Podeljen u dvanaest epizoda, šest po sezoni, serijal "Rotten“ istražuje probleme globalne proizvodnje hrane, od avokada, meda, kikirikija, belog luka, sve do ribe i piletine.
Netfliksova serija "Rotten" koja istražuje probleme globalne proizvodnje hrane, od avokada do ribe, na trenutke izgleda kao mešavina kriminalističke produkcije ili detektivske drame u kojemu u središtu priče nije zločin, nego hrana.
Svaka epizoda serije, a postoje dve sezone, donosi sat vremena uverljivih ličnih priča i impresivnih snimaka. Intervjuisane su korporacije, male farme, lekari, advokati, službenici za sprovođenje zakona i potrošači.
Produkcijska kompanija Zero Point Zero koja stoji iza slavnih serijala "No Reservations" i "Parts Unknown" pokojnog Entonija Bordejna odradila je dobar posao ako serijal gledate kao krimić, jer povremeno prestupi, iako je ovo umanjenica, koje dokumentariše više nalikuju na trgovinu narkotika, nego na legalne poslove s hranom.
Ipak proizvodnja hrane je oduvek bila povezivana sa trgovinom, politikom i moći. Valjda još od starih Egipćana.
Zato, ako vas nešto od sledećih primera šokira, siguran sam kako ne gledate deklaraciju na "domaćem" medu u prodavnicama na kojem je zemlja porekla Kina. Imam ga i ja kod kuće, samo ga nisam još otvorio.
Čak 20 odsto američkih pilića zapravo je pod kontrolom brazilske korporacije čiji su vlasnici upleteni u skandale podmićivanja i trgovine povlašćenim informacijama.
Svetska potrošnja belog luka dostiže gotovo 50 milijardi funti godišnje, a većina dolazi iz Kine, gde se prethodno oguljeni beli luk često proizvodi prisilnim radom zatvorenika.
U ribarskoj industriji, četvrtina kvota za ribu u Novoj Engleskoj nalazi se u rukama jednog čovjeka – portugalskog imigranta poznatog kao "The Codfather", koji je 2018. služio 46-mesečnu kaznu zbog zavere i lažnog označavanja ulova.
Podeljena u dvanaest epizoda, šest po sezoni, svaka se bavi jednim proizvodom, istražujući (ne)skrivene probleme prehrambene industrije, otkrivajući kriminal, eksploataciju i ekološke posledice globalnog tržišta hrane.
Na koji način, zaista, globalno nastaje hrana koju svakodnevno jedemo?
Prva razotkriva korupciju u pčelarskoj industriji, gde ilegalne radnje i krađe košnica ugrožavaju proizvodnju meda, dok kineska dominacija u uzgoju belog luka uključuje prisilni rad zatvorenika.
Farmeri živine suočavaju se s korporativnom kontrolom, a mlečna industrija vodi bitku između malih proizvođača i velikih kompanija. Prekomerni izlov ribe preti ekosistemima i lokalnim zajednicama, dok tržište kikirikija otvara pitanje rastuće alergijske epidemije.
Druga sezona fokusira se na nasilje i kriminal povezan s rastućom potražnjom za avokadom u Meksiku, dok u vinarskoj industriji falsifikovanje i ekonomski ratovi ugrožavaju male proizvođače.
Globalna borba za vodu postaje politički i ekonomski sukob, a šećer i čokolada kriju priče o prisilnom radu i neetičnim poslovnim praksama. Legalizacija marihuane otvara nova tržišta, ali i donosi izazove u regulaciji prehrambenih proizvoda na bazi kanabisa.
Nakon odgledane prve sezone, za drugu nisam imao ni volje ni živaca, jer sve je prezentovano veoma dramatično, čak na trenutke i katastrofično, da sam skoro, njima u inat, otvorio onaj "domaći" kineski med.
Nažalost, "Rotten" kao i svaki serijal koji prezentuje samo jednu stranu priče, ne nudi nikakva rešenja ili alternativu za probleme koje obrađuje, generalizuje u svojim stavovima i zaključcima te na trenutke deluje površno odrađeno. Ali izgleda luksuzno.
Tagovi
Autor
61