Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 01.03.2022. 15:00

Rastu cene đubriva širom sveta - kraj se ne nazire?

Strah, sankcije, manja izvozna ponuda dovele se do skoka cena đubriva. Najviše je poskupela urea.

Foto: Depositphoto/s.telenkov
  • 1.754
  • 303
  • 0

Cene mineralnih đubriva su porasle zbog krize u Ukrajini. Za ureu su na svetskom nivou preko noći porasle preko 200 dolara po toni. Ovo poskupljenje prati naglo povećanje cena drugih đubriva kao što su kalijum i fosfor.

Rusija je bila najveći svetski izvoznik azotnih proizvoda u 2021., ali i kalijumovih i fosfornih, piše Agrarheute. Zbog manje izvozne ponude prvo će biti pogođena poljoprivredna tržišta severne hemisfere. Tržišta su odmah reagovala na probleme sa snabdevanjem i to ogromnim skokom cena.

Prvo pogođena tržišta severne hemisfere

Džoš Linvil, direktor sektora đubriva u američkoj analitičarskoj firmi "StoneX" rekao je da su nakon pada u poslednjih nekoliko sedmica, globalne cene uree "preko noći" skočile za preko 200 dolara po toni.

"U najvažnijem američkom trgovačkom centru NOLA, urea je u četvrtak porasla za 150 do 200 američkih dolara po toni. Porasla je za trećinu, za manje od 12 sati. Kraj ovakvom razvoju se ne nazire", skeptičan je Linvil.

Međutim, kaže još da promena globalne ponude i potražnje nije rezultat napada nego se prvenstveno zasniva na strahu.

"Manja izvozna ponuda prvo bi pogodila poljoprivredna tržišta severne hemisfere, jer je vrhunac sezonske potrošnje u drugom tromesečju", ocenio je analitičar Green Markets, u izveštaju za Bloomberg Aleksis Maksvel.

Sukob između Rusije i Ukrajine pojačava strahove od globalne nestašice i podstiče zabrinutost zbog povećanja cena drugih mineralnih đubriva i hrane.

Moguća nestašica nagodinu

Veliki američki proizvođač đubriva Mosaic Co. upozorio na nestašicu kalijuma. Kao rezultat strahova povećavaju se troškovi za poljoprivredne proizvođače koji će morati da ograniče upotrebu đubriva zbog visokih cena i oskudice. To može dovesti do nižih prinosa i daljeg rasta cena hrane u svetu.

"Svetske cene nedavno su dostigle vrhunac i donekle se spustile. Sada ponovo naglo rastu", rekao je Maksvel i dodao da postoji vrlo realna mogućnost da vidimo nestašice u narednoj godini.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a je objavilo da proizvođači "ne smeju da koriste ovu situaciju kao izgovor da rade bilo šta što nije nužno opravdano ponudom i potražnjom".

Ukrajinska poljoprivreda: Šta će se desiti ako izostane prolećna setva?

Bela kuća je saopštila da su pojedine velike kompanije koristile svoju tržišnu moć da podignu cene za farmere više nego što je opravdano.

Previranja na tržištima ovom robom doprinosi i "deklaracija više sile" koju je prošle nedelje objavila Belorusija, uglavnom zbog postojećih američkih sankcija i zatvaranja globalnih tržišta. Iz ove zemlje dolazi petina svetske ponude đubriva, a ugovori o kalijumu su zatvoreni po najvišim vrednostima.


Tagovi

Cena đubriva Urea Kalijum Fosfor Kriza Ukrajina Rusija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.