Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voda za navodnjavanje
  • 09.07.2023. 15:00

Ponovna upotreba vode: EU ima nova pravila za navodnjavanje

U EU se ponovno koristi samo 2,4 odsto ukupnih prečišćenih komunalnih otpadnih voda. Velike su razlike među zemljama.

Foto: Depositphotos/mcgphoto
  • 112
  • 14
  • 0

Evropska unija donela je Uredbu o ponovnoj upotrebi prečišćenih otpadnih voda za navodnajvanje u poljoprivredi budući da je sve veći nedostatak padavina, prvenstveno kiše u proleće i leto, u mnogim delovima Evrope. 

Primenjivaće se u svim državama članicama, osim onih koje su se odlučile na regulatornu klauzulu o izuzimanju, a što možete proveriti na interkativnoj karti.

Kružni pristup 

U Evropskoj komjisiji smatraju kako će se uvođenjem ove Uredbe povećati poverenje potrošača i poljoprivrednika u kružni pristup upotrebi vode koja pritom mora biti bezbedna. Ovim se želi smanjiti i pritisak na sve manje dostupne vodne resurse koji su važni u uzgoju hrane. Cilj je doprineti i očuvanju resursa koji su ključni za vodene i kopnene ekosisteme, zaštiti biološke raznovrsnosti, smanjenju zagađenja i prilagođavanju klimatskim promenama, stoji u saopštenju. 

Komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virdžinijus Sinkevičius ističe da je voda dragoceni resurs koji postaje sve manje dostupan. Kaže da se i komunalne otpadne vode mogu uspešno obraditi pomoću dostupnih tehnologija, baš kao što sve više recikliramo druge materijale. "To otvara brojne mogućnosti za poljoprivrednike. S novim standardima, oni i potrošači mogu da budu sigurni u kvalitet i bezbednost poljoprivrednih proizvoda koji se njom navodnjavaju."

Velike razlike među zemljama

Iako se ponovna upotreba već uspešno sprovodi u nekim državama članicama i u drugim delovima sveta, u EU-u se ponovno koristi samo 2,4 odsto ukupnih prečišćenih komunalnih otpadnih voda. Osim toga, velike su razlike među zemljama. Nekoliko ih ponovo koristi i do 89 odsto, kod većine je taj postotak tek do pet odsto, a neke uopšte ne praktikuju ponovnu upotrebu, kao recimo Hrvatska.

Dakle, postoji ogroman potencijal za efikasnije korišćenje, što je ključno za prilagođavanje klimatskim promenama i prehrambenu bezbednost. Takođe je i u skladu s akcijskim planom donesenim na Konferenciji UN-a o vodama 2023., zaključuju u saopštenju. 

Više informacija o Uredbi o ponovnoj upotrebi vode potražite ovde.


Tagovi

Navodnjavanje Otpadne vode Recikliranje vode Kružni pristup Uredba Ponovna upotreba vode Virdžinijus Sinkevičius


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.