Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 17.08.2022. 07:30

Protesti u Evropi: I državna sekretarka iz redova zelenih stala na stranu nemačkih farmera

Nemački poljoprivrednici se protive predlogu kojim se želi potpuno zabraniti korišćenje hemijskih sredstava u zaštićenim područjima. Protestuju i Poljaci, ali i dalje Holanđani.

Foto: Facebook/Burkhard Kleinhölting
  • 212
  • 107
  • 0

Ova će godina biti zapamćena po poljoprivrednim protestima širom Evrope, tako i kod nas koji već deveti dan potražuju svoje zahteve i čini se ne izlaze "na zelenu granu" sa ponudom Vlade. Ali, ne miruju ni na zapadu. Tako se početkom ove nedelje, u ponedeljak, u nemačkom Bonu protestovalo protiv politike o zaštiti bilja, a koju je najavila Evropska unija. 

Taj se dan okupilo nekoliko stotina poljoprivrednika ispred Saveznog ministarstva poljoprivrede, navodi Agrarheute. Kažu, strahuju za svoje farme ako Evropska komisija sprovede predlog o smanjenju upotrebe hemijskih sredstava u zaštiti bilja za 50 odsto, odnosno u Nemačkoj za čak 55 odsto do 2030. godine. 

Previše radikalan predlog? 

Ono što ih najviše ljuti je potpuna zabrana korišćenja ovih sredstava u zaštićenim područjima. 

Zaštita bilja biće zabranjena u Natura 2000 područjima: Upitna proizvodnja žitarica?

Predlog je, čini se, toliko radikalan čak i za Savezno ministarstvo poljoprivrede koje vode Zeleni (Die Grüner, op.a.). Na stranu farmera je stala čak državna sekretarka Silvia Bender koja smatra da bi trebalo izuzeti zaštićena područja sa spiska onih na kojima će biti zabranjeno da koriste hemijske pesticide. 

Bez obzira na njen nastup, okupljeni, njih 500 sa 200 traktora, izviždali su je. 

Ministar, krava, jaje

Protest je organizovao NRW Land Creates Supply Movement (LsV NRW), koji su posebno ljuti na saveznog ministra poljoprivrede Džema Uzdemira. Kažu da njegovu politiku vodi ideologija, a ne činjenice.

"Ministar zna o poljoprivredi onoliko koliko krava zna o leženju jaja", rekao je Ansgar Tubes iz LsV NRW. 

Narugao se kako ministar "tvita" o ukrajinskom ratu, spoljnopolitičkim krizama i VfB Stuttgartu, ali se ne bavi poljoprivredom.

Poljska vlada uzima zemlju za CPK

Ne miruju ni poljski farmeri. U vodećoj organizaciji koja ih okuplja, Agrounia, trenutno su zaokupljeni projektom Centralny Port Komunikacyjny - CPK. Reč je o središnjoj vazdušnoj luci koja bi zamenila onu u Varšavi, što je megaprojekat njihove vlade. 

"Izgradnja CPK pokazuje da lopova ima posvuda, a najviše ih je u državnim institucijama. Žele nam ukrasti zemlju. Krše naša prava i ignorišu glasove običnih ljudi", stoji u fejsbuk objavi gde naglašavaju kako su poljoprivrednici u stalnom strahu, a egzistencija neizvesna.

"Vlada im uzima zemlju, želi da im sruši domove. Ne zna se tačno koje, ne zna se tačno za koliko. Ljudi i njihove priče tretiraju se kao grafikoni u Ekselu", ogorčeno upozoravaju. 

Osim zbog ovoga, upozoravaju na dizanje kamatnih stopa za što smatraju da nije borba protiv inflacije, visoke marže na gorivo, struju i đubrivo kao i potrebu za registracijom hrane koja je uvezena u Poljsku, uključujući i žitarice iz Ukrajine. 

Bune se poljski poljoprivrednici: Jeftine ukrajinske žitarice ruše cenu domaćim

Kako znamo, u Holandiji je ove godine bilo najburnije kada je reč o protestima. Za sada se tamo sprovode sporadične, manje i mnogo mirnije akcije u odnosu na one koje su se događale proteklih meseci.

Pitanje je kakva nas jesen čeka s obzirom na sušu koja je pogodila naš kontinent, a ujedno i visoke cene svih inputa.

Poljoprivrednike čeka jako puno posla pa će možda traktore, ako ih budu imali čime pokrenuti, sa ulica povući u njive. 


Tagovi

Silvia Bender Zaštićena područja LsV NRW Ansgar Tubes Protesti poljoprivrednika Nemačka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB