Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetski dan voda
  • 22.03.2016. 13:00

Potrebno racionalno korišćenje vode

22. marta obeležava se Svetski dan voda.

  • 485
  • 4
  • 0

Svetski dan voda, 22. mart obeležava se od 1992. odlukom UN, a sa željom da se podseti na važnost zaštite voda, ali i nedostatak pijaće vode u mnogim zemljama sveta.

Raspoložive količine pijaće vode sve manje

Voda je dobro od opšteg interesa. Bogatstvo svake zemlje. Vlasništvo svih građana koje služi za zadovoljavanje opštih i pojedinačnih potreba. Voda pokriva 71% zemljine površine, ali je samo 2,5% svih vodnih resursa pijaća voda. Raspoložive količine pijaće vode se konstantno smanjuju zbog porasta potrošnje, zbog različitih zagađenja, ali i lošeg gazdovanja. Procene su da već sada skoro milijardu ljudi na svetu nema pristup čistoj pijaćoj vodi, a procenjuje se i da će u narednoj deceniji potrošnja vode rasti i da će 2025. godine potrošnja biti povećana za 58% u odnosu na sadašnju. Zato čista pijaća voda se smatra kapitalnim resursom svake zemlje.

Od 2005. do 2015. godine, Svetski dan voda obeležavao se pod sloganom "Voda za život", dok se ove godine obeležava pod sloganom "Bolja voda, bolja radna mesta".

Uz uslov racionalnog korišćenja, Srbija raspolaže dovoljnim količinama vode

Srbija raspolaže dovoljnim količinama vode za zadovoljavanje sopstvenih potreba, ali samo ukoliko je racionalno koristi. Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju kako je dalji razvoj javnog sistema vodosnadbevanja, koji će za naše građane značiti siguran pristup kvalitetnoj i zdravstveno bezbednoj vodi za piće, jedan je od prioritetnih vodoprivrednih ciljeva Srbije.

Od izuzetne važnosti je racionalno korišćenje vodnih resursa, kao zaštita od različitih izvora zagađenja voda i vodotokova. Zato vodu moramo da štedimo i da čuvamo - svakog dana, na svakom mestu i u svakoj prilici. Ono što nama danas izgleda malo i nebitno nekom drugom u budućnosti će značiti mnogo. Ključ je kako rukujemo vodom i to je problem, koji treba da nam bude prioritet.

Foto:bigstockphotos.com;Akinshin Ilya


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Svetski dan voda Zaštita voda Pijaća voda Racionalno korišćenje vode Vodini resursi Potrošnja vode