Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Daljinsko upravljanje
  • 04.12.2016. 12:00

Poljoprivredom se može upravljati i preko satelita

Snimanje poljoprivrednih parcela u više spektara sa satelita u današnje vreme je velika prednost!

  • 2.910
  • 486
  • 0

Daljinska detekcija (Remote Sensing) ima veliku primenu u raznim sektorima, a tu je naravno i poljoprivreda.

Jedan od najviše korišćenih satelita u poljoprivredi su LANDSAT 8 i Sentinel 2, sateliti koji na svakih 16 (odnosno 10) dana regularno snimaju površinu zemlje i omogućuju raznim strukama analizu tih snimaka.

Kada je poljoprivreda u pitanju, primena je velika - naročito za analizu stresa u biljkama i usevima. U zavisnosti od stanja biljke (nedostatak hraniva, vode i pojave raznih bolesti), one različito odbijaju svetlosne talase što se može detektovati na satelitskom snimku.

Korišćenje satelita u određivanju zdravlja poljoprivrednog polja i vegetacije

Naravno da je neke promene moguće detektovati i golim okom, ali tada je već kasno za useve. Satelitski snimci sadrže talase koje ljudsko oko ne može da detektuje i time doprinose određivanju stanja biljaka u polju. Na polju se tačno mogu odrediti zone gde biljke trpe stres.

Uvođenje savremenih tehnologija u poljoprivredu regije

"Naša firma se zove Geo Agro Satelit i to nas obavezuje da pratimo dešavanja u svetu kada su sateliti u pitanju. Da biste upravljali dronom u poslovne svrhe, snimanja u poljoprivredi i geologiji morate položiti ispit. Jedna od stvari koje se uče na ispitu je i maksimalna visina do koje dron sme da leti. Ona u Srbiji iznosi 100 metara.

Naša misija je da poljoprivredu regije dovedemo na viši nivo uvođenjem savremenih tehnologija kao što je analiza satelitskih snimaka u cilju povećanja prinosa i smanjenja troškova. Sa satelitskom tehnologijom uvećavaju se prinosi i smanjuju troškovi: optimizuje se unos (seme, đubrivo, voda), procenjuju se prinosi na poljoprivrednom zemljištu pre žetve, reagujete brže na pretnje (korov, bolest, gljive), smanjuje se vreme obilaženja poljoprivrednog polja, omogućuje preciznu poljoprivredu i različite vrednosti aplikacija u polju", ispričao je za Agroklub dr Dragan Kaluđerović.

200 eura za praćenje nekoliko hektara

"Kada koristimo satelit evropske svemirske agencije Sentinel 2A cena za određivanje zdravlja poljoprivrednog polja (bez obzira da li su u pitanju maline, kukuruz, soja, pšenica) za površinu od oko par hektara je oko 200 eura. Geo Agro Satelit već godinama sarađuje sa američkom kompanijom DECAGON koja proizvodi vrhunske senzore za poljoprivredu", poručuje Kaluđerović.

Upravljanje salinitetom zemljišta

Jedan od njihovih senzora služi za merenje električne provodljivosti u zemljištu. Ukoliko se soli nagomilaju u zoni korena biljke mogu da izazovu štetu na biljci, smanje prinos. S ciljem očuvanja produktivnosti poljoprivrednog polja poljoprivrednici moraju da nauče da upravljaju salinitetom zemljišta.

S uređajima DECAGON može se pratiti potencijal vode u zemljištu na raznim dubinama, sadržaj vode u zemljištu i odrediti fizičke karakteristike zemljišta. Takođe, postoji opcija za instaliranje mini meteoroloških stanica sa kojima se određuje ET - evapotranspiracija. Sva oprema je automatizovana i omogućen je prenos podataka na daljinu.

Pametno đubrenje sa SMART software-om

SMART software za đubrenje kao izlaz daje optimalne mešavine hraniva bazirane na tipu useva, fazi rasta biljke i na osnovu terenskih merenja kao što su testovi zemljišta, kvalitet vode za navodnjavanje, analize tkiva biljke i druge.

"Uzgajivači koji koriste naš softver ostvaruju 20 do 70% bogatije useve uz 50% uštede u ceni đubrenja. Takođe, ovaj softver omogućuje maksimalne prinose uz minimalno zagađivanje životne sredine", poručuje Kaluđerović.

Jedno od osnovnih pitanja prilikom navodnjavanja useva je kada navodnjavati tj. pustiti vodu i kada prekinuti navodnjavanje. Istraživanja američkih stručnjaka pokazuju da odgovor na ta pitanja najefikasnije možemo dobiti praćenjem ET (evapotranspiracije), merenjem vodnog potencijala u zemljištu i sadržaja vode, kao i praćenjem stanja biljaka.


Tagovi

Satelit Daljinska detekcija LANDSAT 8 Sentinel 2 Poljoprivreda Geo Agro Satelit Dragan Kaluđerović Biljke Satelitsko snimanje Salinitet zemljišta Softver DECAGON


Autorka

Renata Dragović

Više [+]

Uvek željna novih znanja i izazova u oblasti ekološke poljoprivrede. Poseduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.