Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rad u poljoprivredi
  • 25.10.2023. 18:00

Sprovedena akcija protiv radne eksploatacije u poljoprivredi - otkrivene i žrtve trgovine ljudima

Radnici iz Bugarske bili su smešteni u katastrofalnim sanitarnim uslovima, Tajlanđani su danonoćno brali borovnice, a Poljaci su za rad primali gotovinu i nisu bili obuhvaćeni kolektivnim ugovorom.

Foto: Europol
  • 107
  • 6
  • 0

Europol i Evropska uprava za rad su između 13. i 21. septembra 2023. sproveli koordinisanu akciju širom Evrope protiv trgovine ljudima u svrhu suzbijanja radne eksploatacije u poljoprivrednom sektoru. Operacija, koju je vodila Francuska, uključivala je širok spektar organa za sprovođenje zakona, uključujući policiju, imigracionu i graničarsku službu, inspekciju rada i porezne vlasti iz 17 zemalja.

Uključena trgovina ljudima

Akcija velikih razmera je rezultirala sa 38 hapšenja u kojima su identifikovana 43 osumnjičena trgovca ljudima. Provereno je više od 3.100 lokacija, 27.600 osoba, 17.200 dokumenta i 3.200 vozila. Otkriveno je 1.538 radnika koji su bili izloženi eksploataciji i povredama rada, a od toga je 353 lica identifikovano kao moguće žrtve trgovine ljudima.

Pokrenuto je 20 novih krivičnih istraga, 156 novih inspekcija od strane organa rada, otkriveno 29 falsifikovanih dokumenata i utvrđeno skoro 630 poslodavaca koji su počinili prekršaje.

Organizovana akcija je sprovedena u 17 zemalja

Slična kriminalna praksa u mnogim zemljama

Radnici u poljoprivrednom sektoru suočavaju se sa značajnim rizikom od eksploatacije, što je još više izraženo za one koji rade na sezonskim poslovima.

Istražitelji su širom Evrope uočili slične kriminalne prakse u vezi sa trgovinom ljudima i radnom eksploatacijom u poljoprivredi. Utvrđena su kršenja zakona o minimalnim platama ili radnom vremenu, neusklađenosti između isplata i stvarnog radnog vremena zaposlenih, zapošljavanje maloletnika, prakse kao što je dužničko ropstvo, uskraćivanje isticanja identiteta ili putnih isprava. Zato je provereno hiljade dokumenta i otkriveno da su boravišne dozvole često falsifikovane ili zloupotrebljene. Prisutan je rad na crno, a takvi radnici ostaju van zakona koji ih štiti i često se suočavaju sa užasnim stambenim i sanitarnim uslovima.

Na meti lažnih oglasa

Veliki problem su lažni oglasi za posao koje kriminalci koriste kako bi privukli ugrožene osobe koje traže posao.

Smeštaj radnika koji su otkriveni u akciji

Otkriveni su radnici iz Bugarske smešteni u katastrofalnim sanitarnim uslovima, Tajlanđani koji su danonoćno brali borovnice, Poljaci koji su za rad primali gotovinu i nisu bili obuhvaćeni kolektivnim ugovorom. Radnici iz Belorusije su radili na opasnim mašinama, a nisu prošli obuku upravljanja.

Europol je objavio vodič o tome kako da prepoznate lažne oglase za posao. Evropska služba za zapošljavanje (EURES) nudi mrežu od 900 savetnika koji mogu da daju informacije, savete i pomoć prekograničnim tražiocima posla putem ličnih kontakata, te ima zvaničnu bazu podataka o ponudama za posao.


Tagovi

EUROPOL Trgovina ljudima Radnici u poljoprivredi Poslovi u poljoprivredi Radna eksploatacija Dužničko ropstvo Lažni oglasi Sezonski poslovi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]