Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 07.04.2022. 07:30

Rusija zavisi od uvoza poljoprivrednih mašina i komponenti za njihovu proizvodnju?

Očekuje se da će doći do nestašice hidraulike, snažnih motora, elektronskih komponenti, složenih delova za obradu, kvalitetnih ležajeva. A potražnja raste.

Foto: Depositphoto/maxsafaniuk
  • 663
  • 170
  • 0

Proizvođači poljoprivredne mehanizacije u Rusiji se suočavaju sa novim izazovom na tržištu. Zbog nametnutih sankcija postoji nedovoljna snabdevenost poljoprivrednim mašinama i njihovim komponentama, javlja Agroinvestor.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da poljoprivredni sektor koristi 70 odsto domaćih i beloruskih traktora, 70 odsto krmnih kao i 80 odsto žitnih kombajna, dok se ostatak opreme nabavlja iz inostranstva. Problemi koji se javljaju sa logistikom uvezene poljoprivredne mehanizacije i komponenti, kompanije pokušavaju rešiti promenom lanaca nabavke ili preorijentacijom na alternativne dobavljače.

Udeo strane robe je do 2014. godine dostigao skoro 80 odsto, a zatim su preduzete aktivne mere za podršku ruskim proizvođačima i od tada je proizvodnja porasla za 20 do 30 odsto godišnje, dok je udeo uvoza smanjen. Prema tamošnjem udruženju poljoprivredne mehanizacije Rosspetsmash, veliki broj zapadnih kompanija je otvorio sedišta u Rusiji kako bi učestvovale u programima državne podrške. Prema podacima Ministarstva industrije i trgovine domaći proizvođači su u 2020. zauzeli 54 odsto tržišta, a 2021. godine 51 odsto. Do smanjenje udela došlo je zbog velike potražnje koja se uprkos povećanju proizvodnje od 46 odsto, nisu mogli zadovoljiti.

Samodrživi u 80 odsto žitnih kombajna (Depositphoto/fotokostic)

Zbog većeg obima poljoprivrednih radova, posebno žetve, javila se veća potražnja. To je rezultiralo jačanjem domaće proizvodnje i uvoza stranih delova. Dodatni problem je što deo obavljaju lokalizovani montažni pogoni stranih brendova, koji u potpunosti zavise od nabavke uvoznih komponenti.

AGCO obustavlja prodaju novih mašina u Rusiji i Belorusiji

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, ruski poljoprivrednici su 2021. kupili oko 63 hiljade komada opreme, što je 6,7 odsto više nego 2020. godine. Od početka ove kupljeno je više od sedam hiljada komada opreme.

Nedostaje specijalizovana mehanizacija

Domaći proizvođači proizvode skoro svu poljoprivrednu mehanizaciju, ali je veliki nedostatak velikih i specijalizovanih mašina kao što su: samohodni kombajni za repu, kombajni za krompir, mašine za berbu jagodičastog voća ili grožđa. Zamena uvoza može se izvršiti u proizvodnji jednostavnije opreme, kao što su drobilice za stočnu hranu, kultivatori, mini traktori, plugovi, riperi, oprema za živinu, drljače i poljoprivredni utovarivači.

Dodatni problem je što skoro svaka domaća oprema ima uvozne komponente. Očekuje se da će doći do nestašice hidraulike, snažnih motora, elektronskih komponenti (senzori, farovi), složenih delova za obradu, kvalitetnih ležajeva. Udeo uvoznih komponenti i materijala u ceni domaće mehanizacije može biti i do 35 odsto.

Nedostaju neke komponente (Foto: Depositphotos/Peryn)

Ruske kompanije koje su komponente i kvalitetan materijal nabavljali iz evropskih zemalja, poput Italije, Nemačke, baltičkih zemalja, sada traže alternativne izvore. Deo se nabavlja od ruskih metalurga koji su počeli da izrađuju čelik visoke čvrstoće, pokreću se domaće fabrike, testiraju se proizvodi od azijskih dobavljača. Nedostaci se dopunjavaju nabavkama iz Turske. Pokrenuta je i proizvodnja namenskih guma potrebnog prečnika.

Prilika za Rusiju?

Proizvođači poljoprivrednih mašina, uz zadržavanje nivoa državne podrške, moći će da zamene značajan udeo uvoza u nizu oblasti. Država nudi različite opcije podrške, ali joj nedostaje fleksibilnost.

Udruženje trgovaca poljoprivrednim mašinama "ASHOD" nedavno je poslalo pismo potpredsednici Vlade, Viktoriji Abramčenko, sa predlozima mera podrške u borbi protiv krize tokom perioda sankcija i povezanih ograničenja. Predloženo je proširenje režima preferencijalnog kreditiranja za kupovinu mehanizacije i rezervnih delova trgovcima poljoprivredne mehanizacije.

Prethodno je vlada izdvojila 12 milijardi rubalja da podrži program povlašćenog lizinga poljoprivredne mehanizacije. Rok za plaćanje odložene naknade za prvi do treći kvartal 2022. godine, za domaće proizvođače poljoprivredne, putne i komunalne opreme, kao i prikolica za istu, pomeren je za decembar. Odluka je doneta kako bi se osigurala stabilnost finansijskog poslovanja u uslovima teške ekonomske situacije i spoljnih sankcija, navodi se na internet stranici Vlade.


Tagovi

Rusija Tržište mehanizacije Traktori Poljoprivredne mašine Kombajni Rosspetsmash Uvoz Komponente


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]