Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Džem Uzdemir
  • 09.01.2022. 07:30

Skuplja, ali zdravija hrana, bolji položaj farmera: Novi nemački ministar najavio promene

Šta namerava uraditi Džem Uzdemir? Posle prvih izava našao se na udaru konzervativaca koji su sada opozicija.

Foto: Depositphotos/Facebook
  • 184
  • 81
  • 0

S novim ministrom stižu i nova pravila u poljoprivredi Nemačke. Ako novoimenovani ministar ovog resora, Džem Uzdemir, ostvari planirano, to će značiti zdraviju, ali skuplju hranu, manju gojaznost građana te zadovoljnije poljoprivrednike. Tako bi se u najkraćem mogli opisati njegovi planovi, koje konzervativci osporavaju, pa je realizacija ovih ideja još uvek upitna. Međutim, Uzdemir je izričit da se hrana ne bi trebalo prodavati po povoljnim cenama i kako želi da vidi više organske i manje praktične. To bi moglo pogoditi siromašne potrošače, ali istovremeno znači da će poljoprivrednici za svoje proizvode biti plaćeni po stvarnim vrednostima.

"Kvalitet hrane u Nemačkoj je prenizak, kao i cene, a zbog toga svi gube. Više ne bi trebalo biti bezvrednih cena", rekao je Uzdemir i dodao kako one niske teraju farme na propast, sprečavaju dobrobit životinja, promovišu izumiranje vrsta i opterećuju klimu.

Želim to da promenim. Cena bi trebalo da odražava ‘ekološku stvarnost’ proizvodnje."

Naveo je kako je jeftino meso loše za potrošače, farme, životinje i životnu sredinu. Potrošači pate i zbog jeftine hrane koja sadrži previše masti, šećera i soli. Ističe da preko 50 odsto odraslih Nemaca ima prekomernu težinu. 

"Ponekad imam osećaj da nam je dobro motorno ulje važnije od dobrog ulja za salatu", rekao je ministar za Bild am Sonntag.

Novi ministar i nova obećanja

Novi ministar je istakao da je bivša vlada predugo pokušavala da natera industriju da dobrovoljno smanji štetne sastojke. To je sada gotovo i postaće obavezujuće. Cilj nove vlade je povećanje nemačkog udela "organski obrađene" zemlje sa sadašnjih 10 na 30 odsto do 2030. godine. Posle prvih izjava našao se na udaru konzervativaca koji su sada opozicija. 

Markus Suder, bavarski premijer, prokomentarisao je da savezna vlada "nije tu da diktira ljudima šta ili koliko treba da jedu". On sumnja da je to prava vizija za poljoprivredu Nemačke.

"Uzdemir razbija vrata koja su već otvorena", za DW je rekao Kristoph Minhof, čelnik Food Federation Nemačke te dodao:

"Lepo je, ali na kraju krajeva, nije od pomoći ako kompanija pokuša da proda nešto što će ostati na polici. Potrebni su im proizvodi koje će potrošači kupiti."

Bavarska, koja ima razvijenu poljoprivredu, posebno stočarstvo, privlači turiste slikama zdravih mlečnih krava dok se u stvarnosti većina drži na vezu, zatvorena u štalama.

Šta će biti s cenom mesa?

Još u julu prošle godine je posebna vladina komisija za budućnost industrijske poljoprivrede, sastavljena od ekoloških grupa i grupa farmera, postavila iste opšte ciljeve kao i Uzdemir. Tako da on samo nastavlja rad koji je već započet. Smanjenjem potrošnje mesa povećaće se zaštita klime. Rekao je da bi govedina trebalo da košta pet ili šest puta više nego sada, ili preko 80 evra po kilogramu, umesto sadašnjih 14 evra koliko sada košta kilogram bifteka u toj zemlji. 

Smatra da je povećanje cena neophodno kako bi se uravnotežili troškovi nastali zbog zagađenja i gubitka biodiverziteta, za koje je Komisija procenila 90 milijardi evra godišnje. Takođe, mlečni proizvodi bi trebalo da koštaju dva do četiri puta više nego sada, njegov je stav.

Ko će platiti cenu? (Foto: Depositphotos/MikeMareen)

Minhof ističe da prehrambena industrija već deluje kako bi njeni proizvodi bili održivi i klimatski prihvatljivi:

"Niko ne želi da proizvodi više mesa od izmučenih životinja. Svi ovi ciljevi su već formulisani i problem je što košta sve više novca. Ključno pitanje je: ko će platiti cenu?"

Komisija je navela da je potrebna investicija od sedam do 11 milijardi evra godišnje za finansiranje ekološke transformacije poljoprivredne industrije. U izveštaju se navodi kako ne bi bilo načina da se smanji ukupna količina stoke na nemačkim farmama, što bi neminovno značilo manje mesa na tržištu, a više cene. 

Hoće li doći do pomirenja poljoprivrednika i ekologa? 

Ove dve grupe nisu toliko različite u svojim stavovima kako se to predstavlja u medijima. Sami poljoprivrednici žele da se njihova proizvodnja i rad više cene.

Organizacija "Freie Bauern" ima tri glavne ideje. Oni traže oznaku porekla na svu hranu, tako da potrošači mogu lakše identifikovati lokalno proizvedenu, "fer odnose u lancu snabdevanja", kako bi unapred znali šta će im biti plaćeno i "zakon o razdvajanju" koji će razbiti monopole velikih proizvođača prehrambenih namirnica.

Kako sada stvari stoje, velika poljoprivredna preduzeća plaćaju farmerima naknadno, što određuje tržište u trenutku prodaje. To je najizraženije u sektoru mlekarstva. U ovoj organizaciji navode da je otkup mleka postao "neverovatno eksploatatorski sistem", jer se ono farmerima isplaćuje posle mesec dana kada svi uzmu svoj deo, a oni dobiju najmanje i sa zakašnjenjem. 

Reinhard Jung, šef nezavisne grupe poljoprivrednika "Freie Bauern" (Slobodni farmeri), pozdravio je Uzdemirov pristup.

"Kada bi potrošači svesno tražili regionalnu i hranu koja je proizvedena na određeni način, to bi povećalo ne samo vrednost, već i količinu novca koju farmeri mogu da zarade."

On nije uveren da cene moraju nužno da rastu da bi farmeri bili pošteno plaćeni:

"Kada bismo uspeli izvući malo novca iz velikih supermarketa, velikih klanica i velikih fabrika mleka, potrošači ne bi morali platiti mnogo više."


Tagovi

Nemačka Džem Uzdemir Cene hrane Cena mesa Nemačka poljoprivreda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.