Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvac
  • 19.04.2023. 16:30

Rezervat "Uvac" proširen za 4.000 hektara, zbog čega su se meštani bunili?

Ovde je i jedna od najvećih kolonija beloglavog supa u Evropi sa više od 400 ptica.

Foto: A. Bubanja
  • 156
  • 31
  • 0

Specijalni rezervat prirode "Uvac" proširen je za četiri hiljade hektara i umesto jedne uvedene su tri kategorije zaštite. Pod trećom, najliberalnijom, skoro je polovina teritorije ovog zaštićenog prirodnog dobra i tu se pod određenim uslovima i sa dozvolom mogu obavljati radovi na "razoju sela i unapređenju seoskih gazdinstava". U prve dve zabranjena je bilo kakva izgradnja, posebno vikendica i drugih porodičnih objekata za odmor, pa čak i primena veštačkih đubriva na obradivim površinama.

U prvom režimu zaštite 8,93 odsto teritorije

Uredbom koju je Vlada Srbije nedavno usvojila, Rezervat je proširen sa dosadašnjih 7.543 na 11.750 hektara, većinom u državnoj svojini. Međutim, zbog brojnih primedbi, zabrane su "olabavile", jer je cela teritorija rezervata pre bila pod drugim režimom zaštite.

Sada je u prvom režimu 1.049 hektara odnosno 8,93 odsto teritorije, u klisurama Uvca, Veljušnice, Kladnice, Tisovice, Pavlovića broda i Radoinjskog jezera i na tom području su dozvoljena samo naučna istraživanja i kontrolisane edukativne posete. Pod drugim stepenom zaštite je 4.966 hektara (42,52 odsto), a pod trećim 5.704 hektara odnosno 48,55 odsto teritorije Rezervata.

Ranije je cela teritorija bila pod drugim režimom zaštite (foto: Ž. Dulanović)

"Na površinama na kojima je utvrđen režim zaštite trećeg stepena, sprovodi se proaktivna zaštita, gde se mogu vršiti upravljačke intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja, razvoj sela i unapređenje seoskih domaćinstava, uređenje objekata kulturno-istorijskog nasleđa i tradicionalnog graditeljstva, očuvanje tradicionalnih delatnosti lokalnog stanovništva, selektivno i ograničeno korišćenje prirodnih resursa i prostora", navodi se u Uredbi Vlade Srbije.

Pored Nove Varoši i Sjenice Rezervat "Uvac" sada zahvata i deo teritorije opštine Priboj, tačnije selo Kratovo. U njegovim granicama na teritoriji Nove Varoši su katastarske opštine Rutoši, Seništa, Radoinja, Negbina, Vraneša, Burađa, Amzići, Ojkovica, Trudovo, Tikva, Vilovi, Debelja, Gornje Trudovo, Štitkovo, Božetići, Komarani, Akmačići, Radijevići, Bukovik i Miševići. U Sjenici - Ursule, Gornje i Donje Lopiže, Donji Goračići, Druženiće, Krstac, Čedovo i Kladnica.

Najveće prirodno stanište beloglavog supa na Balkanu

Ovaj rezervat inače je područje prve kategorije od izuzetnog značaja i najveće prirodno stanište beloglavog supa na Balkanu. Stanište je ukupno 187 vrsta ptica, od kojih su 163 strogo zaštićene i 47 vrsta sisara. Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko jezero sa svojim pritokama dom su za 24 vrste riba. Staranje ovim prirodnim dobrom povereno je preduzeću "Rezervat Uvac" sa sedištem u Novoj Varoši.

"Početkom sedamdesetih godina deo teritorije opštine Nova Varoš proglašeno je za zaštićeno područje kako bi se zaštitio beloglavi sup, vrsta orla lešinara koji je bio pred izumiranjem. Tada su preduzete stroge mere zaštite i formirano hranilište pa je njihov broj sa svega sedam gnezdećih parova porastao na više od 400 odraslih jedinki", kaže rendžer Rezervata "Uvac" Stevo Radovanović.

Stanište je ukupno 187 vrsta ptica

Beloglavi supovi su pod zaštitom su države kao ugrožena vrsta. Kako bi se spasili od izumiranja iznad brane na Uvačkom jezeru otvoreno je je hranilište na kome im se godišnje servira oko 300 tona klaničnog otpada i lešina uginulih životinja. Obroci su bogati i raznovrsni i u "menzu" pod otvorenim neboma na Rastokama stižu im iz desetak opština.

"U našoj hladnjači na Rastokama uvek na zalihama imamo tri do četiri tone mesa, tako da supovi imaju redovan obrok čak i zimi kada je teško prohodno zbog snega. To ih je i spasilo od nestanka na ovim prostorima. Za jedan obrok pojedu do kilogram mesa, a bez hrane mogu da izdrže i do 20 dana. Na Uvcu se, međutim, nikada nije dogodilo da su toliko dugo bili gladni", kaže Radovanović.  


Tagovi

Rezervat Uvac Beloglavi sup Prvi stepen zaštite Stevo Radovanović Retke vrste ptica


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]