Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Nemačkoj
  • 18.08.2015. 15:30

Suša umanjila rod i na nemačkim poljima

Ozbiljna suša, koja od maja pogađa velike delove Nemačke, uticala je na žetvu žita.

  • 83
  • 3
  • 0

Slabiji rod žita, ali i voća i povrća u Nemačkoj, posledica je suše i dugih toplotnih talasa, saopštila je danas nacionalna asocijacija poljoprivrednika, DBV. "Ozbiljna suša koja od maja pogađa velike delove Nemačke uticala je na žetvu žita", navodi DBV, ističući da je dosadašnji rod 11 odsto manji od prošlogodišnjeg.

Poljoprivrednici su, kako se procenjuje, ove godine požnjeli svega 46,5 miliona tona žita, 11 odsto manje u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 52 miliona tona, navodi asocijacija, prenosi agencija Frans pres.

Pogođeni i drugi usevi

Toplotni talasi i suša pogodili su i druge poljoprivredne useve, kao što je uljana repica i razno voće i povrće. Poljoprivrednici ove godine očekuju berbu 885.000 tona jabuka, 21 odsto manje nego prošle godine. Berba špargle će biti niža pet odsto na godišnjem nivou i iznosiće 108.000 tona.

U pokrajinama Bavarska, Hesen i Rajna-Palatinat, kao i u onima na istoku zemlje, žetva žita manja je 15 do 30 odsto u odnosu na 2014, rekao je predsednik DBV, Joakim Rukvid. "Suša iz avgusta utiče i na useve koji još rastu, kao što su kukuruz i šećerna repa. Šteta je već nepopravljiva", dodao je on.

Poljoprivrednici se takođe žale na cenovne pritiske nakon uvođenja nacionalne minimalne plate početkom godine, što je podiglo njihove troškove, navodi DBV.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Posljedice suše Usevi Njemačka Joakim Rukvid Rod žita Voće i povrće Žetva Žito Toplotni talas Bavarska Hesen Rajna-Palatinat Cenovni pritisci