Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari u Kaliforniji
  • 17.09.2020. 15:00
  • SAD, California

Požar guta farme, pašnjake, poljoprivrednici prodaju stoku jer nemaju čime da je hrane

Požari haraju već mesec dana i nezaustavljivo uništavaju farme i pašnjake. Poljoprivrednici spašavaju stoku iz plamena. U jednoj takvoj evakuaciji krava je otelila tele koje je jedva preživelo.

Foto: dropthepress@gmail.com
  • 491
  • 23
  • 0

Vest da je dim uzrokovan požarom u Kaliforniji, a koji traje već mesecima, došao do istočne obale nikoga nije ostavila ravnodušnim jer se ipak radi o udaljenosti od 4.000 kilometara. Ali, juče objavljena informacija da je dim stigao čak do Evrope, sve je šokirala. 

Pokazali su to podaci Službe za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS), implementirani od strane Evropskog centra za srednjoročnu prognozu u ime Evropske komisije. Dakle, CAMS koji na dnevnoj bazi nadzire i beleži požare širom sveta koristeći satelitsko posmatranje njihovog intenziteta, a za procenu emisija atmosferskih zagađivača, pratila je čak 8.000 kilometara dug put dima koji je došao do Severne Evrope. 

Požari koji u Kaliforniji traju od sredine avgusta, a u Oregonu i Vašingtonu od početka septembra, emitovali su ogromne količine gustog dima koji je zahvatio veliko područje.

Možemo tek zamisliti s čime se suočavaju ljudi koji na tim područjima žive, rade, obrađuju zemlju, vinograde, voćnjake, uzgajaju životinje. 

Mlečna industrija najznačajniji sektor

Poljoprivreda je značajan sektor u kalifornijskoj ekonomiji, koji je u 2018. doneo prihod od gotovo 50 milijardi dolara. Širom ove američke države uzgaja se više od 400 različitih useva. Preko trećine povrća i dve trećine voća i orašastih plodova u zemlji uzgaja se u toj američkoj saveznoj državi. U 2017. godini tamo je bilo 77.100 farmi i rančeva čiji su vlasnici obrađivali 25,3 miliona hektara zemlje. Prosečna veličina farme bila je 330 hektara (prosečna veličina farme u SAD-u je oko 440 ha). 

Najznačajniji sektor je mlečna industrija čija je vrednost prošle godine bila 7,34 milijarde dolara, nakon nje sledi uzgoj badema vrednosti od 6,09 milijardi dolara, a koji je potisnuo vinogradarstvo koje je sada na trećem mestu i vrednosti 5,41 milijardi. Važan sektor je uzgoj goveda i teladi te uzgoj jagoda, pistaća i zelene salate. 

Krava se otelila u požaru - tele spašeno

Usred katastrofe kroz koju prolaze farmeri, tračak nade desio se u blizini velikog grada San Hosea, na farmi koja se prostire na pet hektara i na kojoj obitava 500 grla stoke. Vlasnici Dejv i Samanta Kaskarini, mladi su ljudi s dvoje male dece. Odlučili su da razdvoje stoku kako bi premestili one koje su u većoj opasnosti od plamena koji se širio ka njima. Dok su ih terali na sigurno, na komadu mokrog pašnjaka pronašli su tek oteljeno tele. 

"Trepavice su joj izgorele. Samo sam je gledala u neverici. Nisam znala šta da radim, pa sam je samo natovarila na kvad i premestila na sigurno. Bilo je neverovatno. Bila sam toliko zabrinuta, jer joj je prvi udah vazduha bio dim. Bila je stara nekoliko minuta, a vatra je gorela tačno iznad nje", za agriculture je ispričala Samanta Kaskarini.

Kaže, da se požar dogodio nekoliko dana ranije, mnoga goveda još se ne bi otelila, a da se to dogodilo nekoliko dana kasnije, telad bi bila dovoljno jaka da se kreću sa stadom.

"Nikad nije dobro vreme za vatru, ali vreme teljenja je najgore vreme."

Požar je na kraju uništio 80 odsto njihovog ranča, ali im je pošteđen dom i najvažnije zgrade na gazdinstvu. Na sreću, imaju dovoljno zemljišta na kom će moći da osiguraju hranu za svoju stoku, za razliku od mnogi drugih koji moraju da prodaju životinje jer su im pašnjaci uništeni, a preskupo im je da ih hrane senom. 

