Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski sporazum
  • 27.08.2020. 18:00

Povećanje trgovine između EU i Srbije? Komisija usvojila paket predloga

Ovim predlozima izmeniće se bilateralni sporazumi EU sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Albanijom i još 14 zemalja.

Foto: Depositphotos/ginasanders
  • 83
  • 4
  • 0

Evropska komisija usvojila je paket predloga kojima je cilj da povećaju trgovinu između Evropske unije i susednih zemalja u Paneuro-mediteranskoj regiji (PEM) i time doprinesu ekonomskom oporavku nakon izbijanja virusa korona.

Doneti predlozi modernizovaće preferencijalne (povlašćene) trgovinske sporazume EU-a sa 20 trgovinskih partnera PEM-a čineći relevantnim pravila o poreklu, u tim sporazumima fleksibilnijima i povoljnijima za poslovanje.

"Moramo da učinimo sve što možemo kako bismo olakšali trgovinsku i ekonomsku aktivnost između EU-a i naših komšija na evro-mediteranskom području i promovisali regionalnu integraciju. To će, takođe, pomoći zemljama poput Libana da se oporave i obnove, a istovremeno će pružiti podršku evropskim kompanijama u pristupu novim tržištima", poručio je Paolo Đentiloni, poverenik za privredu.

Rezultat deset godina pregovora

Ovaj paket koji predstavlja korak prema modernizaciji Konvencije PEM, sastoji se od 21 predloga odluka Veća kojima će se u trgovinskim sporazumima EU sa većinom susednih zemalja obezbediti prilagođena pravila o poreklu.

U 2019. godini trgovina s tim zemljama bila je vredna 677 milijardi evra, što je gotovo polovina preferencijalne trgovine EU.

Odredbe će olakšati proizvodima prednost trgovačkih preferencija, poput:

  • Uklanjanja kumulativnih zahteva, pragova za lokalnu dodatu vrednost, prilagođenih potrebama proizvodnje u EU i nove dvostruke transformacije za tekstil,
  • Povećani pragovi tolerancije na materijale bez porekla, sa 10 na 15 odsto,
  • Uvođenje pune kumulacije, pod kojom se proizvodni postupci potrebni za dobijanje porekla za većinu proizvoda mogu podeliti na nekoliko zemalja,
  • Mogućnost povraćaja poreza (otplata carina na uvozne komponente) za većinu proizvoda kako bi se pomoglo izvoznicima iz EU da se takmiče.

"Nova pravila, koja su rezultat deset godina pregovora, primenjivaće se uz pravila iz Regionalne konvencije o panevro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu (PEM Konvencija), dok se očekuje revizija Konvencije, koja je trenutno u toku. Pravila o poreklu koja se primenjuju samostalno, kao i sprovedene odredbe o poreklu deo su carinskog zakonodavstva EU-a", ističu iz Komisije.

Ovim predlozima menjaju se bilateralni sporazumi EU sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Albanijom, Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanom, Palestinom [1], Gruzijom, Republikom Moldavijom, Ukrajinom.

 

[1] Delimično priznata država na Bliskom Istoku. U novembru 2012. nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN, kada je Palestini dodeljen status države posmatrača u Ujedinjenim Nacijama.


Tagovi

Evropska komisija Trgovina Paket Pravila o poreklu PEM Preferencijalna trgovina


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta