Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 27.11.2015. 14:30

Prometovano isključivo sojom i kukuruzom

Produktna berza u Novom Sadu i dalje beleži male berzanske promete. U nedelji za nama prometovano je svega 100 tona robe, što je pad u odnosu na prošlu nedelju od 84,62%. Zabeležen je rast cene kukuruza i pad cene soje. Kakva je situacija na svetskom tržištu?

Foto: depositphotos.com
  • 216
  • 10
  • 0

Srpsko tržište žitarica i uljarica sve više podseća na jedan veliki magacin. Robe u tom magacinu ima mnogo, međutim, kao da nema magacionera da otvori vrata i pusti robu u promet. Naravno, magacioner je spreman da otvori vrata, ali niti su vlasnici robe spremni za prodaju, niti su kupci u ovakvim tržišnim okolnostima spremni da tu robu kupe.

Može li promena kursa "spasiti stvar"?

Cene roba iz sektora primarnog agrara su toliko stabilne u drugoj polovini godine, a sa druge strane toliko nekompatibilne sa cenama na konkurentskim inotržištima, da svi čekaju da se desi "nešto". To "nešto" po svim procenama u kratkoročnom periodu bi moglo da bude samo promena kursa dinara u odnosu na euro, odnosno eura u odnosu na američki dolar. Pad vrednosti dinara u odnosu na euro, odnosno pad eura u odnosu na dolar, otvorio bi kakvu-takvu perspektivu izvoznicima za dobru kalkulaciju, a našim proizvođačima za nešto veću dinarsku cenu.

Dotle konstatujemo samo male, takoreći beznačajne berzanske promete koji je u nedelji za nama iznosio svega 100 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 3.118.500,00 dinara. To je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 84,62% što se tiče količinskog prometa, odnosno 80,84% što se tiče finansijskog prometa.

Blagi rast cene kukuruza

Cena kukuruza je zabeležila blagi rast i vratila na svoj ovosezonski maksimum koji je zabeležen i pre desetak dana. Kilogram kukuruza je koštao 18,15 din sa PDV-om (16,50 din/kg bez PDV-a), što je rast od 1,85% u odnosu na prošlonedeljnu ponderisanu cenu. Zalihe sa kojima raspolaže Srbija, a koje u mnogome prevazilaze potrebe domaćeg tržišta svoju šansu za plasmanom prevashodno mogu naći u izvozu.

Soja beleži cenovni pad

Cena zrna soje je u ovoj sezoni možda i u najvećem "klinču" između očekivanja i mogućnosti. Nepogodni vremenski uslovi koji su prethodili ovoj žetvi, a koji su smanjili prinose domaćim poljorivrednicima i visoke cene ove uljarice u prethodih par godina, na koje su proizvođači navikli sa jedne strane, i mogućnosti tržišta da apsorbuje raspoložive količine, uz obilne svetske zalihe, sa druge strane, drže cenu na ujednačenom nivou od same ževe. Na ovakvo stanje stvari, niskog prinosa ali i niže cene od očekivane, proizvođači kao da nisu očekivali na ovom tržištu. Preko berze soja je prometovana po 44,22 din/kg sa PDV-om (40,20 din/kg bez PDV-a) sa vlagom do 13,5% (uz obračun kvaliteta) što je za 0,25% niža cena od prošlonedeljne.

Tokom protekle nedelje, registrovana su samo dva berzanska ugovora. U pitanju su kukuruz i soja, pri čemu su oba proizvoda zabeležila cenovne promene i to u suprotnim pravcima.

I dok kukuruz beleži cenovni rast do svoje gornje cenovne granice ovogodišnjeg roda, registrovane prvi put polovinom novembra, od 16,50 din/kg, bez PDV-a, cena soje beleži blagi cenovni pad od 0,10 din/kg, zaustavljajući se na aktuelnom cenovnom niovu od 40,20 din/kg.

Kako su ipak u pitanju minimalne cenovne oscilacije na oba tržišta i PRODEX je tokom nedelje minimalno oscilirao. Na današnji dan ovaj indeks beleži vrednost od 206,07 indeksnih poena, što je tek za 0,97 indeksnih poena više nego prošlog petka.

Kakva kretanja je zabeležilo svetsko tržište?

U poslednjih nedelju dana su na cenovna kretanja žitarica na čikaškoj berzi prevashodni uticaj imala valutna kretanja i svetska geopolitička situacija. Odluke koje predstoje na monetarnom tržištu, a koje se tiču evropske ECB i američkog FED-a su uticale na rast vrednosti dolara u odnosu na evro, pa samim tim i na pad konkurentnosti američkih proizvoda na svetskom tržištu. Geopolitička situacija je navela fondove da smanje pritisak na kratkim pozicijama. Pored toga je na tržištu pšenice bio primetan i uticaj dobrog stanja useva na poljima SAD-a, što je obaralo cenu ove žitarice.

U poslednjih nedelju dana cena decembarskog fjučersa na pšenicu je pala za 2,32%, dok je kukuruz blago poskupeo za 0,49%. U Budimpešti je pšenica u poslednjih nedelju dana jeftinija za 0,57%, a kukuruz za 2,31%. U Parizu je fjučers na pšenicu jeftiniji za 0,57%, dok je cena kukuruza niža za 1,04%.

Foto: depositphotos.com; simazoran


Tagovi

Tržište žitarica i uljarica Cena kukuruza Cena soje Produktna berza Tržišna kretanja Svetsko tržište Promena kursa Berzanski prometi Svetske zalihe Berzanski ugovori


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/