Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumadijska rakija
  • 24.12.2018. 12:00

Proizvođači rakije iz Šumadije žele mesto među najboljima

Proizvođači rakija iz Šumadije imaju zajednički cilj - da se proizvodnja domaće rakije podigne na veći nivo, a sve sa etiketom zaštićenog geografskog porekla.

Foto: Valerija Čolović
  • 398
  • 11
  • 0

U bogatoj i plodnoj Šumadiji svaki domaćin je znao da ispeče dobru rakiju. Šljivovica je postala deo tradicije, koju sada treba zaštiti i ponuditi tržištu kao brend Šumadije. Sa tom misijom je pre godinu dana i osovana asocijacija "Šumadijska rakija" uz podršku Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

U Šumadiji odrastate uz kazan

Asocijacija je u početku brojala svega osam članova, a danas nas je već 17, priča Jovanka Marović, vlasnica destilerije Dramić i članica regionalna asocijacije proizvođača rakije. Hobi i porodična tradicija prerasli su u mali biznis, pa se ova dugogodišnja novinarka okrenula pionirskom poduhvatu - promocija domaće, šumadijske rakije kao brenda.

"U Šumadiji bukvalno odrastate uz kazan, po mirisu možete da odredite koja je rakija i da je napravljena od najboljeg voća. To se sve nekako podrazumeva. Današnji zahtevi tržišta u vezi su i nekim drugim uslovim, pre svega proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom. U Asocijaciji, koja okuplja pre svega registrovane proizvođače, učimo kako da se bolje pozicioniramo na tržištu i predstavimo ono najbolje šta imamo", priča Marovićeva.

Rakija turistička tura - novi turistički proizvod Šumadije

Vizija domaćih destilerija, brendiranje šljivovice i promocija regije Šumadije, dobija prve obrise. Projekat "Šumadijska šljiva" okupio je šest šumadijskih opština i udružio proizvođače rakija u zajedničkom cilju - da se proizvodnja domaće rakije podigne na veći nivo, a sve sa etiketom zaštićenog geografskog porekla. A da su na pravom putu, svedoči i sve veće interesovanje mladih proizvođača. Njih dvoje je kroz podršku dobilo opremu, odlučilo da ostane na selu i nastavi tradiciju proizvodnje rakije na savremen način.

Šumadija je dobila i potpuno nov turistički proizvod. Pet destilerija izgradilo je degustacione sale, pa turisti i ljubitelji dobre kapljice sada mogu da se upoznaju sa procesom proizvodnje rakije."Ovo je u svetu uveliko praksa. Turisti na taj način mogu ne samo da kupe neki proizvod, već i da obiđu destileriju, upoznaju se sa načinom proizvodnje rakije i probaju ono što Šumadija ima da ponudi", kaže Marovićeva.

Rakija
Pet destilerija izgradilo je degustacione sale

Vinari Šumadije postavili su ovu regiju na vinsku mapu Evrope a njihovim stopama krenuli su i proizvođači rakije. Elaborat za zaštitu geografskog porekla i usvajanje zajedničke recepture i tehnologije za proizvodnju Šumadijske šljivovice predat je u Ministarstvo poljoprivrede i proizvođači sa nestrpljenjem očekuju analizu.

"Etiketa zaštićenog geografskog porekla ne garantuje samo kvalitet, već donosi i bolju poziciju na tržištu. Naša rakija napravljena od najboljeg srpskog voća, miriše na Šumadiju i sa ovom etiketom naći će svoje mesto među najboljima", poručuju iz Udruženja.  

Zašto je šumadijska rakija najbolja?

Šljiva je oduvek bila zaštitni znak Šumadije, pa je ova rakija i najdominantnija kod domaćih destilerija. Osim najpoznatije šljivovice, kvalitetne rakije prave se i od dunje, kajsije, kruške viljamovke. A ovdašnji proizvođači ističu da je talasasta Šumadija majka kvalitetne šljivovice. Razliku čini pre svega geografski položaj i visina na kojoj se gaji najkvalitetnije voće.

"Nadmorska visina od preko 250 metara, najkvalitetnije voće iz naše zemlje i tradicija proizvodnje čini našu rakiju najboljom na svetu", tvrde u Asocijaciji "Šumadijska rakija".


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Rakija Šljiva Asocijacija Šumadijska rakija Šumadija Geografsko poreklo Rakija turistička tura Destilerije Jovanka Marović


Autorka

Valerija Čolović

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica brojnih emisija i priloga različitih TV kuća, internet portala i štampanih izdanja. Amaterski se bavi i fotografijom.

Da li su žene u lošijem položaju na selu od muškaraca?

182


Glasova: 96

Da, podređene su 52,7%

Glasova: 23

Ne, dominantnije su u odnosu na muškarce 12,6%

Glasova: 48

Ne, ravnopravne su 26,4%

Glasova: 15

Ne zanima me ova tema 8,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dani ludaje u Kikindi su za nama. Šta mislite koliko je težila najteža bundeva Radovana Zakića iz Kikinde a odakle dolazi apsolutni rekorder po pitanju težine i koliko teži? Ostavite svoju procenu u komentarima a mi vam ogdovore na ova pita... Više [+]