Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životne sredine
  • 26.10.2017. 16:15

Srbija do EU eko standarda za 20 godina?

Ministar Goran Trivan je na skupu o finasiranju ekologije u lokalnim sredinama, izjavio da će Srbija, u sledeće dve, tri decenije, u zaštitu životne sredine morati uložiti oko 15 milijardi evra. On je ocenio da bi tokom tog perioda mogli biti ispunjeni i svi standardi koje za tu oblast propisuje Evropska unija, napomenuvši da Srbija za zaštitu životne sredine izdvaja 0,2 BDP-a, a ta davanja bi treba da budu 10 puta veća.

Foto: HalatuHonnu / Flickr
  • 204
  • 8
  • 0

Srbija će u naredne dve ili tri decenije morati u zaštitu životne sredine da uloži oko 15 milijardi evra, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan na nedavno održanom skupu o finasiranju ekologije u lokalnim sredinama. On je ocenio da bi tokom tog perioda mogli biti ispunjeni i svi standardi koje za tu oblast propisuje Evropska unija.

Kako prenosi EurActiv, Trivan je napomenuo da ivestiranje u ekologiju ne treba posmatrati kao trošak, već kao ulaganje u ekonomiju, zdravlje i očuvanje životne sredine.

Ulaganja u ekologiju mizerna

Prema ministrovim rečima, cilj Vlade i Ministarstva zaštite životne sredine je uvođenje apsolutne discipline u trošenje novca namenjenog zaštiti životne sredine. On je kazao da naša zemlja za zaštitu životne sredine trenutno izdvaja 0,2% bruto domaćeg proizvoda uz napomenu da ta izdvajanja treba da budu 10 puta veća. Kako je Goran Trivan objasnio, u budžetu za narednu godinu, za ekologiju bi trebalo da bude izdvojeno više novca, a taj iznos novac bi svake godine trebalo da se povećava.

Uvesti red u oblast zaštite životne sredine treba

Ministar je rekao da je izdvajanje novca za finansiranje ekoloških projekata jedan od uslova da za istu namenu dobijemo novac iz EU jer, kako je istakao, niko nam neće dati ni cent ako i sami ne učestvujemo u finansiranju eko projekata. Prema Trivanovim rečima, životna sredina je do sada u našoj zemlji bila "trinaesto prase", a on je ponovio i da u tu oblast treba uvesti red, jer će Evropska unija, od koje ćemo dobiti deo novca, sigurno vršiti pritisak na nas. Kako je naglasio, lokalne samouprave će, do kraja 2017. godine, imati rok da razmisle kako će i šta da rade, dodavši da je cilj da se svaki "zeleni dinar" potroši za "zelene projekte".

Poglavlje 27 najskuplje i najzahtevnije

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović smatra da je poglavlje 27, koje se odnosi na propise iz oblasti zaštite životne sredine, tehnički najzahtevnije i najskuplje. On je napomenuo da je ovo poglavlje izuzetno skupo, dodavši da je nedavno objavljeno istraživanje Centra pokazalo da postoji veliki prostor za unapređenje pravila, regulisanja i trošenja novca namenjenog zaštiti okoline u organima lokalne zajednice.

Švedska podržava Srbiju u oblasti ekologije

Zamenik švedskog ambasadora u Beogradu Joakim Ver kazao je da je za Vladu te skandinavske zemlje zaštita životne sredine izuzetno značajna, pa da zato njeni predstavnici pomažu Srbiji u konkurisanju za novac iz EU fondova. On je naglasio da je neophodno da se u Srbiji stavi akcenat na preradu otpadnih voda, upravljanje otpadom, ali i na divlje deponije i klizišta kojih u našoj zemlji ima više od 3.000.

Foto: HalatuHonnu / Flickr


Izvori

EurActiv


Tagovi

Ekologija Zaštita Životna sredina Centar za evropske politike Srđan Majstorović Švedska Joakim Vern Agroklub Srbija Evropska unija Ministarstvo Goran Trivan Poglavlje 27 EU fondovi Investicije Vlada Srbije


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kada koka zaluta u komšiluk onda gazdarica mora da je vrati.