Evakuišu i ljude i stoku

Stoka sa severa zemlje, ali i iz susednog Oregona je evakuisana, a na službenim stranicama ministarstva poljoprivrede farmeri svaki dan mogu naći uputstva kako da se ponašaju kada im vatra "pokuca" na vrata. 

Međutim, neki od njih jedva da su imali vremena da puste životinje. Tako je Aleksis Kofod s farme "Soul Food", na obaveštenje da za 10 minuta moraju izaći iz svojih domova, od vlasti tražila još 10 minuta da može pustiti stoku na slobodu, kako ne bi izgorela. Kako priča za Civil Eats, sve su životinje preživele iako mnogi njihovi susedi nisu bili te sreće. 

Samo u području oko Sonome, Nape i Lejk Sitija izgorelo je oko 900 poljoprivrednih objekata. U okruzima San Matea i Santa Cruza evakuisano je oko 80.000 ljudi, a istorijska seoska kuća iz 1863. godine koja se nalazila na ranču "Pescadero’s Pie" izgorela je. 

Oni koji imaju dovoljno sreće da mogu da ostanu na svojoj zemlji, svakodnevno se bore s mogućom opasnosti od vatre, ali i dimom. S radom počinju rano ujutro kako bi izbegli vrućinu, ali i zagušljivi dim.

"Farme su živa bića, što znači da ih ne možete jednostavno isključiti i vratiti se kasnije kad se stvari smire", kaže Juan Vig, direktor komunikacija u "Community Alliance with Family Farmers" (CAFF), neprofitnoj organizaciji koja zagovara održivu prehrambenu i poljoprivrednu politiku.

Na sreću, prednost pojedinih seoskih farmi je to što su okružene prostranim divljinama koje su poput tampon zone besnom požaru. Ipak, i izolacija ih može dovesti u nepovoljan položaj jer se tako odvojene regije oslanjaju tek na dobrovoljne vatrogasne službe.

Dim utiče na kvalitet grožđa

Pod dimom su i vinogradi kao i grožđe spremno za berbu. 

"Previše i predugo dima u vinogradu utiče na kvalitet grožđa, ali i zemlje", upozorio je Džon Agiere, predsednik Kalifornijskog udruženja uzgajivača vinove loze još krajem avgusta dodajući kako postoji mogućnost da vinarije neće prihvatiti grožđe od proizvođača što će uzrokovati velike gubitke. Osim toga, vinogradari su zabrinuti za zdravlje svojih radnika. 

Kada indeks kvaliteta vazduha dosegne 151, uzgajivači moraju radnicima na raspolaganje dati maske N95, a kada taj indeks bude 500 ili više, obavezno je njihovo nošenje. 

Trenutni podaci pokazuju da je na obali na severu države 30 odsto berbe gotovo dok je u unutrašnjosti pobrano oko 50 odsto ovogodišnjeg roda, prenosi thedrinksbusiness

Nakon što su požari buknuli na severu Kalifornije, uključujući područje oko gradova Napa, Sonoma, Santa Klara, Santa Kruz i Monterej, u 90 odsto slučajeva su ugašeni. Ove godine u čitavoj zemlji izgorelo je gotovo 1,3 miliona hektara zemlje. Navodno su samo dve od 4.200 vinarija u Kaliforniji teško oštećene požarima, jedna u Vikaveliju u okrugu Solano i jedna u planinama Santa Kruza. Ali, ono što preti kvalitetu grožđa s čijom se berbom počelo dve nedelje ranije je nečistoća koju donosi dim. 

U Kalifornijskom institutu za vino kažu kako je još uvek prerano meriti uticaj požara na ovogodišnju berbu. 

Drugi najveći požar u istoriji Kalifornije

Požar koji hara zapadnom američkom obalom već mesec dana smatra se drugim najvećim požarom u istoriji Kalifornije. Uzrokovani su olujnim munjama s preko 10.000 udara. 

"Ako ste nepoverljivi prema klimatskim promenama, dođite u Kaliforniju", rekao je guverner Gavin Njusom na početku ovog nemilog događaja koji ne samo da se nadvio nad čitav kontinent nego je svoj otisak ostavio i na drugom kraju sveta.


Tagovi

Požar Kalifornija Evakuisana stoka Berba grožđa Poljoprivreda


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.