Tibor Almaši u okolini Kanjiže poznat je po uzgoju duvana, koji sve više potiskuju povrće i industrijsko bilje, jer dobro rađaju na pesku.
Tibor Almaši u okolini Kanjiže na 20 hektara proizvodi duvan sorte berlej, krompir, kupus, beli luk i ukrasne tikvice. Kako kaže, duvan je prilično zahtevan za uzgoj, ali donosi mnogo veći prihod nego kukuruz, pšenica ili suncokret. Međutim, potrebno je i mnogo više radne snage, pa će zbog nedostatka radnika ove godine prepoloviti površine, na 2,5 katastarskih jutara.
"Prošle sezone smo sa pet jutara isporučili oko šest tona suvog lista, što je sasvim solidan rod. Zadovoljni smo kvalitetom i postižemo za kilogram suvog lista oko 200 dinara. Uzgajanje duvana je isplativo, samo je problem što kada listovi berleja prispu za branje, potrebno je dosta vrednih ruku", kaže Almaši za Dnevnik.
Duvan potiskuju druge kulture, pre svega povrće i industrijsko bilje, jer dobro rađaju na pesku. Tako je krompir sa peska sve traženiji, pa ga je ovaj domaćin prošle godine sejao na dva katastarska jutra. Posebno dobrom se pokazala sorta balatonska ruža. Ove godine planira da poveća površine, posebno zbog činjenice da je ovih dana cena krompira u maloprodaji dostigla oko 100 dinara.
"Sa prošlogodišnjim rodom krompira sam bio zadovoljan, iako sam još u junu mladi krompir prodao po 30 dinara. Došli kupci iz Novog Sada, sve smo dali na veliko, i krompir je završio na tamošnjem kvantašu. Nismo mogli znati da će sada biti ovako dobra cena krompira, ali iz iskustva znam da otprilike svake pete godine naiđe jedna ovakva ekstra dobra godina, kada krompir ima dobru cenu", kaže Almaši.
Proizvodnja semena ukrasnih tikvica, koja se ugovara za firmu iz Subotice, već nekoliko godina pokazala se kao isplativa. Tako Almaši svake godine seje tri-četiri sorte ukrasnih tikvica na hektaru do hektar i po zemlje. Kako kaže Tibor, ova proizvodnja je isplativija od duvana, krompira i drugih useva. Posle vađenja semena, meso tikvica ne prodaje, nego poklanja prijatelju za ishranu svinja.
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi