Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pariski sporazum
  • 04.07.2017. 16:00

Srbija partner EU protiv klimatskih promena

Srbiju kao potpisnicu Pariskog sporazuma očekuju veliki izazovi u borbi protiv klimatskih promena, ali će u Evropskoj uniji uvek imati partnera u toj misiji, istakao je na panel diskusiji organizovanoj u Beogradu, povodom "Nedelje klimatske diplomatije", šef sektora Delegacije EU u Srbiji Rihard Maša.

Foto: Chris metcalfe / Flickr
  • 864
  • 41
  • 0

Pred našom zemljom su veliki izazovi kada je reč o ostvarivanju cilja smanjenja emisije gasova sa efektima staklene bašte i prilagođavanja privrede, to jest povećanja otpornosti srpske privrede na klimatske promene, istakao je šef sektora Delegacije Evropske unije u Beogradu Rihard Maša na Panel diskusiji "Srbija i Pariski sporazum", organizovanoj povodom "Nedelje klimatske diplomatije".

Srbija među 195 potpisnica Pariskog sporazuma

Kako prenosi EurActiv, Maša je podsetio na to da je naša zemlja u maju ratifikovala Pariskom sporazumu o borbi protiv klimatskih promena, dodavši da je Srbija u društvu od 195 zemalja potpisnica tog značajnog dokumenta. On je naglasio važnost zajedničkih aktivnosti Srbije sa partnerima da bi se rast globalne temperature zadržao ispod 2 ºC.

Za dobre projekte se uvek nađe novac

Maša je rekao da Evropska unija podržava našu zemlju u suočavanju sa klimatskim promenama, dodavši da je cilj da razvoj Srbije bude nastavljen uprkos globalnim promenama klime. Prema njegovim rečima, EU je spremna da izdvoji više od 40 miliona evra za tu namenu. On je naglasio da će Srbija uvek moći da računa na novac za dobre projekte u oblasti zaštite životne sredine, istakavši da dobri eko projekti uvek prolaze u EU i da za njih ima novca.

Ministarstvo priprema Strategiju i Akcioni plan

Danijela Božanić - šefica odseka za klimatske promene u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, koje trenutno priprema Strategiju borbe protiv klimatskih promena i Akcioni plan za realizaciju aktivnosti u skladu sa Pariskim sporazumom, podsetila je na to da je naša zemlja u poslednje dve decenije zbog promena klime pretrpela štetu od 5 milijardi evra.

Prevencija ključni faktor

Božanićeva je navela da su 70% štete prouzrokovale su suše, a ostatak poplave. Ona je podvukla da je prevencija ključni faktor, jer svaki evro uložen u nju donosi uštedu od 6 evra za saniranje posledica promene klime.

Trivan: Pošumljavanje najefikasnije rešenje

Ministar ekologije Goran Trivan rekao je da su u borbi protiv klimatskih promena neophodni novac, projekti i strategije, ali da je najefikasnije i najjeftinije rešenje pošumljavanje. Trivan je rekao da zaštita okoline nije pitanje partija, već stručnosti i saradnje sa građanima bez kojih nema ni napretka u zaštiti životne sredine.

Foto: Chris metcalfe / Flickr


Izvori

EurActiv


Tagovi

Ekologija Klimatske promene Sporazum Pariz Emisija štetnih gasova Efekat staklene bašte Danijela Božanić Srbija Rihard Maša Goran Trivan


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D