Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šipurka
  • 07.10.2019. 14:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Proizvodnja šipurka, isplativ i perspektivan posao

Proizvodnja šipurka u poslednjih nekoliko godina počela je na višem nivou da se razvija u okolini Valjeva. Nekada se u tom delu Srbije šipurak mogao naći samo u šumama i pored puteva. Danas, proizvodi se na plantažama.

Foto: Depositphotos/Victority
  • 519
  • 19
  • 0

Najveći proizvođači šipurka u valjevskom kraju su članovi porodice Prodanović u selu Mrčić. Proizvodnja je dobra, ali im je plasiranje na strana tržišta otežano. Kako kaže ova porodica, bilo bi im lakše da se probiju na inostrano tržište kada bi bilo više proizvođača i dodatnih podsticaja.

Šipurak zahteva mala ulaganja

Prinosi na plantaži Prodanovića četiri tone 

Porodica Prodanović počela je da razvija proizvodnju šipurka pre šest godina. Počeli su sa dva hektara. Danas, prinosi šipurka na njihovoj plantaži idu do četiri tone ili četiri kilograma ploda po grmu. Cela porodica posvećena je ovom poslu, a u vreme berbe svi su na plantaži.

"S obzirom da je to porodičan biznis, onda gledamo da svi budemo uključeni u to, i ja, i deca koliko god možemo i koliko nam vreme i obaveze dopuštaju," kaže Olivera Prodanović.

Kilogram šipurka na pijacama u Valjevu može se kupiti za 100 dinara. Porodica Prodanović svoju proizvodnju šipurka dalje je usmerila na proizvodnju zimnice jer, kako kažu, tako mogu više da zarade. Od šipurka prave kašu koju prodaju za 100 dinara po litri i domaći džem koji po tegli prodaju za 300 dinara.

"Razlika sama između kaša i džema je u tome što kaša kada ide u dalju prodaju, ona mora da se konzervira. Znači, ona sadrži u sebi konzervans, dok džem kada se proizvodi; konkretno, proizvodim ga bez konzervansa, samo uz dodatak šećera i limunske kiseline", kaže Oliverin suprug Aleksandar Prodanović.

Prodanovići uzgajaju i paprika i plavi patlidžan. Od toga pripremaju ajvar i to po domaćim receptima.

"Važno je pratiti tu domaću recepturu, po receptima naših baka. Radimo od sto posto prirodnog: pečena paprika, plavi paradajz pečen; to se prerađuje, to sve žene rade", kaže Milomirka Ranković iz Valjeva.

Ekološki uzgoj šipka

Šipurak najisplativiji

Ipak, Aleksandar planira da se više posveti proizvodnji džema i kaše od šipurka, a da proizvodnju ajvara smanji. Kako kaže, na to se odlučio jer je šipurak najisplativiji.

"Pošto ja imam i ostale, znači, poljoprivredne kulture od povrća do voća, šipurak mi je, ipak, najisplativiji i zahteva mi najmanje radne snage i što se tiče same njive i što se tiče kasnije prerade. Mogućnosti što se samog šipurka tiče su veoma velike", kaže Aleksdandar.

Međutim, problem sa kojim se ova porodica suočava u proizvodnji šipurka je što ne mogu da ostvare subvencije u Ministarstvu poljoprivrede od države jer se ta biljka ne nalazi na listi lekovitog bilja ni voća. Aleksandar navodi da ipak neke opštine pomažu proizvođačima šipurka, te su tako Novi Pazar, Sjenica i Tutin obezbedile besplatna sredstva za navodnjavanje proizvođačima u tom kraju.

Porodica Prodanović za sada uzgaja dve sorte šipurka, a u planu im je da prošire proizvodnje za još dve nove sorte. Iako je ovaj posao sezonski, navode da je perspektivan i da se od njega može dobro zaraditi, prenosi RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Proizvodnja šipurka Aleksandar Prodanović Olivera Prodanović Milomirka Ranković


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]