AgroKlub.rs

\

Poljoprivredne vesti

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Poljoprivredne vesti » Poljoprivrednici traže subvencije kao pomoć

Poljoprivrednici traže subvencije kao pomoć

Saniranje štete od suše

Poljoprivrednici traže subvencije kao pomoć

Datum: 12.09.2017. 12:15

Kategorija:

Poljoprivredne vesti

Stočna hrana je već poskupela, naročito kabasta, pa stočari od države traže hitnu isplatu subvencija i premija. Povrtari zahtevaju da država olakša pristup repromaterijalu kako bi se zasnovala nova proizvodnja.

Iščekujući mere podrške poljoprivredi pogođenoj katastrofalnom sušom, čije objavljivanje je državna administracija najavila za kraj septembra ili početak oktobra, i sami poljoprivrednici imaju predloge kako im pomoći u ovim teškim proizvodnim uslovima.

Kilogram lucerke 17-19 dinara

Koliko je stanje alarmantno, svedoči i odgaivač koza u Kisaču Milan Rainović, koji kaže da kvalitetne kabaste hrane gotovo i da nema na tržištu, a ako se kojim slučajem pojavi - jako je skupa.

Rainović: Godina za puko preživljavanje

"Ako i nađemo lucerku, moramo po bali da je platimo od 350 do 400 dinara. Dakle kilogram je od 17 do 19 dinara. Kvalitetnog livadskog sena gotovo i da nema na tržištu, zato što je suša spržila sve. I žitarica će zbog suše biti mnogo manje. Ova godina će biti puko preživljavanje. Davaćemo baliranu kukuruzovinu i sojinu slamu. Nešto malo što ima lucerke i livadskog sena, davaćemo kozama nakon jarenja", kaže Rainović.

Država nečinjenjem otežala plasman jaradi

Da tu nije kraj mukama kozara, kako tvrdi Milan Rainović, pobrinula se i država. Ove godine je promenjen način subvencionisanja. Naime, konkursi su raspisani u aprilu, a prema Pravilniku, država je trebalo da odgovori na zahteve stočara prema podmlatku u roku od 90 dana. To se nije dogodilo. U postupku konkursa vlasnici jaradi su se obavezali da će isporučiti kvalitetna priplodna grla za koje su dali predračun. Oni koji su konkurisali očekuju odgovor, a odgovora još nema. Farmeri nikome ne mogu da prodaju grla zato što su dali obavezujuću izjavu.

Stočari: Isplatite subvencije i premije što pre

Rainović kaže da bi u ovoj situaciji država morala da isplati ono na šta se zakonima i uredbama obavezala:

"To znači isplatu za kvalitetna priplodna grla. Dalje, isplata za tov jagnjadi i jaradi, a to za sad niko nije dobio. I na kraju da se završe konkursi za prodaju priplodnog materijala, kako bi se farme oslobodile grla namenjenih prodaji. Isplatom tog novca do zime bi mogli da obezbedimo koliko - toliko stočne hrane za preživljavanje".

Banke mogu da pomognu - ako hoće

Milan Rainović kaže da bi država trebalo da kod poslovnih banaka insistira na reprogramu dugova poljoprivrednika, bez obzira da li se radi o subvencionisanim kreditima ili se radi o komercijalnim kreditima.

"Reprogamom bi se odgodile obaveze koje dolaze poljoprivrednicima na naplatu i tako bi im se omogućilo golo preživljavanje. Ideja je da poljoprivrednici plate samo kamatu, a rata bi se prolongirala za godinu dana. Mislim da bi to bilo prihvatljivo za banke, jer bi to bilo kao da su odobrili novi kredit. Tražimo ono što je realno i moguće, a ne neka naknadna davanja iz budžeta", smatra Rainović.

Troškovi proizvodnje povrća otišli u nebo

Janković: Potreban jeftiniji repromaterijal

Član uduženja "Futoški kupus" Miroljub Janković, koji proizvodi tu autohtonu sortu, kaže da su troškovi proizvodnje - duplirani. Povrtari su potrošili duplo više dizel goriva, koje im je energent za zalivanje. Vodom su rashlađivali zemljište kako bi rasad kupusa uopšte mogao da se primi, a da se u kratkom roku ne osuši, zbog temperature zemljišta koja je dostizala i 50°C. Veliki izazov u ovoj vegetaciji je bio i zaštititi kupus od štetočina.

"Prinos krompira je prepolovljen, a veliki broj krtola je podložen kvarenju. Država bi mogla da pomogne da se zasnuje nova proizvodnja jeftinijim repromaterijalom - gorivom, semenom, đubrivima i pesticidima", kaže Janković.

Foto: U.S. Department of Agriculture / Flickr, Đorđe Simović

Broj pregleda članka: 1290; Uspešnost članka: 141.5

Tagovi: Suša, Stočari, Država, Pomoć, Povrtari, Miroljub Janković, Milan Rainović

Ključne reči članka: poljoprivrednici, traze, subvencije, kao, pomoc, rainović, država, preživljavanje, janković, jaradi, dinara, poljoprivrednici


Đorđe Simović

Svi tekstovi autora

Autor Đorđe Simović

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."