Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zapošljavanje sezonskih radnika
  • 19.11.2017. 09:00

Primedbe poljoprivrednika na propise

Država priprema nove propise za prijavu sezonskih radnika, ali u poljoprivrednim gazdinstvima imaju niz nedoumica. Sezoncima je važno da imaju što veća prava, a domaćinima što manje troškova i gubljenje vremena.

Foto: Biljana Nenković
  • 880
  • 42
  • 0

Predlog novih propisa o zapošljavanju sezonskih radnika, koji je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predstavila u Topoli domaćinima doneo je nove dileme kako će to izgledati u praksi. Pre nego što Radna grupa izađe sa konačnim predlogom, NALED ima zadatak da na terenu sa direktnim korisnicima ovih propisa uoči eventualne nedostatke.

A njih je u Topoli, sudeći po komentarima, uglavnom voćara, koji dnevno angažuju od 20 do 50 radnika u sezoni, bilo na pretek.

Osiguranje isto za sve, bez obzira na visinu dnevnica

Nebojša Žugić, menadžer pravnih poslova NALED, kaže da će novi propisi doneti olakšanu prijavu sezonskih radnika preko jedinstvenog portala i servisnog centra, koji će sadržati i registar raspoloživih sezonaca sa kvalifikacijama.

"Gazdinstva će moći na dnevnom nivou da prijavljuju sezonce i ujedno će plaćati 300 dinara osiguranja i na istom mestu moći će da nađu radnika, koji im je potreban za određenu vrstu poslova. I to sve jednostavnim pristupom preko mobilnog telefona ili kompjutera. Predlog je, dakle, da bez obzira na visinu dnevnice, osiguranje bude 300 dinara. Domaćini sada na 2.000 dinara dnevnice plaćaju 1.300 dinara osiguranja", kaže Žugić.

Dejan Stanković i Nebojša Žugić

Primedba Peđe Filipovića iz knjigovodstvene agencije "Bravo" iz Topole, koji obavlja administrativne poslove za pojedine voćare, jeste da je prva začkoljica uglavnom slab protok interneta po selima:

"Odavde je teško pristupiti i portalu Trezora Narodne banke. Veza stalno puca i već imamo loše iskustvo sa takvim portalima i aplikacijama. Silno vreme se gubi".

Više od polovine sezonaca - penzioneri

Ali, postoje i druge dileme. Da li je plaćanje osiguranja u sukobu sa drugim zakonima? Naime, ovim predlogom nije do kraja jasno kako plaćati osiguranje za nekog ko je već u radnom odnosu ili je penzioner ili korisnik socijalne pomoći.

"Opšte je poznato da su preko 60 odsto sezonaca penzioneri, a tek 10 odsto su mladi, koji nemaju nikakvo osiguranje. Novi propis ne kaže kako platiti osiguranje, a ne doći u sukob sa drugim zakonom. Drugo, mnogi zaposleni uzimaju godišnje odmore da bi zaradili branjem voća u sezoni", kaže iz sopstvenog iskustva Dejan Stanković iz sela Vinča.

Razmišlja se, kaže Žugić, da oni koji primaju socijalnu pomoć ne gube naknadu zbog sezonskih poslova, a za ostale se tek traži rešenje.

Novi predlog propisa o sezonskim radnicima uvažiće i mobe

Šta ako u podne padne kiša?

Poljoprivrednike, osim novog nameta, muče i druge, na izgled sitne stavke. Na primer, šta ako angažuju 20 sezonaca i ujutru obave prijavu, a u podne padne kiša ili grad i posao mora da se obustavi? Šta ako radnik posle dva sata rada odustane, jer je posao pretežak za njega? Ili jednostavno ne zna da ga radi i da ne bi pravio gubitke, gazda otkaže njegove usluge?

"Ako neko bere šljive bez peteljke, one direktno idu u drugu klasu i to je šteta za proizvođača. Šta onda raditi?", pita se Stanković i slaže se da sezonci treba da budu maksimalno zaštićeni, ali i proizvođači.

Postoje i tehničke prepreke, poput nabavke mobilnih telefona, koji mogu da pristupe portalu za prijavu, ili kompjutera. Za sada, navodi Nebojša Žugić, u predlogu postoji opcija storniranja angažovanja radnika i tada se gazdinstvo ne duži iznosom od 300 dinara za taj dan. Ali, ostaje vreme koje poljoprivrednici gube u prijavama i odjavama.

Mobe ostaju na snazi

Novi predlog propisa o sezonskim radnicima uvažiće i srpski fenomen mobe, koja spada u domen običajnog prava. Naime, vodilo se računa da svako gazdinstvo ima prijatelje i komšije, koji im pomažu u sezoni. Zbog njih inspekcija neće pisati prijave domaćinima.

Oni neće morati da budu prijavljeni, a koliko rođaka može da pomaže bez osiguranja, još uvek se ne zna. "Verovatno će se broj pomagača iz familije odrediti na osnovu veličine imanja", kaže Žugić.

NALED je do sada u 15 opština u Srbiji predstavio predloge novih propisa, koji su rađeni po mađarskom modelu i u razgovoru sa poljoprivrednicima pokušao da prikupi što više korisnih primedbi. Njih će proslediti Radnoj grupi i svi zajedno pokušaće da naprave najmanje komplikovane propise.

Foto: Biljana Nenković


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Sezonsk iradnici Novi predlog propisa NALED Topola Dnevnice Osiguranje Šljiva Nebojša Žugić Dejan Stanković Mobe Radna grupa


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!