Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 13.01.2023. 15:00

Priliv ukrajinskih žitarica je veliki - EK tvrdi da radi na rešenju

Zbog žitarica koje iz Ukrajine dolaze putevima solidarnosti, najviše su oštećeni poljoprivrednici u pograničnim regijama susednih zemalja.

Foto: Depositphotos/absurdov
  • 223
  • 32
  • 0

"Molim vas, odnesite ove proizvode u Afriku gde su im stvarno potrebni", stoji u poruci rumunskog poljoprivrednika, a koju je pročitao zastupnik te zemlje u Evropskom parlamentu, Daniel Buda opisavši stanje u kojem su se našli njegovi sunarodnici. Kaže, tamo su proizvođačke cene kukuruza pale daleko ispod troškova proizvodnje, što je navelo poljoprivrednika da ne požnje 200 hektara ovog useva.

"Prepustiću to divljim životinjama jer se žetva ne isplati", objasnio je u poruci. 

Ovo je samo jedna od rekacija koje dolaze iz Rumunije, ali i Poljske, a vezane su uz ukrajinske žitarice koje, umesto da budu transportovane u zemlje gde je najviša potreba, ostaju u susednim državama i ruše cenu domaćoj robi, navodi Euractiv.  

Putem solidarnosti do bankrota? 

Dakle, krajem maja 2022. dok je još uvek bilo nemoguće prevoziti robu preko crnomorskih luka, pokrenut je takozvani put solidarnosti, kako bi se pomoglo Ukrajini u izvozu poljoprivrednih proizvoda železničkim, drumskim i rečnim saobraćajem. 

Ova se odluka pokazala pravom jer je, na primer, u decembru na taj način izvezeno tri miliona tona žitarica.

"Niko nije predvideo ovaj nivo uspeha kada su pokrenuti putevi solidarnosti, ali to ima svoju cenu u smislu poremećaja na tržištu u susednim zemljama", izjavio je Mihael Šanel, zamenik glavnog direktora za poljoprivredu i ruralni razvoj u EK, tokom sastanka Odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta ove nedelje. 

Umesto da su samo transportovane preko susednih zemalja do EU i globalnog tržišta, velike količine žitarica su "zaglavile" u pograničnim regijama te istisnule lokalne proizvođače, isticali su tamošnji poljoprivrednici. Tako su u septembru rumunski ratari upozorili da ih priliv ukrajinskih žitarica gura blizu bankrota.

Krajem decembra su reagovali i Poljaci koji naglašavaju da je tržište prezasićeno što je posledično smanjilo otkupne cene. Sve je tada komentarisao i Januš Vojčehovski, poverenik Evropske komisije za poljoprivredu. 

Nekontrolisani uvoz iz Ukrajine: Poljski farmeri na ulicama - Vojčehovski zapretio?

EK je za to vreme negirala nepovoljan uticaj na tržište. Ipak, Šanel je u svom obraćanju priznao da se problem treba rešiti, a tvrdi i da Komisija jako vodi računa o tome.

EK mnogo ulaže, ali u šta? 

Kaže da je potrebna bolja logistika, odnosno veze drumskog, železničkog i rečnog saobraćaja, ali i bolji skladišni kapaciteti u navedenim zemljama.

"U tom se pogledu mnogo ulaže", naglasio je, ali nije precizirao ni iznos ni vremenski okvir kao što nije otkrio odakle dolaze takva ulaganja - iz EU, nacionalnih ili privatnih fondova.

Za to vreme, poljoprivrednici poput onoga sa početka priče čekaju rešenje, komentarisao je Buda i optužio Komisiju da samo donosi zaključke umesto da preduzima mere.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Poremećaji na tržištu Putevi solidarnosti Daniel Buda Bankrot Cene žitarica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.