Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo
  • 27.02.2019. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Sredonjoškolci iz Rume osvojili nagradu za predstavljanje zadrugarstva

Zadrugarstvo je dobra budućnost za nas mlade poljoprivrednike, jer kada se udružimo možemo postići jeftiniju cenu goriva, đubriva, mehanizacije i rada. Meni je to već poznato, jer je i moj otac radio u nekadašnjoj zadruzi koja se raspala. Opet je došlo vreme da se sve to ponovo formira, kaže srednjoškolac Erik Putica iz Dobrodola.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 109
  • 7
  • 0

Učenici Srednje poljoprivredno prehrambene škole "Stevan Petrović Brile" iz Rume, osvojili su treću nagradu na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za predstavljanje zadrugarstva. Prezentacija koju su predstavili nosi naziv "Značaj zadružnog organizovanja za poljoprivrednike i kvalitet života u ruralnim sredinama".

Da bi napravili kvalitetnu prezentaciju,koja je i nagrađena, 42 učenika četvrte godine smera veterinarski i poljoprivredni tehničar, zajedno sa profesorkama Bojanom Gravonja i Draganom Vulović, osim pripreme obišli su i dve zadruge, Zemljoradničku zadrugu u Inđiji i Zemljoradničku zadrugu "Voćar Slankamen". Jedna je klasična društvena, a druga primer privatničkog udruživanja voćara okupljenih oko hladnjače. Obilazak i poseta pomenutim zadrugama bila je dobra  prilika da učenici vide kako zadrugarstvo funkcioniše, ali i da steknu svoj stav o udruživanju poljoprivrednika. 

Udruživanjem do boljih rezultata

Mnogi učenici Poljoprivredne škole u Rumi već rade na svom imanju i imaju određena mišljena o udruživanju. Erik Putica je jedan od takvih učenika. On već ima iskustva na porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu u Dobrodolu. Pored oca sa kojim uveliko radi postao je svestan šta znači udruživanje manjih poljoprivrednika.

"Zadrugarstvo je dobra budućnost za nas mlade poljoprivrednike, jer kada se udružimo možemo postići jeftiniju cenu goriva, đubriva, mehanizacije i rada. Meni je to već poznato jer je i moj otac radio u nekadašnjoj zadruzi koja se raspala. Opet je došlo vreme da se sve to ponovo formira. Sam poljoprivrednik, posebno ako je manji ne može da nastupi sam, jedino ako radimo zajedno možemo se lakše pojaviti i opstati na tržištu", kaže Erik Putica.

On dodaje da su iskustva koja su stekli u zadruzi u Slankamenu i Inđiji neprocenjiva. Inđijska zadruga danas ima dosta hektara svoje zemlje, dva traktora i šest stalno zaposlenih radnika. Zadružna imovina je ostala kao društvena, a mehanizaciju su kupili iz sopstvenih sredstava kada su prodali zemlju.

Erik Putica i Žika Dobrić, učenici iz Rume (Foto: Zlatko Markovinović)

Jabuke plasiraju 80 odsto za Rusiju

Slankamenačka zadruga sa druge strane okuplja voćare zbog hladnjače kapaciteta 3.500 tona za skladištenje jabuka. Jabuke plasiraju 80 odsto za Rusiju, 10 procenata plasiraju na evropsko tržište i ostatak u našoj zemlji.

"U Inđiji smo videli mnogo toga, lično sam zapazio da su sopstvenim sredstvima uspeli da nabave noviju mehanizaciju, daleko noviju nego što je naša u školi. Poslovanje je uspešnije putem udruživanja, poljoprivredni proizvođači mogu na taj način da postignu mnogo bolje uslove proizvodnje. A to naše viđenje je očigledno dobro prošlo pred Pokrajinskim sekretarijatom, mada iskreno nisam očekivao da ćemo osvojiti treću nagradu u Vojvodini”, reči su Žike Dobrića, učenika.

Srednja poljoprivredno prehrambena škola iz Rume se odazvala pozivu na Konkurs koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat, inače prvi ove vrste, sa ciljem da se podigne nivo znanja o udruživanju poljoprivrednika.

Škole se prilagođavaju i podsećaju na nekadašnje zadruge

Po rečima profesorke Bojane Gravonje učenici su rado prihvatili ovaj zadatak, a da su im primeri koje su videli u Inđiji, posebno u Slankamenu čija zadruga okuplja dosta mladih, pokazali kojim koracima mogu da krenu.

"Jasna poruka koju su oni izvukli jeste da pojedinac ne može da opstane na tržištu. Iako u okviru nastavnog programa imamo predmet preduzetništvo, na tržištu je teško opstati i videli smo da ako se udruže postaju snažniji i imaju više šanse", istakla je Gravonja.

Učenici ove škole, jedine takve vrste u Sremu, uče kako se radi na poljoprivrednom gazdinstvu, a ovakva prezentacija i njena priprema sprema ih u realan život na tržištu koji ih čeka nakon škole kada krenu da se bave poslom u poljoprivredi. Zato se škole prilagođavaju, i podsećaju na nekadašnje zadruge koje su se nekada bile osnovni oblik udruživanja poljoprivrednika. I u današnje vreme saglasni su akteri ove priče, udruživanje je neminovno i nije važno da li je taj oblik organizovanja ili udruživanja zadruge ili kooperative.


Foto prilog


Tagovi

Zadrugarstvo Škole Srednja poljoprivredno prehrambena škola Ruma Poljoprivredno gazdinstvo


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".