto: Depositphotos/gpointstudio
  • 718
  • 148
  • 0

Nakon usvajanja rebalansa budžeta za agrar, poljoprivrednici su generalno zadovoljni najavljenim povećanim davanjima, ali su i skeptični. Ostaju još mnogi "nespomenuti" problemi u srpskoj poljoprivredi, ali i bojazan da ih država opet neće ostaviti praznih džepova.

"Ovo znači da poljoprivrednici, od onog prošlogodišnjeg budžeta od pedeset i nešto milijardi, nisu dobili taj novac. Prilično sam siguran da ta davanja do poljoprivrednika nisu ni došla. Sad rebalansom pokušava to da se vrati, videćemo kako će ići isplata za suncokret", izrazio je svoje sumnje predsednik Udruženja "Stig" iz Braničeva Nedeljko Savić.

Izostavljen sitni poljoprivrednik

Pored vanrednih mera pomoći proizvođačima suncokreta, finansijsku podršku će dobiti i proizvođači šećerne repe roda 2023.

Rebalansom regresirano gorivo, pomoć govedarima i proizvođačima šećerne repe

"To je lepo zamišljeno, 35.000 dinara po hektaru za maksimalno 500 hekatra za najmanje 50 tona po hektaru, ali tu je izostavljen sitni poljoprivrednik, odnosno oni do 100 ha, koji nemaju adekvatnu mehanizaciju. Ako je sve to tako, zašto nisu deo sredstava opredelili, prema ulogu, i za ostale kulture - kukuruz, soju, pšenicu? Naročito da se omogući onim sitnim poljoprivrendicima, kojih je najviše sa 20 ha", upitao je Đorđe Grujić iz Srbobrana ispred Udruženja za zaštitu poljoprivrednika.

Kako Savić pojašnjava, razgovorima nakon letnjih protesta su tražili regulisanje cene suncokreta zbog zabrane izvoza ulja i njenog ograničenja cene u maloprodaji koje je država naložila.

Sa letnjih protesta 2022. godine (foto: Nedeljko Savić)

"Država je priznala grešku i prostala da subvencioniše deo cene. Isto se desilo sa šećerom. Ljudima se više ne isplati da seju šećernu repu, pa žele da povećaju proizvodnju, time što će subvencionisati šećernu repu. Ovo nije bila mera zbog suše, već zato što je država ograničila cenu suncokretovog ulja", istakao je predsednik "Stig"-a.

Malo goriva, još visoka cena

Do kraja godine biće obezbeđeni i dodatni podsticaji poljoprivrednim gazdinstvima na ime regresa za gorivo, potvrdilo je Ministarstvo u svom saopštenju.

"Što se tiče goriva, bilo je govora da bude 80 litara, za 30 ha, pa smo zarad cene suncokreta spustili na 80/20, ali ovo sada je apsolutno nedovoljno. Oni koji obrađuju do 20 ha će moći da naplate, ali ne i oni koji imaju preko toga. Zato smo i tražili opciju Agro kartica, kako bi oni koji imaju preko 20 ha mogli da obrade i onu zemlju, koja im možda nije registrovana iz različitih razloga", rekao je Grujić.

Na Agro kartice se čeka po više meseci. Šta je problem?

Zbog ove mere Vlade, provlače se glasine da će se ukinuti upravo Agro kartice preko kojih je poljoprivredndik mogao da kupi gorivo za 179 dinara po litru, naspram trenutnih 222 din/L.

"Ako se zaista ukinu, to će zaista biti nepovoljno. Mi ćemo morati da sipamo i to gorivo od 222 dinara, ali to će da poskupi našu proizvodnju", kaže Savić i dodaje da je neregulisano korišćenje povlašćenog goriva, te ga mnogi sipaju - kako poljoprivrednici, tako i vozači "skupocenih automobila".

Sa ovim argumentom se slaže i Zoran Milićević ispred SPAS-a iz Kraljeva, koji je nedavno sa svojom delegacijom bio na razgovoru sa ministarkom tražeći ispitivanje pitanja zloupotrebe nabavke Agro kartica za mnoga domaćinstva koja se ne bave poljoprivredom.

"Rekli su nam da se neka gazdinstva registruju samo zbog goriva, pa su uzimala Agro kartice i neka gazdinstva koja ne obrađuju poljoprivredne površine. Priča se kako NIS nema koristi da prodaje jeftinije gorivo, ali ako ga već i prodaje, neka ono ide namenski poljoprivrednim proizvođačima", kaže Milićević uz dodatak da su oni tražili da se povećaju davanja goriva za stočare shodno njihovim većim izdacima.

Nisu samo proizvođači mleka stočari

Podsetimo, za direktna plaćanja koja se odnose na premiju za mleko, osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju i podsticaje u stočarstvu obezbeđeno je dodatnih 7,7 milijardi dinara, a za mere ruralnog razvoja 2,87 milijardi dinara. Takođe, u saradnji sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, do kraja godine biće realizovana i bespovratna isporuka do 15.000 tona merkantilnog kukuruza u cilju upućivanja pomoći uzgajivačima mlečnih krava.

"Mi smo još pre godinu dana uputili zahtev Robni rezervama da se hitno pomogne stočarima u kukuruzu i drugim žitaricama za ishranu životinja, ali ne samo govedarima, već i svinjarima i ovčarima", kaže Milićević, a sa tim se slaže i Grujić.

Poziv za podnošenje prijave: Bespovratna pomoć za uzgajivače mlečnih krava

"Kako stočarima za svako grlo, tako i proizvođačima mleka za mleko. Podržavam ovu meru, s tim da se ona zaista ispoštuje i ravnopravno", kaže poljoprivrednik iz Srbobrana, koji isti nagoveštaj ima i kad je subvencionisanje dela kamate za period odlaganja otplate kredita u pitanju, a predviđeno rebalansom.

"Ovo je apsolutno potrebno svakom poljoprivredniku, ali pitanje, da li će oni to blagovremeno stići da ispoštuju i isplate."

Svi sagovornici se slažu u tome da se nameće jedno pitanje, a to je da li će zaista izdvojena sredstva biti i utrošena na one kojima su namenjena. Ali ne samo to. Savić je dodao da su se do sada rešavali samo gorući problemi, "umesto da se reše stvari sistemski, jednom za svagda".


Tagovi

Rebalans budžeta Nedeljko Savić Zoran Milićević Đorđe Grujić Premije za mleko Regres za gorivo Proizvođači šećerne repe


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...