Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Škola na farmi
  • 28.03.2019. 18:00

Škole na farmama: nastava na farmi deo je švajcarskog obrazovanja

Život na selu i dodir sa proizvodnjom hrane ima niz prednosti u detinjstvu. Prepoznale su to inicijative širom sveta koje niz godina neguju saradnju sa školama i lokalnim poljoprivrednicima. Kako to izgleda u Austriji, Švajcarskoj i SAD-u?

Foto: Depositphoto/jbryson
  • 129
  • 4
  • 0

Izloženost i pristupačnost informacijama za mlade generacije nikad pre nije bilo jednostavnije. Iako je informacijska tehnologija olakšala živote ljudi, ona ima i tamnu stranu korišćenja. Mladima je najčešće svakodnevnica sedeći život prepun često nepotrebnih informacija. Deca i mladi trebali bi izgrađivati i učiti nove veštine budućih zanimanja. Najčešće se tu spominju kreativne veštine i sposobnost donošenja sopstvenog suda i mišljenja.

Podstaknuti navedenim lošim trendovima i izazovima sutrašnjice, inicijatori projekata "škole na farmama“ sprovode vrlo zanimljive aktivnosti. Vodiči veruju kako obilazak lokalnih farmi daje učenicima životna iskustva izvan njihovog redovnog školskog okruženja i zatvorenih prostora. Donosimo tri primera iz različitih zemalja.

Održavanje nastave na farmama

Projekat škola kod farmera sprovodi se već dugi niz godina širom Austrije. Jedna od zanimljivijih inicijativa je Schule am bauern. Ovaj projekat pruža školama organizovanje razredne nastave i programa kod lokalnih poljoprivrednika. Poljoprivrednici, učesnici projekta, moraju pohađati kurseve na kojima se kvalifikuju za održavanje nastave i specijalnih programa za decu.

Kad škola i farmer prikupe potrebne dozvole, učenici mogu imati dva do tri sata nedeljno odnosno jedan dan u mesecu održan kod lokalnog proizvođača hrane. Osmišljavanje programa i prikupljanje potrebnih materijala uglavnom je od strane farmera. Nastavno osoblje, ako se odluči dovesti decu do poljoprivrednika, može birati koju temu će obrađivati. Na primer, postoje različite teme poput: kako proizvesti maslac, rad sa životinjama ili kako moja hrana utiče na okolinu.

Aktivnosti poput ove daju deci mogućnost istraživanja odakle dolazi njihova hrana, ali i iskustvo praktične nastave izvan učionica. Strateški gledano, doprinosi se transformaciji znanja narednim generacijama. Ovaj projekat, a i njemu slični, postoje u čitavoj Austriji. Austrijanci neguju svoju tradiciju i prepoznali su važnost prenošenja poljoprivrednih znanja, iz tog razloga podstiču poljoprivrednike i škole na učestvovanje u projektima poput škola kod farmera.

Program na farmi deo nacionalne obrazovne strukture

Škola na farmi, francuskog naziva L’école à la ferme ime je švajcarskog nacionalnog projekta organizovanog od švajcarske unije poljoprivrednika. Sve aktivnosti se finansiraju iz donacija seljačkih porodica, poljoprivrednih organizacija, ali i uz pomoć sponzora. Vrlo često programi unutar projekta finansirani su iz ministarstva nauke i poljoprivrede. "L’école à la ferme“ je pedagoško - didaktičko sredstvo od primarnog značaja, privilegovani prostor za kreativnu i praktičnu nastavu čiji je koncept u direktnoj vezi sa nacionalno priznatim planom učenja francuskog govornog područja u Švajcarskoj. Jednostavnije rečeno, nastavni programi na farmama deo su nacionalne obrazovne strukture.

Farmeri uz podršku drugih učesnika projekta osiguravaju materijale i prostore za decu. U središte učenja stavljaju stvarnost života. Program dnevnog boravka na farmi, ciljevi i uloga svakog od njih određuju nastavnici i seoska porodica pre posete. Zajedno omogućavaju nesmetano odvijanje radnog dana prema odabranoj temi. Na farmi se uče svi školski predmeti: francuski, matematika, geografija, botanika, hemija... Takva praksa pruža nastavni materijal pristupačan i prilagođen svoj deci. Seoska gazdinstva idealna su mesta za podučavanje dece i adolescenata o važnosti veza između ljudi, prirode ponašanja i životne sredine.

Boravak na poljoprivrednim imanjima učenicima pomaže u razvijanju veština poput timskog rada, kreativnosti i samozaključivanja. Procena izvršenih ciljeva nakon poseta, deo je programa jer "škola na farmi“ takođe znači: uzajamno učenje, razmena znanja, iskustva i novih otkrića. Postoji i modularna tematska radna sveska koja olakšava pripremni rad nastavnika i pružaoca usluga. Sveska sadrži mnogo informacija kao što su: kontrolni popis, instrukcije za pripremu i tematsku vežbanku za učenje u razredu, pre ili nakon posete farmi. Deca spavaju na farmi i rade zajedno sa poljoprivrednicima nedelju do dve.

Projekti ovoga tipa po Švajcarskoj krenuli su od inicijativa poljoprivrednika koji su zagovarali važnost dodiru dece sa prirodom. Zahvaljujući motivisanim i predanim seoskim porodicama, škola na farmi uspešno deluje u svim švajcarskim pokrajinama.

"Farm 365"- program jednogodišnjeg boravka na farmi

U američkoj saveznoj državi Masačusets odvija se projekat The Farm School. Pokrenut 1989. godine sa ciljem spajanja dece i adolescenata sa prirodom. Programi ovog projekta nisu deo nacionalnog obrazovnog sistema, ali hiljade dece posećuje seoska imanja uz pomoć ove inicijative, predvođeni svojim nastavnicima i mentorima. Najčešće su organizovane trodnevne posete farmama na kojima se uz teorijski deo nastave obavlja i praktični, poput hranjenja životinja, rada u polju ili čak pripremanja hrane. Preko projekta deca i mladi rade u poljoprivredi kako bi postigli značajno iskustvo i kako bi prepoznali poseban identitet koji neguju farme. Dok nastavnici rade zajedno sa svojim učenicima, dodatno razvijaju veštine učenja sa novim uvidom u svoje zanimanje.

Kao deo programa nudi se jednogodišnji "Farm 365" program u kom mladi borave na gazdinstvu 365 dana. Cilj programa je pružiti neprocenjivo i nezaboravno iskustvo mladima u bavljenju poljoprivredom. Sa druge strane, preko programa mladi se šalju na razna seoska imanja gde pomažu porodicama u obavljanju svakodnevnih poslova. Za svoj rad mladi dobijaju prijatan smeštaj na farmi, domaću hranu i džeparac. Uglavnom radi se o porodičnim gazdinstvima koja neguju tradiciju proizvodnje hrane. Program "365" prošlo je više od 1.500 mladih.

Postoje li mogućnosti spajanja mladih generacija sa radom seoskih imanja kod nas? Hoćemo li omogućiti prenošenje znanja i iskustva budućim generacijama?


Tagovi

Škola Edukacija Farma Austrija Švajcarska Amerika


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Vladimir Miloš je magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Holandiji, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dve dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Rizikuj! - Ako pobediš bićeš srećan, a ako ne pobediš bićeš mudriji.